Klasycznej carbonary nauczyłam się na wakacjach w Rzymie. Jak mawiała nonna, pięć składników i "basta"

Carbonara to flagowy makaron rodem z Rzymu. Niestety klasyka często jest niepoprawnie przygotowywane z dodatkiem śmietany, boczku i innych dziwnych produktów. Poznaj przepis z pięciu składników, który zdradziła mi na kursie włoska babcia - tu nie ma wielkiej filozofii, jednak szczegóły grają wielką rolę.

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na całym świecie. W tradycyjnym menu nie może brakować pomidorów, pizzy i oczywiście makaronów. Klasyką nad klasyki jest jednak carbonara, czyli danie rodem z Wiecznego Miasta. Wystarczy pięć składników, by ją przygotować - tu nie trzeba więcej niż tradycyjne produkty. 

Zobacz wideo Prawdziwe spaghetti carbonara w sześciu krokach

Carbonara czy śmietana? Wybierz włoską klasykę na bazie pięciu składników

Największy koszmar Włocha? Dodanie do carbonary śmietany, boczku czy czosnku. Klasyczna pasta to dla wielu niemal świętość, więc jeśli marzysz o najlepszej wersji tego kultowego dania, postaw na pięć składników. Na produktach się jednak nie kończy, chociaż ważne by były świeże i najlepszej jakości - mowa tu o serze pecorino romano i guanciale, czyli peklowanym policzku wieprzowym. 

Przepis na włoską carbonarę to z jednej strony bułka z masłem a z drugiej bardzo trudna sztuka. Wszystko zależy bowiem od odpowiedniej konsystencji sosu z jajek, sera i pieprzu. Jak podkreślała włoska Nonna na rzymskim kursie gotowania, początkujący powinni zapomnieć o pośpiechu i robić wszystko zgodnie z recepturą. Gdy dobry przepis wejdzie nam w nawyk, już nigdy nie będziemy eksperymentować z tym daniem, bowiem perfekcji zmieniać i udoskonalać nie trzeba!

Carbonara bez grama śmietany. Włoski specjał prosto z Rzymu

Składniki: 

  • makaron - najlepiej rigatoni,
  • 2 jajka,
  • ser pecorino romano,
  • kawałek guanciale,
  • pieprz grubo mielony.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek wstaw wodę na makaron i zachowaj odrobinę płynu w kubku. 
  2. Następnie guanciale pozbaw skóry i pokrój na cienkie paseczki. Mięso wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię i podsmaż do uzyskania złoto-brązowego koloru i chrupiącej konsystencji. Wskazówka - pamiętaj, by moc palnika nie powinna być jednak zbyt duża, mięso ma wytopić tłuszcz, dlatego nie potrzebujemy oliwy. 
  3. Do miseczki wbij dwa żółtka. Rozmąć je ze startym na drobnych oczkach serem pecorino oraz dużą ilością grubo mielonego pieprzu.
  4. Do przygotowanego sosu wlej teraz tłuszcz z patelni. Wszystko ponownie wymieszaj.
  5. Guanciale z kolei odłóż na talerzyk.
  6. Teraz pora na najważniejszą część. Gdy pasta będzie al dente, wyłóż ją na patelnie (na małej mocy palnika), ekspresowo wlej masę z żółtek i sera. 
  7. Całość delikatnie podlej wodą z makaronu i cały czas dokładnie mieszaj aż powstanie kremowy sos. Wskazówka - zbyt duża moc palnika sprawi, że jajko się zetnie i zamiast carbonary będziemy mieć jajecznicę. 
  8. Wierzch naszej carbonary posyp chrupiącym guanciale, dodatkową porcją sera i pieprzu.
  9. Włosi specjał serwuj od razu po przygotowaniu. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.