Nie masz pomysłu na smaczne danie? W lodówce zalega ci mięso i nie wiesz, co zrobić z fileta z indyka na obiad? Mamy propozycję na przepyszne jedzenie - wystarczy indyk, masa przypraw i śmietana. Z tych prostych składników możesz wyczarować naprawdę obłędną potrawę.
Co zrobić z fileta z indyka jeśli nie mamy w domu zbyt wielu dodatków? Możemy udusić takie mięso w sosie śmietanowym, a wszystko oprószyć świeżym koperkiem i podać z ziemniakami lub ryżem. Przepis na to danie znajduje się poniżej.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mięso oczyszczamy i dzielimy na mniejsze części. Ubijamy tłuczkiem tak, aby plastry stały się dość cienkie. Przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z oliwą i nacieramy mięso.
Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu kładziemy filet z indyka i smażymy z obu stron przez około dwie minuty. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dorzucamy do mięsa. Smażymy około trzech minut. Mięso zalewamy szklanką wody i przykrywamy. Dusimy pięć minut.
Śmietanę rozrabiamy z łyżką mąki, dolewamy gorącego wywaru z indyka i dokładnie mieszamy. W ten sposób hartujemy kwaśną śmietanę, dzięki czemu unikniemy jej zważenia w momencie dodania do mięsa.
Przygotowaną śmietanę wlewamy do filetów z indyka. Koper dokładnie myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do mięsa i całość dusimy jeszcze około pięciu minut.
Podajemy z młodymi ziemniakami i surówką bądź wybraną kaszą albo ryżem. Chcesz urozmaicić danie? Dodaj do niego posmażone pieczarki. Danie będzie nadal smakować obłędnie!
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.