Chrupiące placki z cukinii. Pyszny obiad jak u mamy. Tylko kilkanaście złotych

Okres letni sprawia, że kuchnia zaopatrzona jest w masę świeżych warzyw, które możemy wykorzystać do obiadów, przekąsek jak i deserów. Z nich możemy również stworzyć dania, które są tanie, a ich smak taki jak w rodzinnym domu. Sprawdź przepis na tani wakacyjny obiad.

Chrupiące placki z cukinii i marchewki to idealny pomysł na domowy obiad. Jego przygotowanie jest szybkie, a do środka możemy dodać każde warzywo, które znajdziemy w lodówce, albo spiżarni. Dobrze smakuje na ciepło od razu po zrobieniu, ale znajdą się również ci, którzy jedzą je gdy już przestygną.

Z czym jeść placki?

Dodatków do tego dania jest masa i możemy mieszać je według własnego uznania. Najbardziej popularne są jogurty, śmietany i sosy (koperkowy, śmietanowy, czosnkowy). Mniej znane są sery, które równie dobrze smakują. Pokruszony ser feta, pokrojony cheddar lub mozzarella nadaje nieco inny, ale wyjątkowy smak. Oprócz tego mało oczywistym składnikiem są mięsa i ryby. Plasterki łososia lub kawałki przyrządzonego kurczaka możemy położyć na placki i podać wraz z sosem.

Jak sprawić, żeby placki były chrupiące?

Nie ulega wątpliwości, że chrupiące placki to pożądany efekt każdego z nas. Sposobem, aby właśnie takie były jest wcześniejsze odlanie całej wody z masy, która zebrała się w niej przez starte warzywa. Kolejnym trikiem, który może pomóc, jest odsączenie usmażonych placków z nadmiaru tłuszczu. Możemy to zrobić ręcznikiem papierowym, na który będziemy kłaść przygotowane danie.

Przepis na złociste placki z cukinii i marchewki

Składniki:

  • 3 cukinie,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • jako dodatek, jogurt, śmietana lub sos.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie i marchew umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach, odsącz od nadmiaru wody, a następnie posól.
  2. Dodaj pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i roztrzepane jajko. Całość dokładnie wymieszaj tak, aby masa była gęsta. Jeśli trzeba dopraw.
  3. Na patelni rozgrzej olej i przy pomocy łyżki nałóż niewielką porcję masy, formując płaskie placki. Smaż z obu stron do złocistego koloru skórki.
  4. Placki odsącz z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wskazówka

Do przygotowywanej masy możesz dodać zioła, które najbardziej lubisz. Może być to koperek, pietruszka lub szczypiorek. Jeśli chcesz trochę ostrzejszego smaku potrawy, a dodatkowo, aby zmieniła ona lekko kolor, polecamy dodać ostrej i słodkiej papryki lub kurkumy i curry.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.