Smakowita dynia i jesienne potrawy w Twoim stylu. Proste przepisy na każdą okazję

Dynia zdecydowanie kojarzy nam się z jesiennymi smakami. Poza tym jest niezwykle uniwersalna, dlatego możemy z niej przygotować smakowite potrawy. Sprawdź najprostsze przepisy na pyszne dania z dyni.

Dynia hokkaido, czyli dyniowa zupa w roli głównej

Dynia hokkaido to jedna z popularniejszych odmian dyni. Możemy wykonać z niej przepyszną zupę. Zarówno mali jak i duzi będą się nią zajadać. Oto prosty przepis na zdrową zupę z dyni:

Zupa z dyni hokkaido:

Składniki:

  • około 500 g dyni
  • pół litra wody
  • domowa kostka rosołowa
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, papryka
  • olej lub masło
  • pestki dyniowe lub słonecznika
  • 1 l bulionu warzywnego

Wykonanie:

  1. Upiecz dynię z czosnkiem i cebulą.
  2. Pestki upraż na patelni.
  3. Umieść pozostałe składniki w garnku i zagotuj. Dodaj dynię, cebulę i warzywa.
  4. Całość dopraw do smaku przyprawami i zmiksuj na aksamitną masę.

Dynia makaronowa z mięsem. Takiego dania na pewno nie jadłeś!

Dynia makaronowa z mięsem nie tylko jest smaczna, ale i zachęca do spróbowania swoim wyglądem. Nazwa nie jest tu przypadkowa. Przypomina bowiem warzywny makaron. Poniżej przepis na danie:

Składniki:

  • dynia (połówka)
  • passata pomidorowa
  • 300 g mięsa wołowego
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • spora garść parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Upiecz dynię. Ułóż ją na blasze wyłożonej papierem. Piecz przez 30 minut w temperaturze około 180 stopni.
  2. Wyciągnij miąższ widelcem.
  3. Umieść mięso na patelni. Dodaj czosnek i przyprawy. Podduś na patelni na małym ogniu. Dodaj passatę. Połącz dynię z mięsem. Posyp obficie parmezanem.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Dynia marynowana. Dynia w occie z anyżem i goździkami

Dynia marynowana to ciekawa opcja. Przyprawy podkręcą smak dania. Jeżeli nie jedliście takiej dyni, to czas to zmienić. Receptura jest mega prosta.

Składniki:

  • dynia piżmowa
  • 3-4 szklanki wody
  • około 250 ml octu
  • goździki, cynamon, ziele angielskie, anyż
  • 250 g cukru
  • odrobina soli

Wykonanie:

  1. Dynie umyj i usuń nasiona.
  2. Pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Przygotuj słoiki. Wyparz je, wytrzyj.
  4. Ułóż dynię w słoikach.
  5. Dodaj przyprawy.
  6. Wykonaj zalewę. Zagotuj wodę z octem i cukrem oraz odrobiną soli.
  7. Zalej gorącą zalewą słoiki.
  8. Zapasteryzuj je (tu znajdziesz instrukcję).
  9. Odstaw do wystudzenia. Przenieś do piwniczki.

Dynia - przepisy kremowe są dobre nie tylko dla małych. Mus dyniowy to znakomita przekąska

Przepisy z dynią mogą być naprawdę bardzo różne. Dynia świetnie komponuje się zarówno z warzywami jak i owocami. Poniżej przepis na krem z dyni i jabłka.

Składniki:

  • 1 mała dynia piżmowa
  • 4 jabłka
  • cynamon, kardamon, wanilia, goździki
  • 1 l wody

Wykonanie:

  1. Dynie obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Ugotuj ją w wodzie.
  3. Przygotuj jabłka. Obierz je, pozbądź się gniazd nasiennych.
  4. Dodaj je do dyni.
  5. Dopraw do smaku przyprawami. Nie dodawaj goździków w tym momencie.
  6. Wszystko dokładnie zmiksuj. Przelej krem do miseczek. Dodaj goździki.

Zobacz też: Co wchodzi w skład sałatki greckiej? Jak ją zrobić? Jeden fakt, może Cię zaskoczyć

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.