Szparagi z patelni. Prosty przepis na romantyczną kolację. Wykorzystaj sezonowy afrodyzjak

Szparagi z patelni to nie tylko pyszna przekąska, ale także wykwintna propozycja romantycznej kolacji we dwoje. Prosty przepis sprawia, że przyrządzi ją każdy bez względu na kulinarne umiejętności. Dodatek masła i parmezanu zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy.
Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Romantyczna kolacja we dwoje nie musi być trudna do przyrządzenia. Już teraz możesz dostać szparagi w niemal każdym sklepie spożywczym. Sezon na te rośliny w pełni, dlatego przyrządzenie pysznej potrawy dostępne jest niemal od ręki.

Szparagi z patelni. Przepis na wykwintną przekąskę 

Szparagi przed laty były uważane jako przysmak wyłącznie dla bogaczy. Ich cena była mocno wygórowana a dostępność ograniczona. Jednak teraz bez problemu możesz ich spróbować podczas trwania sezonu wiosenno-letniego. Poza delikatnym i niepowtarzalnym smakiem szparagi mają wiele innych zalet, są lekkostrawne, pożywne i przede wszystkim bogate w witaminy.

Uznawane przez afrodyzjak idealnie sprawdzą się jako przystawka na romantycznej kolacji. Jeśli nie wiesz, jak gotować szparagi i nie chcesz tracić czasu na zgłębianie różnych metod, wypróbuj przepis z wykorzystaniem patelni. Lekko podsmażone warzywa zyskują głębię smaku i aromatu.

Składniki:

  • pęczek zielonych szparag,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka ziaren kolendry,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Szparagi, jak przygotować je przed gotowaniem? Wiele osób zastanawia się, w którym miejscu skracać warzywa. Otóż najlepszą metodą jest ułamanie szparag w miejscu, gdzie same pękną. Wówczas pozbywamy się zdrewniałej końcówki, która i tak nie jest smaczna.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak przygotować szparagi z patelni? Sposób przygotowania

  1. Szparagi wypłucz w letniej lub zimnej wodzie. Odłam końcówki. 
  2. Oczyszczone szparagi podziel na mniejsze części lub pozostaw w całości.
  3. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć zielone szparagi. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Smaż około pięciu minut. 
  5. W moździerzu rozgnieć ziarna kolendry, posyp szparagi. Smaż jeszcze dwie minuty.
  6. Przed podaniem posyp parmezanem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.