Zapomnisz o frytkach, gdy poznasz tę przekąskę. Tak chrupiąca, że sam w to nie uwierzysz

Siadając przed telewizorem mamy zazwyczaj ochotę na przekąszenie czegoś dobrego. Sięgamy więc po popcorn, chipsy lub paluszki, czasem nawet po frytki. Jednak wszystkie te smakołyki przestaną nam smakować, gdy zrobimy ten przysmak.

Weekendy mają to do siebie, że bardzo często zasiadamy przed telewizorem i zajadamy się przekąskami przy ulubionym serialu lub filmie. Na naszych stołach ląduje wtedy ciepły popcorn, chipsy o różnych smakach, a także różnorodne słodycze. Gdy poczujemy, że potrzebujemy czegoś innego lub chcemy zjeść coś cieplejszego, sięgamy po domowej roboty frytki. Te wszystkie przekąski są jak najbardziej smaczne, jednak znam coś, co przebije je smakiem i wyglądem.

Zobacz wideo Poncz rabarbarowy. Tak, mili Państwo, smakuje lato 2016

Paluszki serowe w panierce panko to moje niedawne odkrycie. Wyglądają świetnie i samą prezentacją przyciągają uwagę. Może się wydawać, że ich przygotowanie jest skomplikowane i długie, lecz jest to nieprawda. Zrobisz je kilka chwil, lecz ostrzegam, że lepiej zrobić więcej, ponieważ znikają błyskawicznie. Podawać je możesz z ulubionymi sosami i dipami. Najlepiej smakują na ciepło. 

Przepis na paluszki serowe w panierce panko

Składniki

  • 100 g panierki panko
  • łyżeczka pasty z ostrej papryczki,
  • 300 g mozzarelli w kostce,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Mozzarellę wyjmij z opakowania, pokrój w paski, umieść w miseczce i wymieszaj ją z pastą paprykową. Następnie posól i popieprz kawałki sera, ponownie wymieszaj.
  2. Jajka roztrzep ze szczyptą soli. Kawałki mozzarelli zanurzaj w pierwszej kolejności w mące, potem w ubitym jajku, a następnie w panko, lekko przyciskając, aby panierka przylgnęła do sera. Jeśli zauważysz, że warstwa panierki jest za cienka, powtórz cały proces.
  3. Tak przygotowane serki smaż na głębokim oleju na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi sosami, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.