Zobacz wideo
Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie
Zupa pieczarkowa to klasyk na poziomie pomidorowej. Jest równie chętnie gotowana, lecz nie ma w tym nic dziwnego. Grzybowy aromat jest ciekawą i smaczną odskocznią od tradycyjnych dań, które gotuje się znacznie częściej. Jednak aby nieco zmienić znany wszystkim przepis, zamiast śmietany można wybrać inną, znacznie ciekawszą alternatywę. Jest nią mleko kokosowe, o którym w pierwszej kolejności nikt nie pomyśli. Dla jakiejś części będzie to abstrakcyjne połączenia, jednak okazuje się, że idealnie wpasowuje się w pieczarkowy posmak. Dzięki temu danie obiadowe zyska nową odsłonę, która nie będzie wiać nudą. Taka egzotyczna wersja z pewnością coraz częściej pojawia się na stołach.
Przepis na zupę pieczarkową w egzotycznym stylu
Składniki
- pół kilo pieczarek,
- 1,5 l bulionu,
- ? selera,
- 2 marchewki,
- 5 ziemniaków,
- 400 ml mleka kokosowego,
- 2 łyżki serka topionego,
- masło,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pieczarki przemyj pod bieżącą wodą, następnie osusz i pokrój w plastry. Seler, marchew i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę.
- Do garnka wlej bulion i umieść w nim seler, marchew i ziemniaki. Gotuj całość przez około 15 minut, do zmiękczenia.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i delikatnie na niej podsmaż pokrojone pieczarki. Po wysmażeniu umieść je w garnku z warzywami.
- Kolejnym krokiem jest umieszczenie do wywaru serka topionego. Wymieszaj całość do jego rozpuszczenia.
- Na koniec zalej całość mlekiem kokosowym, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podczas podawania udekoruj zupę świeżo posiekaną natką pietruszki.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl