Filet z indyka na obiad - co z niego zrobić? Smaczne danie, a potrzebujesz tylko śmietany i przypraw

Co zrobić z fileta z indyka na obiad? Możliwości jest naprawdę wiele. Wystarczy śmietana, filet i masa przypraw, by wyczarować naprawdę przepyszne danie dla całej rodziny. To pomysł na szybki obiad w kilka minut.

Nie masz pomysłu na smaczne danie? W lodówce zalega ci mięso i nie wiesz, co zrobić z fileta z indyka na obiad? Mamy propozycję na przepyszne jedzenie - wystarczy indyk, masa przypraw i śmietana. Z tych prostych składników możesz wyczarować naprawdę obłędną potrawę.

Zobacz wideo Kanapka z pieczonym indykiem

Filet z indyka w sosie śmietanowym z koperkiem

Co zrobić z fileta z indyka jeśli nie mamy w domu zbyt wielu dodatków? Możemy udusić takie mięso w sosie śmietanowym, a wszystko oprószyć świeżym koperkiem i podać z ziemniakami lub ryżem. Przepis na to danie znajduje się poniżej.

Składniki:

  • 2 filety z indyka,
  • cebula,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • łyżka mąki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • oregano,
  • pieprz cayenne,
  • szklanka wody,
  • pęczek świeżego kopru.

Sposób przygotowania:

Mięso oczyszczamy i dzielimy na mniejsze części. Ubijamy tłuczkiem tak, aby plastry stały się dość cienkie. Przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z oliwą i nacieramy mięso.

Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu kładziemy filet z indyka i smażymy z obu stron przez około dwie minuty.  Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dorzucamy do mięsa. Smażymy około trzech minut. Mięso zalewamy szklanką wody i przykrywamy. Dusimy pięć minut.

Śmietanę rozrabiamy z łyżką mąki, dolewamy gorącego wywaru z indyka i dokładnie mieszamy. W ten sposób hartujemy kwaśną śmietanę, dzięki czemu unikniemy jej zważenia w momencie dodania do mięsa. 

Przygotowaną śmietanę wlewamy do filetów z indyka. Koper dokładnie myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do mięsa i całość dusimy jeszcze około pięciu minut.

Podajemy z młodymi ziemniakami i surówką bądź wybraną kaszą albo ryżem. Chcesz urozmaicić danie? Dodaj do niego posmażone pieczarki. Danie będzie nadal smakować obłędnie!

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Agora SA