Co wchodzi w skład sałatki greckiej? Jak ją zrobić? Jeden fakt, może Cię zaskoczyć

Sałatka grecka jest jedną z najpopularniejszych sałatek serwowanych podczas różnych uroczystości. Mało jednak kto wie, że tradycyjna sałatka grecka nie ma w swoim składzie często dodawanego w Polsce składnika. W artykule przedstawiamy kilka przepisów na sałatki greckie.

Wiejska sałatka grecka - jak przygotować oryginalną grecką sałatkę?

Sałatka grecka w oryginalnej odsłonie pozwoli nam cieszyć się śródziemnomorskim smakiem w pełnej okazałości. Sałatkę można serwować samodzielnie lub może posłużyć ona jako dodatek do dań mięsnych. Jest mega prosta w przygotowaniu i pyszna. Warto jednak wiedzieć, że w tradycyjnym przepisie nie znajdziemy sałaty (w polskich lokalach to popularny dodatek do sałatki greckiej), dodatkowo ser feta podawany jest w plastrze. Typowa sałatka grecka w swoim składzie zawiera: pomidory, czerwoną cebulę, ogórki, oliwę z oliwek, ser feta, czarne oliwki. Można w niej znaleźć również takie składniki, jak kapary, zieloną paprykę, pietruszkę, lubczyk, oregano, rukolę.

Przepis na typową sałatkę grecką:

Sałatka grecka - składniki:

  • 3-4 pomidory
  • 2-3 ogórki
  • 2 papryki zielone
  • 1 cebula czerwona
  • ser feta
  • czarne oliwki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek, najlepiej greckiej
  • sól, pieprz - do smaku
  • suszone oregano - do smaku

Wykonanie:

  1. Przygotuj warzywa.
  2. Umyj je dokładnie. Pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę posiekaj w cienkie krążki.
  4. Wymieszaj w misce wszystkie warzywa. Dołóż przyprawy do smaku.
  5. Polej do smaku oliwą i wymieszaj.
  6. Przed podaniem warto odstawić na co najmniej 15 minut do lodówki.
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Sałatka grecka - przepis krok po kroku

Jak zrobić sałatkę grecką? Przepis krok po kroku będzie bardzo pomocny. Do sałatki warto dodać kapary, które podkręcą smak. Taka sałatka będzie świetnie komponować się z pieczonym mięsem, może także stanowić lekką kolację. Oto prosty przepis na najsmaczniejszą sałatkę grecką:

Składniki:

  • 2- 3 pomidory
  • 4 ogórki gruntowe
  • połówka czerwonej cebuli
  • garść czarnych oliwek
  • kapary w zalewie - kilka sztuk
  • około 250 g sera feta
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, oregano, lubczyk

Wykonanie:

  1. Umyj warzywa i je osusz.
  2. Dalej pokrój pomidory. Pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój je na dość duże kawałki.
  3. Ogórki obierz i pokrój w plasterki.
  4. Cebulę posiekaj na drobno.
  5. Oliwki i kapary odcedź z zalewy.
  6. Umieść wszystkie składniki w misce. Dopraw do smaku przyprawami.
  7. Weź ser feta i podziel na mniejsze kawałki, możesz także dodać go w plastrze, jak w oryginalnym przepisie.
  8. Wrzuć do miski i przemieszaj. Dolej oliwy.

Sałatka grecka - w polskiej wersji z sałatą

Sałatka grecka z sałatą lodową to najbardziej powszechna wersja tejże sałatki. Sycąca, smaczna i pełna warzyw to istna bomba witaminowa. Przejdźmy do przepisu.

Składniki:

  • 1 sałata lodowa
  • około 30 dag sera feta
  • 2-3 pomidory
  • 2 ogórki szklarniowe
  • połówka cebuli
  • garść zielonych oliwek
  • 1 opakowanie sosu greckiego
  • oliwa z oliwek
  • odrobina wody

Wykonanie:

  1. Umyj sałatę, podziel ją na mniejsze kawałki. Przygotuj pozostałe warzywa. Umyj je i pokrój. Cebulę posiekaj na drobno. Oliwki przekrój na połówki.
  2. Wymieszaj sos grecki z oliwą i wodą. Polej nim warzywa. Wymieszaj. Dodaj podzielony ser. Przemieszaj.
  3. Przed podaniem włóż do lodówki, aby sałatka się schłodziła.

Co dodać do sałatki greckiej? Z czym ją serwować?

Co najlepiej pasuje do sałatki greckiej? Sałatka grecka to niezwykle uniwersalna przystawka. Możemy podawać ją samodzielnie lub z dodatkiem świeżego pieczywa, tostów czy grzanek. Będzie znakomicie współgrać ze smakiem grillowanego mięsa. Warto także wiedzieć, że sałatka grecka jest świetną propozycją dla osób, które chcą zadbać o linię.

Zobacz też: Oto przepis na ekstremalnie prosty obiad z aksamitnym sosem, który zaskoczy niejednego sceptyka

Więcej o:
Copyright © Agora SA