Najzdrowsze kiszonki i ich właściwości. Sprawdź, dlaczego powinniśmy po nie sięgać i poznaj proste przepisy

Kiszonki często są nazywane naturalnymi probiotykami. Ich wszechstronne właściwości są niezwykle pomocne przy wielu schorzeniach. Dowiedz się więcej na temat właściwości kiszonek i sprawdź przepisy na domowe przetwory, które ubogacą Twoją spiżarnię.

Czy kiszonki są zdrowe? Dlaczego warto po nie sięgać? Poznaj ich cenne właściwości

Czy kiszonki są zdrowe? Odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca. Musimy mieć jednak na uwadze, że w pewnych przypadkach, spożywanie konkretnych kiszonek nie jest zalecane. Dlatego też przy problemach zdrowotnych należy udać się najpierw do lekarza i skonsultować z nim dietę. Wracając jednak do walorów domowych kiszonek, możemy śmiało napisać, że są bardzo zdrowe - poniżej znajdziesz więcej informacji na ten temat.

Kiszonki - właściwości:

  • Kiszonki są bogate w witaminy A, C oraz E.
  • Kiszonki są dobre na jelita. Na przykład kiszona kapusta zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit.
  • Kiszonki wyrównują poziom cukru we krwi.
  • Wzmacniają pracę naszego organizmu.
  • Wpływają pozytywnie na wygląd naszej skóry.
  • Wspomagają proces odchudzania.
  • Obniżają poziom złego cholesterolu.
  • Kiszonki są probiotykiem (posiadają bakterie kwasu mlekowego).
  • Kiszonki są bogate w liczne składniki mineralne.
  • Kiszonki są wsparciem dla naszego wzroku.
  • Kiszonki działają przeciwzapalnie.
  • Wspomagają pracę mózgu. 
Zobacz wideo Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Kiszonki z warzyw -  jak wykonać domowe kiszonki

Kiszonki z warzyw są bardzo popularne. Zwłaszcza jeżeli weźmiemy pod uwagę kapustę czy ogórki. W Polsce są one numerem jeden. Innym wariantem są kiszonki wielowarzywne. Potrafią urozmaicić nasze dania. Serwujemy je podczas obiadów, grilla czy innego typu imprez. Poniżej przykładowe przepisy na kiszonki.

Przepisy na najzdrowsze kiszonki:

Zakwas z buraków:

Składniki:

  • 1 l wody
  • 1,5-2 kg buraków
  • 1 czosnek
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól himalajska bądź kłodawska
  • małą ilość wody z ogórków kiszonych

Wykonanie:

  1. Wodę przefiltruj.
  2. Przygotuj buraki. Umyj je i pokrój na plastry.
  3. Czosnek przekrój na pół.
  4. Ułóż warstwowo wszystkie produkty, przeplatając je przyprawami.
  5. Połącz sok kiszony z wodą. Zalej warzywa.
  6. Odstaw na blat kuchenny na 5-10 dni. W zależności od temperatury.

Kiszone ogórki:

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • koper
  • chrzan
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • czosnek
  • sól (1 łyżka na 1 l wody)

Wykonanie:

  1. Przygotuj zalewę. Zagotuj 1 l wody i dodaj 1 łyżkę soli.
  2. Przygotuj ogórki. Umyj je.
  3. To samo zrób z koprem, chrzanem. Podziel wszystko na mniejsze kawałki.
  4. Przygotuj słoiki. Umieść w nich ogórki. Między ogórkami umieść koper i liście chrzanu, czosnek i przyprawy.
  5. Całość zalej solanką.
  6. Zakręć słoiki i odwróć do góry dnem.
  7. Słoiki umieść w spiżarni.

Kiszonki na refluks - czy to dobre rozwiązanie?

Kiszonki na refluks? Czy można je spożywać? Jeśli dokucza Ci refluks, będący objawem chorobowym, swoją dietę musisz skonsultować z lekarzem prowadzącym, który pomoże ustalić Ci jadłospis odpowiedni przy schorzeniu, z którym się zmagasz.

Zobacz też: Oto przepis na ekstremalnie prosty obiad z aksamitnym sosem, który zaskoczy niejednego sceptyka

Więcej o:
Copyright © Agora SA