Randki w zaciszu domowym potrafią być równie zabawne i ciekawe, co wyjście na miasto. Warto jednak zadbać o swoje kubki smakowe i przygotować smakowitą kolację, która pozytywnie nastroi was na resztę wieczoru. Ten prosty w wykonaniu przepis nie sprawi kłopotu nawet największym amatorom kulinariów. Ten makaron na kolację walentynkową zrobisz szybciej, niż się wydaje, a smakiem nie będzie odstawać od posiłków w prestiżowych restauracjach.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Podczas odcedzania, do szklanki odlewamy parę łyżek stołowych wody z gotowania. W tym czasie warto przygotować sobie jadalne ozdobniki. Na drobnych oczkach zetrzyj parmezan, do miseczki zerwij garść listków bazylii, a oliwki pokrój wedle uznania.
Do garnka po makaronie wlewamy oliwę i rozpuszczamy dwie łyżki masła. W międzyczasie bardzo drobno kroimy czosnek i podsmażamy go na mieszance oliwy z masłem, często mieszając. Po kilku minutach dolewamy wino i gotujemy do momentu, aż połowa trunku wyparuje. Do garnka wrzucamy tuńczyka oraz przekrojone w pół pomidorki i dusimy około pięciu minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec do całości dodajemy ugotowany makaron oraz pesto, rozrzedzając pastę wodą z gotowania. Podgrzewamy przez około dwie minuty i odstawiamy garnek z ognia.
Makaron przekładamy na głębokie talerze i dekorujemy startym parmezanem, oliwkami oraz listkami bazylii. Jest to idealna propozycja na romantyczny wieczór przy lampce wina i dobrym filmie. Smacznego!