Sos czosnkowy - przepis w wersji "jakby luksusowej". Zrezygnuj z siekania, a będzie najlepszy

Sos czosnkowy to zdecydowanie jeden z ulubionych sosów Polaków. Jest idealny do hot dogów, pizzy, kanapek i grillowanych warzyw i mięs. Przepis na sos czosnkowy nikomu nie sprawi problemu, ale pewnie się zdziwisz, że wcale nie trzeba siekać białych ząbków. Istnieje lepszy sposób na sos czosnkowy - łatwiejszy i dużo, dużo smaczniejszy.

Sos czosnkowy to jedna z tych rzeczy, którą można kupić w każdym sklepie, ale i tak najlepiej smakuje przygotowany samodzielnie. Oczywiście sos czosnkowy możesz zrobić tradycyjnie - wymieszać majonez z jogurtem, dodać przeciśnięty lub posiekany czosnek oraz przyprawy. Dziś jednak zrobimy sos czosnkowy w wersji luksusowej, będzie bardziej aromatyczny i pełen smaku dzięki jednej czynności. Czosnku nie będziemy siekać - upieczemy go do miękkości. 

Zobacz wideo

Najlepszy sos czosnkowy - przepis na idealny dodatek do wszystkiego

Składniki:

  • 1 duża główka czosnku,
  • 100 g majonezu,
  • 100 g gęstego jogurtu greckiego,
  • łyżka soku z cytryny lub octu z białego wina,
  • sol, pieprz, szczypta suszonego oregano,
  • oliwa z oliwek.

Sos czosnkowy z pieczonego czosnkuSos czosnkowy z pieczonego czosnku AtlasStudio /Shutterstock

Sposób wykonania:

  1. Zajmij się czosnkiem. Główkę przekrój na pół w poprzek. Nie musisz obierać go z łupin. Następnie lekko osól i natrzyj oliwą.
  2. Czosnek owiń folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż czosnek będzie całkowicie miękki, wręcz maślany.
  3. Czosnek wyciśnij do miski i pozostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj majonez, jogurt grecki. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano oraz sokiem z cytryny lub octem winnym.
  4. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie możesz dowolnie wykorzystywać sos z pieczonego czosnku. Idealnie smakuje jako dodatek do mięs na zimno lub grillowanych warzyw.

Taka wersja sosu czosnkowego z pewnością każdego zachwyci. Co więcej, pieczony czosnek nie pozostawia po sobie aż tak silnego zapachu w ustach, co czosnek świeży, dlatego sos z pieczonego czosnku możesz podać jako dodatek do potraw nawet podczas ważnego spotkania lub romantycznej kolacji

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.