Więcej przepisów na wiosenne warzywa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Szparagi z boczkiem to połączenie idealne i jak tylko pojawiają się na stole, znikają z talerzy jako pierwsze. Sposób wykonania jest banalny - końcówki należy odłamać, każdą łodygę owinąć plastrem boczku i upiec lub usmażyć. Jeśli jednak chcecie, by smak szparagów był intensywniejszy, wcześniej warto je "wykąpać" w specjalnej miksturze. Już 10 minut wystarczy, by składniki marynaty wchłonęły do środka i sprawiły, że szparagi będą nieziemsko pyszne.
Szparagi z boczkiem - idealne za każdym razem
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 1 cytryna
- 3-4 łyżki oliwy
- wędzony surowy boczek w cienkich plastrach (powinno być ich tyle, ile łodyg szparagów)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Szparagi opłucz i odłam zdrewniałe końcówki. Następnie włóż je do miski, dodaj kilka łyżek oliwy, dok wyciśnięty z połowy cytryny, sól, pieprz raz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie natrzyj szparagi powstałą mieszanką i odstaw na 10-15 minut.
- Piekarnik z funkcją grilla rozgrzej do 200 stopni. Każdą łodygę owiń boczkiem i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz szparagi, aż boczek stanie się rumiany, a zielone łodygi będą miękkie. Podawaj od razu na ciepło jako dodatek do obiadu lub po ostygnięciu z sosem majonezowym albo holenderskim.
Wskazówka: Szparagi z boczkiem możesz także przygotować na patelni. Jeśli masz patelnię grillową, to super, na zwykłej także wyjdą świetnie. Możesz także przyrządzić je w grillu elektycznym - sposobów jest wiele, a smak zawsze genialny.