Dynia hokkaido, czyli dyniowa zupa w roli głównej
Dynia hokkaido to jedna z popularniejszych odmian dyni. Możemy wykonać z niej przepyszną zupę. Zarówno mali jak i duzi będą się nią zajadać. Oto prosty przepis na zdrową zupę z dyni:
Zupa z dyni hokkaido:
Składniki:
- około 500 g dyni
- pół litra wody
- domowa kostka rosołowa
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, papryka
- olej lub masło
- pestki dyniowe lub słonecznika
- 1 l bulionu warzywnego
Wykonanie:
- Upiecz dynię z czosnkiem i cebulą.
- Pestki upraż na patelni.
- Umieść pozostałe składniki w garnku i zagotuj. Dodaj dynię, cebulę i warzywa.
- Całość dopraw do smaku przyprawami i zmiksuj na aksamitną masę.
Dynia makaronowa z mięsem. Takiego dania na pewno nie jadłeś!
Dynia makaronowa z mięsem nie tylko jest smaczna, ale i zachęca do spróbowania swoim wyglądem. Nazwa nie jest tu przypadkowa. Przypomina bowiem warzywny makaron. Poniżej przepis na danie:
Składniki:
- dynia (połówka)
- passata pomidorowa
- 300 g mięsa wołowego
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- spora garść parmezanu
Sposób przygotowania:
- Upiecz dynię. Ułóż ją na blasze wyłożonej papierem. Piecz przez 30 minut w temperaturze około 180 stopni.
- Wyciągnij miąższ widelcem.
- Umieść mięso na patelni. Dodaj czosnek i przyprawy. Podduś na patelni na małym ogniu. Dodaj passatę. Połącz dynię z mięsem. Posyp obficie parmezanem.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Dynia marynowana. Dynia w occie z anyżem i goździkami
Dynia marynowana to ciekawa opcja. Przyprawy podkręcą smak dania. Jeżeli nie jedliście takiej dyni, to czas to zmienić. Receptura jest mega prosta.
Składniki:
- dynia piżmowa
- 3-4 szklanki wody
- około 250 ml octu
- goździki, cynamon, ziele angielskie, anyż
- 250 g cukru
- odrobina soli
Wykonanie:
- Dynie umyj i usuń nasiona.
- Pokrój na mniejsze kawałki.
- Przygotuj słoiki. Wyparz je, wytrzyj.
- Ułóż dynię w słoikach.
- Dodaj przyprawy.
- Wykonaj zalewę. Zagotuj wodę z octem i cukrem oraz odrobiną soli.
- Zalej gorącą zalewą słoiki.
- Zapasteryzuj je (tu znajdziesz instrukcję).
- Odstaw do wystudzenia. Przenieś do piwniczki.
Dynia - przepisy kremowe są dobre nie tylko dla małych. Mus dyniowy to znakomita przekąska
Przepisy z dynią mogą być naprawdę bardzo różne. Dynia świetnie komponuje się zarówno z warzywami jak i owocami. Poniżej przepis na krem z dyni i jabłka.
Składniki:
- 1 mała dynia piżmowa
- 4 jabłka
- cynamon, kardamon, wanilia, goździki
- 1 l wody
Wykonanie:
- Dynie obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki.
- Ugotuj ją w wodzie.
- Przygotuj jabłka. Obierz je, pozbądź się gniazd nasiennych.
- Dodaj je do dyni.
- Dopraw do smaku przyprawami. Nie dodawaj goździków w tym momencie.
- Wszystko dokładnie zmiksuj. Przelej krem do miseczek. Dodaj goździki.
Zobacz też: Co wchodzi w skład sałatki greckiej? Jak ją zrobić? Jeden fakt, może Cię zaskoczyć