Ogórki konserwowe. Jak je przygotować w kilka chwil?

Ogórki konserwowe to absolutny must have w każdej domowej spiżarni. Jak przygotować ten ponadczasowy przetwór?

Ogórki konserwowe: przepis znano już w XVII wieku

Ogórki konserwowe to jeden z tych przetworów, który gości niemalże w każdym domu. Zawdzięcza to prostocie wykonania, niepowtarzalnemu smakowi, a przede wszystkim szerokiemu zastosowaniu. Znajdziemy bowiem mnóstwo przepisów na sałatki, surówki, dania obiadowe i inne, w których jednym ze składników są właśnie ogórki konserwowe. 

Ogórki konserwowe przepis mają bardzo prosty i nawet początkujący kucharze bez problemu poradzą sobie z ich przygotowaniem. Pierwsze receptury zachowane w książkach pochodzą z początków XVII wieku. Według nich do ogórków konserwowych dodawano m.in. goździki czy majeranek. Obecnie nie ma ścisłej reguły co do tego, jakie przyprawy powinny znaleźć się w słoiku - to nasze indywidualne preferencje smakowe są wyznacznikiem co do składu zalewy do ogórków konserwowych.

Kiszenie ogórków: kiedy kisić, ile soli dodać i jakie dodatki? Zdjęcie ilustracyjneKiszenie ogórków: kiedy kisić i ile soli dodać?

Ogórki konserwowe w słoiku: sprawdzona receptura

Przygotowując domowe zapasy na zimę, nie sposób pominąć ogórków konserwowych. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a potrzebne do tego składniki znajdziemy w każdym domu.

Do przygotowania porcji ogórków konserwowych w słoiku potrzebne będą:

Składniki: 3 kg ogórków gruntowych, 3 szklanki octu, 3 litry wody, szklanka cukru, 3 łyżki soli, 2 marchewki, 4-5 ząbków czosnku, korzeń chrzanu, kilka gałązek kopru, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczyca.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i dajemy im odcieknąć z wody.
  2. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę oraz dodajemy liść, ziele, pieprz, sól. Gdy woda się zagotuje, dosypujemy cukier. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie dolewamy ocet i odstawiamy z palnika aż do wystygnięcia. 
  3. Marchewkę kroimy w paski, czosnek obieramy z łupin i dzielimy na mniejsze części, chrzan również obieramy i dzielimy na niewielkie słupki. Koper płuczemy pod wodą i dzielimy na mniejsze gałązki.
  4. Do wyparzonych wcześniej słoików nakładamy wszystkie przygotowane składniki: marchew, czosnek, chrzan, koper, a także płaską łyżeczkę gorczycy. Na końcu ciasno układamy w słoikach ogórki - staramy się wypełnić całe naczynie.
  5. Na koniec zalewamy każdy słoik zalewą, aż do przykrycia w całości ogórków. Zakręcamy mocno nakrętki.
  6. Gotowe słoiki pasteryzujemy przez około 10 minut. 

Ogórki przygotowane w ten sposób gotowe są do spożycia po około tygodniu. Aby nabrały właściwego aromatu warto im dać nieco dłużej poleżakować w chłodnej spiżarni.   

Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa? Zdjęcie ilustracyjneKiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?

Ogórki korniszony

Ogórki korniszony to inna nazwa na określenie ogórków konserwowych. Odnosi się ona przeważnie do niewielkich rozmiarów ogórków wybieranych do tego rodzaju przetworów. Korniszony doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub składnik sałatki świątecznej i nie tylko. Przygotowane latem ogórki korniszony mogą być przechowywane w naszej spiżarce przez okrągły rok pod warunkiem, że zostały właściwie zawekowane.

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Zobacz też: Tabbouleh - doskonała sałatka na grilla i na co dzień. Przepis podstawowy

Więcej o: