Sos czosnkowy to zdecydowanie jeden z ulubionych sosów Polaków. Jest idealny do hot dogów, pizzy, kanapek i grillowanych warzyw i mięs. Przepis na sos czosnkowy nikomu nie sprawi problemu, ale pewnie się zdziwisz, że wcale nie trzeba siekać białych ząbków. Istnieje lepszy sposób na sos czosnkowy - łatwiejszy i dużo, dużo smaczniejszy.
3
Margarita0192 /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Sos czosnkowy to jedna z tych rzeczy, którą można kupić w każdym sklepie, ale i tak najlepiej smakuje przygotowany samodzielnie. Oczywiście sos czosnkowy możesz zrobić tradycyjnie - wymieszać majonez z jogurtem, dodać przeciśnięty lub posiekany czosnek oraz przyprawy. Dziś jednak zrobimy sos czosnkowy w wersji luksusowej, będzie bardziej aromatyczny i pełen smaku dzięki jednej czynności. Czosnku nie będziemy siekać - upieczemy go do miękkości.
REKLAMA
Zobacz wideo
Najlepszy sos czosnkowy - przepis na idealny dodatek do wszystkiego
Składniki:
1 duża główka czosnku,
100 g majonezu,
100 g gęstego jogurtu greckiego,
łyżka soku z cytryny lub octu z białego wina,
sol, pieprz, szczypta suszonego oregano,
oliwa z oliwek.
Sos czosnkowy z pieczonego czosnkuAtlasStudio /Shutterstock
Sposób wykonania:
Zajmij się czosnkiem. Główkę przekrój na pół w poprzek. Nie musisz obierać go z łupin. Następnie lekko osól i natrzyj oliwą.
Czosnek owiń folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz, aż czosnek będzie całkowicie miękki, wręcz maślany.
Czosnek wyciśnij do miski i pozostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj majonez, jogurt grecki. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano oraz sokiem z cytryny lub octem winnym.
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie możesz dowolnie wykorzystywać sos z pieczonego czosnku. Idealnie smakuje jako dodatek do mięs na zimno lub grillowanych warzyw.
Taka wersja sosu czosnkowego z pewnością każdego zachwyci. Co więcej, pieczony czosnek nie pozostawia po sobie aż tak silnego zapachu w ustach, co czosnek świeży, dlatego sos z pieczonego czosnku możesz podać jako dodatek do potraw nawet podczas ważnego spotkania lub romantycznej kolacji.