Gofry bazyliowe - wyjątkowe i pożywne danie, które cię zaskoczy. Pamiętaj o świeżych ziołach

Szukasz pomysłu na śniadanie lub przystawkę? Świetnym pomysłem mogą być gofry bazyliowe. Dodatek świeżych ziół i przypraw sprawi, że zyskają one nieco pikantny smak. Koniecznie przetestuj ten przepis w swojej kuchni.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Czy gofry zawsze muszą być słodkie? Oczywiście, że nie! Można przygotować je na różne sposoby. Ciekawym pomysłem będzie dodanie ziół lub warzyw do przepisu. Dzięki temu danie zyska ciekawy smak. Dodatkiem, który nada naszemu daniu wyjątkowości, są świeże liści bazylii. Sprawiają one, że potrawa smakuje inaczej niż zwykle. Z ich pomocą przygotować możemy puszyste gofry bazyliowe. Jak je zrobić?

Gofry bazyliowe. Te składniki sprawią, że wyczarujesz pożywne danie

Przygotuj:

  • pół kostki masła,
  • 3 jajka,
  • 200 g mąki,
  • 170 ml mleka,
  • sól i pieprz,
  • garść świeżych liści bazylii.

Gofry bazyliowe. Szybki przepis na puszyste ciasto z dodatkiem świeżych ziół

  1. Masło i jajka ubij na puszystą masę. 
  2. Stopniowo dodawaj mąkę i mleko. Połącz dokładnie wszystkie składniki. 
  3. Naczynie z masą odstaw na 10 minut w chłodne miejsce. 
  4. Bazylię opłukaj, wysusz i bardzo drobno posiekaj. Liście wrzuć do ciasta, dopraw wszystko solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.
  5. Rozgrzaną gofrownicę posmaruj olejem, dzięki temu masa nie będzie się przyklejać. Na środek urządzenia wyłóż ciasto i rozsmaruj je. 
  6. Gofry piecz przez 5 minut na złoty kolor. 

Gofry bazyliowe. Z czym je podawać?

Danie lubi towarzystwo łososia wędzonego i twarożku. Te dwa składniki idealnie komponują się z nieco pikantnym smakiem gofrów. Jeśli nie przepadasz za rybami, możesz je zastąpić rzodkiewką lub ogórkiem. Gofry bazyliowe podawać można również mozzarellą i rukolą. Nadadzą one potrawie wyjątkowego wyrazu. Takie kompozycje nie tylko smakują ciekawie, ale i bardzo ładnie się komponują. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.