Te mielone je Robert Lewandowski. Żona na nich nie oszczędza, a dodatek tego składnika nadaje im charakteru

Kotlety mielone to smaczny i treściwy dodatek do głównego dania, który zaraz za schabowym jest ulubieńcem Polaków. Zrobienie go nie jest czarną magią, lecz Anna Lewandowska postanowiła trochę urozmaicić jego przepis. Do masy dodaje mało oczywisty składnik, który nadaje całości wyjątkowego smaku i koloru.
Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]

Anna Lewandowska to jedna z najpopularniejszych sportsmenek, a także trenerka personalna, dietetyczka oraz osobowość medialna. Prywatnie mama dwóch córek i żona piłkarza Roberta Lewandowskiego. Jej plany treningowe i żywieniowe stały się bardzo popularne i coraz więcej osób decyduje się na wspólne działanie z trenerką. Dodatkowo prowadzi ona bloga, na którym dzieli się oryginalnymi przepisami na niebanalne i zdrowe dania. Receptura, która może wywołać zdziwienie to przepis na kotlety mielone w innym stylu. Wyróżniają się ona wyglądem, a to za sprawą startych buraków. Trenerka dzięki temu dodała nowy smak do znanego klasyka i zaproponowała jego inny wygląd. Jak podkreśla na blogu, danie to zrobione jest bez dodatku jajka i bułki tartej, a przygotowanie jest tak szybkie, że potrzebowała zaledwie 15 minut.

Przepis na kotlety mielone Anny Lewandowskiej

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego z indyka,
  • 200 g ugotowanych buraków,
  • łyżka oliwy, oleju kokosowego lub masła klarowanego,
  • szczypta kurkumy,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • szczypta chili,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski wrzuć mięso mielone, a także starte na dużych oczkach ugotowane buraki.
  2. Całość dopraw kurkumą, solą, pieprzem, majerankiem i chili. Dodaj również tłuszcz i zagnieć na jednolitą masę, aż do połączenia składników.
  3. Z tak powstałej masy formuj kotlety na kształt klasycznych mielonych i smaż je na niewielkiej ilości tłuszczu. Powinny przybrać ciemnobrązowy odcień.
  4. Gdy zostaną wysmażone przełóż je na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu nadmiar tłuszczu zostanie wsiąknięty.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA