Romantyczna kolacja we dwoje nie musi być trudna do przyrządzenia. Już teraz możesz dostać szparagi w niemal każdym sklepie spożywczym. Sezon na te rośliny w pełni, dlatego przyrządzenie pysznej potrawy dostępne jest niemal od ręki.
Szparagi przed laty były uważane jako przysmak wyłącznie dla bogaczy. Ich cena była mocno wygórowana a dostępność ograniczona. Jednak teraz bez problemu możesz ich spróbować podczas trwania sezonu wiosenno-letniego. Poza delikatnym i niepowtarzalnym smakiem szparagi mają wiele innych zalet, są lekkostrawne, pożywne i przede wszystkim bogate w witaminy.
Uznawane przez afrodyzjak idealnie sprawdzą się jako przystawka na romantycznej kolacji. Jeśli nie wiesz, jak gotować szparagi i nie chcesz tracić czasu na zgłębianie różnych metod, wypróbuj przepis z wykorzystaniem patelni. Lekko podsmażone warzywa zyskują głębię smaku i aromatu.
Składniki:
Szparagi, jak przygotować je przed gotowaniem? Wiele osób zastanawia się, w którym miejscu skracać warzywa. Otóż najlepszą metodą jest ułamanie szparag w miejscu, gdzie same pękną. Wówczas pozbywamy się zdrewniałej końcówki, która i tak nie jest smaczna.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.