Takiego pesto nawet Włoch ci pozazdrości. Właśnie trwa sezon na liście, więc bierz się do roboty

Mało kto zdaje sobie sprawę, jak pyszne może być pesto z czosnku niedźwiedziego. Przepis nie jest skomplikowany, dlatego warto zwrócić uwagę na składniki i sposób przygotowania, i zacząć działać. To świetny dodatek do wielu dań - nie tylko tych z makaronu.

Wiele osób do przygotowania pesto wykorzystuje bazylię, ale nie każdy słyszał, że wyjdzie przepyszne, jeśli bazę będzie stanowić czosnek niedźwiedzi. Okazuje się, że gotowy produkt sprawdzi się nie tylko do makaronów, ale również i do kanapek, grzanek czy ziemniaków w formie purée. Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego? Sięgnij po te składniki i działaj od razu, a zaskoczysz bliskich wyjątkowym smakiem. Nie zapominaj jednak, że czosnek niedźwiedzi znajduje się pod częściową ochroną. Choć nie można zrywać go w lesie bez uzyskania stosownego pozwolenia, możesz uprawiać roślinę u siebie.

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Jak można przyrządzić czosnek niedźwiedzi? Takie składniki przydadzą ci się do pesto

Czosnek niedźwiedzi charakteryzuje się pikantnym smakiem, a właściwości ma podobne do zwykłego czosnku, który większość z nas ma w kuchni. Przygotowując pesto z dodatkiem tego składnika, warto mu zaufać i pozwolić, by grał pierwsze skrzypce. Z tego względu nie potrzebujesz zbyt wielu innych dodatków. Co jednak będzie ci potrzebne?

Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego? Przepis jest prostyJak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego? Przepis jest prosty Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego? Przepis jest prosty. Fot. Daniele Sgura / Pexels.com

Składniki:

  • 3 szklanki liści czosnku niedźwiedziego;
  • pół szklanki uprażonych na patelni ziaren słonecznika lub ulubionych orzeszków, np. pini;
  • 3 łyżki parmezanu (startego);
  • 3 łyżki dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia;
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego? Przepis nie sprawi ci żadnych trudności

Zaraz przekonasz się, jak proste jest przygotowanie pesto z czosnku niedźwiedziego. Okazuje się, że wystarczy dosłownie kilka działań, a reszta zrobi się sama (o ile masz w domu blender).

Sposób przygotowania:

  1. Umyj liście czosnku niedźwiedziego, porwij je na mniejsze części i włóż do blendera lub moździerza.
  2. Dodaj pozostałe składniki (oprócz oliwy i przypraw) i zetrzyj wszystko na pastę.
  3. Dolej olej, dopraw solą i pieprzem do smaku i ponownie zetrzyj pesto.
  4. Gotową masę przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków. Przechowuj w lodówce. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.