Szparagi - sezonowy przysmak, bogaty w cenne witaminy. Jakie właściwości mają te warzywa?

Sezon na świeże warzywa i owoce rozpoczął się na dobre. Na liście zdrowych i lubianych produktów królują szparagi bez względu na rodzaj. To świetny dodatek do dań, ale także znakomity posiłek sam w sobie, który nie wymaga wielu dodatków, by wyśmienicie smakować. Jakie cenne właściwości skrywają te zielone warzywa oraz jak wpływają na organizm?

Więcej ciekawych porad i przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szparagi to jedne z najbardziej lubianych warzyw w sezonie wiosenno-letnim. Są elementem wielu dań i często trafiają na stół w smacznych wariantach. Warto jednak nieco zagłębić się w ich temat, ponieważ poza smakiem warzywa oferują nam o wiele więcej cennych wartości i składników.

Jakie wartości odżywcze skrywają szparagi? 

Wszystkie zielone warzywa bogate są w cenne minerały, które są niezbędne dla naszego organizmu i zdrowia. Szparagi przede wszystkim są dobrym źródłem witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są również bardzo zasobne w składniki mineralne: miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń. Warto wspomnieć także że ich skład to w ponad 90 proc. woda, co sprawia, że warzywo jest bardzo nisko kaloryczne - 18 kcal na 100 g. 

Szparagi są lekkostrawne i pożywne, zawierają też dużo błonnika. Wprowadzając je do menu, poprawiamy pracę układu pokarmowego i oczyszczamy go. Zawarte w szparagach białko - glutation wspomaga pracę wątroby w usuwaniu toksyn. Właściwości zdrowotne szparagów są wychwalane już od czasów renesansu a lista ich zastosowań w kuchni i nie tylko jest naprawdę długa. 

Zobacz wideo Są niskokaloryczne, smaczne i... leczą kaca! Sezon na szparagi trwa

Właściwości i cenne działanie szparagów 

Szparagi mają wiele cennych właściwości, które mogą pomóc przy niektórych chorobach czy dolegliwościach. Należy pamiętać, że jedynie regularne spożywanie i odpowiednie przygotowanie zagwarantują nam pożądane efekty.

Na piedestale zasług tego wyjątkowego warzywa jest działanie antynowotworowe. Szparagi podobnie jak awokado, jarmuż i brukselka są szczególnie bogatym źródłem glutationu - związku o silnych właściwościach detoksykujących, który pomaga rozkładać czynniki rakotwórcze i inne szkodliwe związki, takie jak wolne rodniki. Warto więc włączyć je do codziennego menu. 

Szparagi działają przeciwstarzeniowo i przeciwzapalnie - regularne spożywanie szparagów przyczyni się do neutralizowania niszczących komórki wolnych rodników. Pomaga także spowolnić proces starzenia i zmniejszyć stany zapalne organizmu. Ponadto mają działanie regulujące mikrobiotę jelitową.

Szparagi działają moczopędnie dzięki zawartej w nich asparaginie, która jest naturalnym środkiem moczopędnym. Zwiększone oddawanie moczu pozwala pozbyć się nadmiaru wody i soli z organizmu. Jest to szczególnie korzystne dla osób, które cierpią na obrzęki (nagromadzenie płynów w tkankach organizmu) i tych, którzy mają wysokie ciśnienie krwi lub inne choroby związane z sercem.

Szparagi nie są dobre dla wszystkich - przeciwskazania

Długa lista zalet może okazać się jednak zbyteczna dla osób z pewnymi dolegliwościami. Nie zaleca się spożywania tych warzyw osobą borykających się z dna moczanowa czy z kamieniami nerkowymi, ponieważ szparagi zawierają puryny, które powodują gromadzenie się kwasu moczowego.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: