Wiele osób do przygotowania pesto wykorzystuje bazylię, ale nie każdy słyszał, że wyjdzie przepyszne, jeśli bazę będzie stanowić czosnek niedźwiedzi. Okazuje się, że gotowy produkt sprawdzi się nie tylko do makaronów, ale również i do kanapek, grzanek czy ziemniaków w formie purée. Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego? Sięgnij po te składniki i działaj od razu, a zaskoczysz bliskich wyjątkowym smakiem. Nie zapominaj jednak, że czosnek niedźwiedzi znajduje się pod częściową ochroną. Choć nie można zrywać go w lesie bez uzyskania stosownego pozwolenia, możesz uprawiać roślinę u siebie.
Czosnek niedźwiedzi charakteryzuje się pikantnym smakiem, a właściwości ma podobne do zwykłego czosnku, który większość z nas ma w kuchni. Przygotowując pesto z dodatkiem tego składnika, warto mu zaufać i pozwolić, by grał pierwsze skrzypce. Z tego względu nie potrzebujesz zbyt wielu innych dodatków. Co jednak będzie ci potrzebne?
Składniki:
Zaraz przekonasz się, jak proste jest przygotowanie pesto z czosnku niedźwiedziego. Okazuje się, że wystarczy dosłownie kilka działań, a reszta zrobi się sama (o ile masz w domu blender).
Sposób przygotowania: