Wiejska sałatka grecka - jak przygotować oryginalną grecką sałatkę?
Sałatka grecka w oryginalnej odsłonie pozwoli nam cieszyć się śródziemnomorskim smakiem w pełnej okazałości. Sałatkę można serwować samodzielnie lub może posłużyć ona jako dodatek do dań mięsnych. Jest mega prosta w przygotowaniu i pyszna. Warto jednak wiedzieć, że w tradycyjnym przepisie nie znajdziemy sałaty (w polskich lokalach to popularny dodatek do sałatki greckiej), dodatkowo ser feta podawany jest w plastrze. Typowa sałatka grecka w swoim składzie zawiera: pomidory, czerwoną cebulę, ogórki, oliwę z oliwek, ser feta, czarne oliwki. Można w niej znaleźć również takie składniki, jak kapary, zieloną paprykę, pietruszkę, lubczyk, oregano, rukolę.
Przepis na typową sałatkę grecką:
Sałatka grecka - składniki:
- 3-4 pomidory
- 2-3 ogórki
- 2 papryki zielone
- 1 cebula czerwona
- ser feta
- czarne oliwki
- 5 łyżek oliwy z oliwek, najlepiej greckiej
- sól, pieprz - do smaku
- suszone oregano - do smaku
Wykonanie:
- Przygotuj warzywa.
- Umyj je dokładnie. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę posiekaj w cienkie krążki.
- Wymieszaj w misce wszystkie warzywa. Dołóż przyprawy do smaku.
- Polej do smaku oliwą i wymieszaj.
- Przed podaniem warto odstawić na co najmniej 15 minut do lodówki.
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Sałatka grecka - przepis krok po kroku
Jak zrobić sałatkę grecką? Przepis krok po kroku będzie bardzo pomocny. Do sałatki warto dodać kapary, które podkręcą smak. Taka sałatka będzie świetnie komponować się z pieczonym mięsem, może także stanowić lekką kolację. Oto prosty przepis na najsmaczniejszą sałatkę grecką:
Składniki:
- 2- 3 pomidory
- 4 ogórki gruntowe
- połówka czerwonej cebuli
- garść czarnych oliwek
- kapary w zalewie - kilka sztuk
- około 250 g sera feta
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, oregano, lubczyk
Wykonanie:
- Umyj warzywa i je osusz.
- Dalej pokrój pomidory. Pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój je na dość duże kawałki.
- Ogórki obierz i pokrój w plasterki.
- Cebulę posiekaj na drobno.
- Oliwki i kapary odcedź z zalewy.
- Umieść wszystkie składniki w misce. Dopraw do smaku przyprawami.
- Weź ser feta i podziel na mniejsze kawałki, możesz także dodać go w plastrze, jak w oryginalnym przepisie.
- Wrzuć do miski i przemieszaj. Dolej oliwy.
Sałatka grecka - w polskiej wersji z sałatą
Sałatka grecka z sałatą lodową to najbardziej powszechna wersja tejże sałatki. Sycąca, smaczna i pełna warzyw to istna bomba witaminowa. Przejdźmy do przepisu.
Składniki:
- 1 sałata lodowa
- około 30 dag sera feta
- 2-3 pomidory
- 2 ogórki szklarniowe
- połówka cebuli
- garść zielonych oliwek
- 1 opakowanie sosu greckiego
- oliwa z oliwek
- odrobina wody
Wykonanie:
- Umyj sałatę, podziel ją na mniejsze kawałki. Przygotuj pozostałe warzywa. Umyj je i pokrój. Cebulę posiekaj na drobno. Oliwki przekrój na połówki.
- Wymieszaj sos grecki z oliwą i wodą. Polej nim warzywa. Wymieszaj. Dodaj podzielony ser. Przemieszaj.
- Przed podaniem włóż do lodówki, aby sałatka się schłodziła.
Co dodać do sałatki greckiej? Z czym ją serwować?
Co najlepiej pasuje do sałatki greckiej? Sałatka grecka to niezwykle uniwersalna przystawka. Możemy podawać ją samodzielnie lub z dodatkiem świeżego pieczywa, tostów czy grzanek. Będzie znakomicie współgrać ze smakiem grillowanego mięsa. Warto także wiedzieć, że sałatka grecka jest świetną propozycją dla osób, które chcą zadbać o linię.
Zobacz też: Oto przepis na ekstremalnie prosty obiad z aksamitnym sosem, który zaskoczy niejednego sceptyka