Szparagi z boczkiem, czyli coś pysznego, przy czym nie trzeba długo majstrować. Ta marynata doda im charakteru

Szparagi z boczkiem to idealny dodatek do wiosennego obiadu lub danie samo w sobie. Idealnie zarumieniony boczek otulający jędrną, zieloną łodygę może uzależnić smakiem, a jeden składnik sprawi, że szparagi będą wyraziste i nabiorą nowego charakteru - wystarczy chwilę potrzymać je w mieszance soku z cytryny, oliwy i czosnku. Będą palce lizać.

Więcej przepisów na wiosenne warzywa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Szparagi z boczkiem to połączenie idealne i jak tylko pojawiają się na stole, znikają z talerzy jako pierwsze. Sposób wykonania jest banalny - końcówki należy odłamać, każdą łodygę owinąć plastrem boczku i upiec lub usmażyć. Jeśli jednak chcecie, by smak szparagów był intensywniejszy, wcześniej warto je "wykąpać" w specjalnej miksturze. Już 10 minut wystarczy, by składniki marynaty wchłonęły do środka i sprawiły, że szparagi będą nieziemsko pyszne. 

Szparagi z boczkiem - idealne za każdym razem

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 cytryna
  • 3-4 łyżki oliwy
  • wędzony surowy boczek w cienkich plastrach (powinno być ich tyle, ile łodyg szparagów)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Szparagi opłucz i odłam zdrewniałe końcówki. Następnie włóż je do miski, dodaj kilka łyżek oliwy, dok wyciśnięty z połowy cytryny, sól, pieprz raz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie natrzyj szparagi powstałą mieszanką i odstaw na 10-15 minut.
  2. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzej do 200 stopni. Każdą łodygę owiń boczkiem i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Piecz szparagi, aż boczek stanie się rumiany, a zielone łodygi będą miękkie. Podawaj od razu na ciepło jako dodatek do obiadu lub po ostygnięciu z sosem majonezowym albo holenderskim. 

Wskazówka: Szparagi z boczkiem możesz także przygotować na patelni. Jeśli masz patelnię grillową, to super, na zwykłej także wyjdą świetnie. Możesz także przyrządzić je w grillu elektycznym - sposobów jest wiele, a smak zawsze genialny.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.