Przepis na gofry bez jajek, mleka, a nawet glutenu. Potrzebne są tylko trzy składniki

Coraz więcej osób decyduje się na przejście na dietę wegetariańską bądź wegańską. Są też tacy, którzy nie mogą jeść nabiału czy glutenu. Jednak to nie powód, aby rezygnować z pysznej przekąski. Przedstawiamy przepis na gofry z tylko trzech składników.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Pisaliśmy już o gofrach wytrawnych, o belgijskich, czas na wersję bez jajek, mleka i glutenu. Jak je zrobić? Prezentujemy gofry z jedynie trzech składników, ale dalej pyszne. Spróbujcie sami, a nie pożałujecie.

Przepis na gofry wegańskie. Wystarczą trzy składniki

Tytułowe trzy składniki to: 

  • mąka ryżowa/kukurydziana/kokosowa - ok. 1,5 - 2 szklanek,
  • woda gazowana/mleko roślinne - 2 szklanki,
  • tłuszcz (np. roślinny) - 2 łyżki.
Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Gofry wegańskie - przygotowanie

Przyrządzenie wegańskich gofrów jest szybkie i proste, a wygląda tak:

  1. Wszystkie składniki (ilości możesz modyfikować pod swoje potrzeby) wymieszaj dokładnie, tak, aby uzyskać konsystencję średniej gęstości - coś jak gęsta śmietana (ale bez niej, rzecz jasna!);
  2. Gotowe ciasto piecz na rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut, aby były chrupiące i rumiane;
  3. Podawaj z dodatkami, np. pastami warzywnymi, dżemami, a nawet hummusem. 

Dodanie mąki z ciecierzycy bądź soczewicy (lub obu naraz) zafunduje Wam solidną dawkę żelaza. Natomiast do samego ciasta można dorzucić warzywa, np. paprykę, a także inne dodatki m.in. tofu czy siemię lniane. Z kolei fani słodyczy mogą gofrową bazę dosłodzić dowolnym słodzikiem. Popróbujcie sami i sprawdźcie, co wam smakuje najbardziej. Możliwości jest naprawdę sporo!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.