Więcej ciekawych porad i przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Szparagi to jedne z najbardziej lubianych warzyw w sezonie wiosenno-letnim. Są elementem wielu dań i często trafiają na stół w smacznych wariantach. Warto jednak nieco zagłębić się w ich temat, ponieważ poza smakiem warzywa oferują nam o wiele więcej cennych wartości i składników.
Wszystkie zielone warzywa bogate są w cenne minerały, które są niezbędne dla naszego organizmu i zdrowia. Szparagi przede wszystkim są dobrym źródłem witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są również bardzo zasobne w składniki mineralne: miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń. Warto wspomnieć także że ich skład to w ponad 90 proc. woda, co sprawia, że warzywo jest bardzo nisko kaloryczne - 18 kcal na 100 g.
Szparagi są lekkostrawne i pożywne, zawierają też dużo błonnika. Wprowadzając je do menu, poprawiamy pracę układu pokarmowego i oczyszczamy go. Zawarte w szparagach białko - glutation wspomaga pracę wątroby w usuwaniu toksyn. Właściwości zdrowotne szparagów są wychwalane już od czasów renesansu a lista ich zastosowań w kuchni i nie tylko jest naprawdę długa.
Szparagi mają wiele cennych właściwości, które mogą pomóc przy niektórych chorobach czy dolegliwościach. Należy pamiętać, że jedynie regularne spożywanie i odpowiednie przygotowanie zagwarantują nam pożądane efekty.
Na piedestale zasług tego wyjątkowego warzywa jest działanie antynowotworowe. Szparagi podobnie jak awokado, jarmuż i brukselka są szczególnie bogatym źródłem glutationu - związku o silnych właściwościach detoksykujących, który pomaga rozkładać czynniki rakotwórcze i inne szkodliwe związki, takie jak wolne rodniki. Warto więc włączyć je do codziennego menu.
Szparagi działają przeciwstarzeniowo i przeciwzapalnie - regularne spożywanie szparagów przyczyni się do neutralizowania niszczących komórki wolnych rodników. Pomaga także spowolnić proces starzenia i zmniejszyć stany zapalne organizmu. Ponadto mają działanie regulujące mikrobiotę jelitową.
Szparagi działają moczopędnie dzięki zawartej w nich asparaginie, która jest naturalnym środkiem moczopędnym. Zwiększone oddawanie moczu pozwala pozbyć się nadmiaru wody i soli z organizmu. Jest to szczególnie korzystne dla osób, które cierpią na obrzęki (nagromadzenie płynów w tkankach organizmu) i tych, którzy mają wysokie ciśnienie krwi lub inne choroby związane z sercem.
Długa lista zalet może okazać się jednak zbyteczna dla osób z pewnymi dolegliwościami. Nie zaleca się spożywania tych warzyw osobą borykających się z dna moczanowa czy z kamieniami nerkowymi, ponieważ szparagi zawierają puryny, które powodują gromadzenie się kwasu moczowego.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.