Przepisy na dania ze szparagów i porady kulinarne znajdziesz na naszej stronie głównej
Szparagi to jedno z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw. Sezon na nie właśnie trwa, więc jeśli kupiliście świeże szparagi, koniecznie sprawdźcie, jak je przechowywać, by jak najdłużej zachowały jędrność i smak. A co z dłuższym przechowywaniem? Wyjaśniamy, czy szparagi można zamrozić, czy trzeba znaleźć inny sposób.
Najsmaczniejsze szparagi to te jędrne, chrupkie i o ładnym zielonym - lub białym - kolorze. Aby jak najdłużej zachowały te właściwości, trzeba dobrze je przechowywać. Najlepszym sposobem jest włożenie ich do wysokiej szklanki lub pojemnika z chłodną wodą i wstawienie do lodówki. Wodę należy wymieniać codziennie. Dzięki temu szparagi będą smaczne nawet po kilku dniach. Dobrze jednak, by czas przechowywania nie wynosił więcej niż pięć dni. W taki sposób można przechowywać zarówno białe, jak i zielone szparagi.
Jeżeli kupiliście trochę więcej szparagów i chcecie je zachować na później, śmiało możecie je zamrozić. Trzeba je tylko odpowiednio do tego przygotować. I w przypadku białych, i gdy mowa o zielonych, trzeba zacząć od dokładnego ich umycia i osuszenia. Zielonym szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki, białe natomiast obieramy ze skórki (całą łodygę pod główką). Następnie dzielimy je na porcje i wkładamy do pojemników lub torebek strunowych. Zabezpieczone w taki sposób mogą leżeć w zamrażalniku przez trzy miesiące.
W galerii zobaczycie nasze pomysły na dania ze szparagami. A wy co z nich przygotowujecie?
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.