Spaghetti carbonara - oryginalny przepis prosto z Włoch. Nie znajdziesz w nim grama śmietany

Spaghetti carbonara to wyjątkowo pyszny, a zarazem prosty obiad. To przykład kuchni włoskiej w najlepszym wydaniu. Wymaga niewielu składników, a jego przygotowanie zajmuje kilka chwil. Prezentujemy oryginalny przepis prosto ze słonecznej Italii.
Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino

Kuchnia włoska obfituje w wiele dań, które mocno przypadły Polakom do gustu. Spośród nich można wymienić pizzę, która jest dostępna nawet w najmniejszych miejscowościach. Klasyczne spaghetti z sosem pomidorowym także skradło serce wielu osób. Dziś jednak podajemy przepis na inną wersję makaronu z sosem.

Spaghetti carbonara - oryginalny przepis prosto z Włoch

Jeśli lubicie włoskie sery, a do tego podsmażone mięso, to koniecznie musicie zrobić szybki obiad pod postacią spaghetti carbonara. Aby przygotować ten włoski specjał, nie trzeba spędzać dużo czasu w kuchni. Poniżej podajemy szczegółowy przepis.

Składniki:

  • makaron spaghetti,
  • 250 g guanciale,
  • 150 g sera Pecorino Romano,
  • 3 żółtka,
  • jajko,
  • pieprz,
  • opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji

Jeśli wolimy bazylię, możemy nią zastąpić natkę pietruszki. Będzie nam ona potrzebna jedynie do posypania gotowego dania.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Spaghetti carbonara. Przepis krok po kroku

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Mięso kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do uzyskania chrupiących skwarków.
  3. Po tym czasie zdejmujemy je z patelni i przekładamy do miski.
  4. W wysokim naczyniu ucieramy ser, żółtka, jajko i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy do momentu powstania jednolitej masy.
  5. Kiedy makaron będzie już al dente, zestawiamy go z ognia, wylewamy z niego wodę i dokładnie odsączamy. Nie płuczemy! Wrzucamy go na rozgrzaną patelnię, na której smażyło się wcześniej guanciale i mieszamy, podgrzewając go przez chwilę. 
  6. Dodajemy sos serowo-jajeczny oraz skwarki. Mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści i gotowe.

Tak przyrządzone spaghetti carbonara podajemy, oprószając danie na talerzu niewielką ilością pecorino oraz posypujemy wszystko posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.