Chrapka na makaron z łososiem i szpinakiem? Zrobisz pyszny i pożywny obiad w zaledwie 20 minut

Makaron z łososiem i szpinakiem doskonale sprawdzi się na szybki, smaczny i sycący obiad po długim dniu w pracy czy szkole. Przygotowanie posiłku jest banalnie proste, a lista składników - wyjątkowo krótka.

Makaron w kremowym sosie z dodatkiem soczystego łososia i szpinaku to świetna propozycja na smakowity obiad. Danie przygotowuje się bardzo szybko, bowiem tylko z kilku składników. Nie brakuje w nim aromatu ani cennych witamin. Jak przygotować sycący posiłek z makaronem i rybą w roli głównej? Okazuje się, że bardzo prosto.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Prosty i szybki makaron na codzienny obiad. Łosoś wędzony dodaje mu smaku i witamin

Przepis na makaron z łososiem wędzonym to jeden z prostszych sposobów na ekspresowy i pożywny obiad dla ciebie i twoich bliskich. Choć jest banalnie prosty w przygotowaniu, to prezentuje się niczym danie z ekskluzywnej restauracji. Gotowy makaron możesz dodatkowo wzbogacić o ulubione dodatki. Świetnie sprawdzą się tu zarówno suszone, jak i koktajlowe pomidory. Polecamy zaserwować danie z ćwiartką cytryny, która nada głębszych walorów smakowych. Powodzenia!

Składnik:

  • 200 g makaronu, np. penne, farfalle czy fusilli,
  • 150 g łososia wędzonego,
  • całe opakowanie szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 80 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki masła, 
  • opcjonalnie: suszone pomidory, pestki słonecznika lub dyni.

Makaron z łososiem i szpinakiem. Sposób przygotowania

Zacznij od wrzucenia makaronu do osolonej wrzącej wody i ugotowania go al dente (półtwardo). W międzyczasie opłucz dokładnie szpinak, odetnij od niego twarde łodyżki, po czym posiekaj liście. Wędzonego łososia pokrój na mniejsze kawałki, np. w drobną kostkę. 

Ugotowany makaron odcedź. Do rondla, w którym się gotował, wrzuć masło. Poczekaj, aż się roztopi, po czym podsmaż na nim posiekany czosnek. Dodaj pokrojoną rybę i smaż całość przez chwilę, mieszając. W dalszej kolejności dodaj szpinak i ponownie mieszając, usmaż go do miękkości.

Do garnka przełóż z powrotem makaron i zalej wszystko gęstą śmietanką. Całość zagotuj, a kiedy sos zgęstnieje, zdejmij z ognia. Gotowe danie wyłóż na talerze. Dodatkowo możesz je posypać pestkami słonecznika lub wzbogacić o suszone pomidory. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.