Tym przepisem skradniesz serce (i żołądek) ukochanej osoby. Przygotuj idealny makaron na kolację walentynkową

W tak wyjątkowy dzień, jak Święto Zakochanych znalezienie wolnego miejsca w waszej ulubionej restauracji może nie być proste. To jednak żaden powód do paniki. Wieczór spędzony w domu może być równie udany. Przygotuj makaron na kolację walentynkową i zaskocz ukochaną osobę.

Randki w zaciszu domowym potrafią być równie zabawne i ciekawe, co wyjście na miasto. Warto jednak zadbać o swoje kubki smakowe i przygotować smakowitą kolację, która pozytywnie nastroi was na resztę wieczoru. Ten prosty w wykonaniu przepis nie sprawi kłopotu nawet największym amatorom kulinariów. Ten makaron na kolację walentynkową zrobisz szybciej, niż się wydaje, a smakiem nie będzie odstawać od posiłków w prestiżowych restauracjach.

Składniki:

  • 200 g makaronu penne,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki zielonego pesto,
  • 1/4 szklanki białego wina,
  • 180 g pomidorków koktajlowych,
  • garść czarnych oliwek,
  • parmezan i bazylia do dekoracji.
Zobacz wideo Pytamy przechodniów, z kim poszliby na randkę? " Chciałbym z nią usiąść do stołu i napić się wina"

Makaron na kolację walentynkową. Zaskocz swoją ukochaną osobę

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Podczas odcedzania, do szklanki odlewamy parę łyżek stołowych wody z gotowania. W tym czasie warto przygotować sobie jadalne ozdobniki. Na drobnych oczkach zetrzyj parmezan, do miseczki zerwij garść listków bazylii, a oliwki pokrój wedle uznania. 

Do garnka po makaronie wlewamy oliwę i rozpuszczamy dwie łyżki masła. W międzyczasie bardzo drobno kroimy czosnek i podsmażamy go na mieszance oliwy z masłem, często mieszając. Po kilku minutach dolewamy wino i gotujemy do momentu, aż połowa trunku wyparuje. Do garnka wrzucamy tuńczyka oraz przekrojone w pół pomidorki i dusimy około pięciu minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec do całości dodajemy ugotowany makaron oraz pesto, rozrzedzając pastę wodą z gotowania. Podgrzewamy przez około dwie minuty i odstawiamy garnek z ognia. 

Makaron przekładamy na głębokie talerze i dekorujemy startym parmezanem, oliwkami oraz listkami bazylii. Jest to idealna propozycja na romantyczny wieczór przy lampce wina i dobrym filmie. Smacznego!

Więcej artykułów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA