Pasta z makreli z jajkiem jest smarowidłem niemal kultowym. Każdy z nas jadł ją przynajmniej raz w życiu. Jej smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, gdy mama dokładnie wybierała mięso z ryby, uważając, by do pasty nie trafiła żadna ość. Dziś chętnie przygotowujemy ją sobie sami, bo oddzielanie mięsa wcale nie zajmuje tak dużo czasu, jak się nam kiedyś wydawało. Pastę tę robi się niemal ekspresowo, a jajka, ogórki i cebula to produkty, które zwykle mamy w domu. Zatem po drodze z pracy wpadnijcie do sklepu po wędzoną makrelę i zróbcie pyszną pastę z naszego przepisu.
Taka podstawowa wersja pasty z makreli z jajkami jest znakomitym pomysłem na przekąskę. Możemy zaserwować ją na bułce lub kromkach domowego chleba. Pomimo tego, że najczęściej przyrządzamy ją dla siebie, świetnie sprawdzi się na grzankach, jako imprezowa przystawka. Do środka pasty warto dodać świeże zioła, na przykład koperek lub natkę pietruszki. Ciekawą wersją jest też ta z twarogiem i szczypiorkiem. Można też przyrządzić ją a la pastę z tuńczyka, z dodatkiem kukurydzy z puszki. Również wymieszanie majonezu z musztardą znakomicie podkreśli smak tego pysznego smarowidła.
Zachęcamy was do przygotowania pasty z makreli i jajek samodzielnie. Będzie ona świetną alternatywą dla typowych, nudnych kanapek z serem. Smacznego!
Zobacz również:
Najprostsza, pasta z drapieżnej makreli
Pasta z awokado i jajka, czyli przepis na zdrową przekąskę i pomysłową przystawkę