Chrupiące placki z cukinii i marchewki to idealny pomysł na domowy obiad. Jego przygotowanie jest szybkie, a do środka możemy dodać każde warzywo, które znajdziemy w lodówce, albo spiżarni. Dobrze smakuje na ciepło od razu po zrobieniu, ale znajdą się również ci, którzy jedzą je gdy już przestygną.
Dodatków do tego dania jest masa i możemy mieszać je według własnego uznania. Najbardziej popularne są jogurty, śmietany i sosy (koperkowy, śmietanowy, czosnkowy). Mniej znane są sery, które równie dobrze smakują. Pokruszony ser feta, pokrojony cheddar lub mozzarella nadaje nieco inny, ale wyjątkowy smak. Oprócz tego mało oczywistym składnikiem są mięsa i ryby. Plasterki łososia lub kawałki przyrządzonego kurczaka możemy położyć na placki i podać wraz z sosem.
Nie ulega wątpliwości, że chrupiące placki to pożądany efekt każdego z nas. Sposobem, aby właśnie takie były jest wcześniejsze odlanie całej wody z masy, która zebrała się w niej przez starte warzywa. Kolejnym trikiem, który może pomóc, jest odsączenie usmażonych placków z nadmiaru tłuszczu. Możemy to zrobić ręcznikiem papierowym, na który będziemy kłaść przygotowane danie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do przygotowywanej masy możesz dodać zioła, które najbardziej lubisz. Może być to koperek, pietruszka lub szczypiorek. Jeśli chcesz trochę ostrzejszego smaku potrawy, a dodatkowo, aby zmieniła ona lekko kolor, polecamy dodać ostrej i słodkiej papryki lub kurkumy i curry.