Ciasto na pizze - jak przygotować idealne ciasto?
Ciasto na pizze powinno być miękkie i sprężyste. Oprócz właściwego przepisu ważne jest, aby ciasto rozciągać rękami, a nie wałkiem. Taki zabieg spowoduje, że ciasto będzie nie tylko pyszne, ale i odpowiednio wyrośnięte. Czynność tą możemy zauważyć w dobrych pizzeriach. Poniżej przepis na ciasto do pizzy.
Ciasto na pizze - krok po kroku:
Ciasto na pizze składniki:
- około 25 g świeżych drożdży
- około pół łyżeczki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- odrobina soli
- 1 łyżka oliwy
- 150 ml wody - musi być ciepła
Wykonanie:
- Wykonaj zaczyn. Wyciągnij drożdże z lodówki. Następnie rozpuść je w ciepłej wodzie.
- Dodaj dwie łyżki mąki. Dołóż cukier. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
- Przejdź do wykonania ciasta. Mąkę przesiej. Wymieszaj ją z solą. Wykonaj wgłębienie w środku. Wlej przygotowany zaczyn.
- Dodaj oliwę i wymieszaj łyżką, zgarniając wszystko do środka. Później wyrób ciasto rękami.
- Wyrobione ciasto przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia.
- Później przełóż ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiaj. Podziel na dwie kule i ponownie odłóż. Przykryj ściereczką.
- Weź dwie tortownice i posmaruj je oliwą. Rozciągnij kulę na tortownicy. To samo zrób z drugą tortownicą.
- Rozsmaruj sos na pizzy. Rozłóż ulubione dodatki.
- Rozgrzej piekarnik.
- Wstaw na 10-15 minut do temperatury 250 stopni.
- Domowa pizza jest gotowa!
Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa
Pizza na zakwasie. Przepis dla fanów zdrowych rozwiązań
Pizza na zakwasie to inna alternatywa na domową pizzę. Receptura jest bardzo prosta - oto przepis:
Składniki:
- szklanka wody
- 2 łyżki oliwy
- 50 g żytniego zakwasu
- 400 g mąk pszennej
- około 1,5 łyżeczki soli kłodawskiej
- kostki lodu - będą potrzebne do piekarnika
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Dodaj ją do miski. Połącz ją z zakwasem i solą.
- Dolej letnią wodę.
- Wyrób porządnie ciasto.
- Zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem.
- Ciasto odstaw na 2-3 godziny do ciepłego miejsca.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę. Podziel na dwie części. Rozciągnij ciasto rękami.
- Przełóż do nasmarowanych blaszek.
- Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Ustaw na termoobieg. Na dnie piekarnika ułóż miseczkę żaroodporną z kostkami lodu.
- Umieść blachy w piekarniku. Piecz przez 5 minut.
- Następnie zmień tryb na góra - dół. Wyciągnij blaszki. Posmaruj sosem, dołóż ulubione dodatki. Włóż ponownie i piecz przez około 10 minut.
Co dodać do ciasta na pizzę? Jakie składniki warto wziąć pod uwagę?
Co dodać do ciasta na pizzę? Pizzę można podawać praktycznie ze wszystkim. Mogą być to:
- warzywa,
- mięso (np. smażony kurczak lub wołowina),
- ryby,
- sery,
- grzyby (hodowane np. pieczarki lub leśne)
- wędlina,
- owoce morza,
- a nawet owoce.
Istotnym elementem jest także sos, świetnie sprawdzi się sos czosnkowy, pomidorowy lub oliwa z oliwek.
Zobacz też: Oto przepis na ekstremalnie prosty obiad z aksamitnym sosem, który zaskoczy niejednego sceptyka