Zapomnij o śmietanie, teraz zupę pieczarkową zabiela się tym napojem. Zdobędzie nietuzinkowy smak

Pieczarkowa to jedna z najpopularniejszych zup, które można zobaczyć na domowym stole. Swoja prostotą urzeka każdego, a jej smak jest nie do podrobienia. Jednak zawsze można podkręcić jej aromat. Przy kolejnym gotowaniu tego dania nie używaj śmietany. Ten napój jest dużo lepszy.
Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Zupa pieczarkowa to klasyk na poziomie pomidorowej. Jest równie chętnie gotowana, lecz nie ma w tym nic dziwnego. Grzybowy aromat jest ciekawą i smaczną odskocznią od tradycyjnych dań, które gotuje się znacznie częściej. Jednak aby nieco zmienić znany wszystkim przepis, zamiast śmietany można wybrać inną, znacznie ciekawszą alternatywę. Jest nią mleko kokosowe, o którym w pierwszej kolejności nikt nie pomyśli. Dla jakiejś części będzie to abstrakcyjne połączenia, jednak okazuje się, że idealnie wpasowuje się w pieczarkowy posmak. Dzięki temu danie obiadowe zyska nową odsłonę, która nie będzie wiać nudą. Taka egzotyczna wersja z pewnością coraz częściej pojawia się na stołach.

Przepis na zupę pieczarkową w egzotycznym stylu

Składniki

  • pół kilo pieczarek,
  • 1,5 l bulionu,
  • ? selera,
  • 2 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 2 łyżki serka topionego,
  • masło,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki przemyj pod bieżącą wodą, następnie osusz i pokrój w plastry. Seler, marchew i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę.
  2. Do garnka wlej bulion i umieść w nim seler, marchew i ziemniaki. Gotuj całość przez około 15 minut, do zmiękczenia.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i delikatnie na niej podsmaż pokrojone pieczarki. Po wysmażeniu umieść je w garnku z warzywami.
  4. Kolejnym krokiem jest umieszczenie do wywaru serka topionego. Wymieszaj całość do jego rozpuszczenia.
  5. Na koniec zalej całość mlekiem kokosowym, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podczas podawania udekoruj zupę świeżo posiekaną natką pietruszki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.