Ta sałatka jest lepsza od klasycznej jarzynowej. Dodaję do niej włoski akcent i smakuje nieziemsko

W wielu domach to sałatka jarzynowa króluje na wielkanocnym stole, jednak tradycje można w tym roku odrobinę nagiąć. Miks tych składników wypadnie o niebo lepiej, a wszystko przez kolorowe warzywa, chrupiącego kurczaka i gwóźdź programu, czyli włoski specjał, który nada całości oryginalnego smaku.

Na wielkanocnym stole nie muszą królować tylko tradycyjne przysmaki. Warto w te święta nieco zaszaleć i postawić na coś oryginalnego. Właśnie dlatego przedstawiamy dziś alternatywę nudnej jarzynowej, czyli sałatkę z chrupiącym kurczakiem i włoskim akcentem. Takie połączenie sprawi, że goście zaniemówią z wrażenia. 

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Wielkanocna sałatka inna niż jarzynowa. Tu króluje włoski specjał i kurczak

Zastanawiasz się co zaserwować w tegoroczne święta? Poza klasykami jak faszerowane jajka, wędliny, śledzie, sos tatarski i standardowe wypieki warto skusić się także na obłędną sałatkę, która z pewnością wyróżni się na tle pozostałych potraw. Mowa tu o połączeniu kolorowych warzyw z chrupiącym kurczakiem, kremowym sosem i wisienką na przysłowiowym torcie w postaci włoskiego przysmaku. Takie połączenie podbij kubki smakowe gości i sprawi, że każdy poprosi o dokładkę, a nawet szczegółową recepturę. 

Sekretem tej oryginalnej sałatki wielkanocnej jest tortellini - najlepiej smakować tu będzie to ze szpinakiem i serem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać np. to z szynką. Poza mini makaronem nie może zabraknąć soczystego i jednocześnie chrupiącego kurczaka w przyprawach i pomidorków, zieleniny, ogórka, kukurydzy i kilku innych specjałów. 

Ta sałatka zniknie w mgnieniu oka z wielkanocnego stołu 

Składniki: 

  • opakowanie tortellini z ricottą i szpinakiem,
  • 400 g fileta z kurczaka,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • mała czerwona cebula,
  • 100 g kukurydzy konserwowej,
  • 180 g jogurtu naturalnego,
  • łyżka majonezu,
  • odrobina posiekanej natki pietruszki,
  • łyżeczka curry,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • oliwa,
  • sól i pieprz.  

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od kurczaka. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i oczyść z błonek. Pokrój w małą kostkę i dopraw w curry, papryką, solą oraz pieprzem. Mięso smaż na oliwie na złoty kolor i pozostaw do ostudzenia. 
  2. W tym czasie tortellini ugotuj w osolonej wodzie, a wszystkie warzywa pokrój w drobną kosteczkę. 
  3. Do miski przełóż kurczaka, cebulę, pomidorki, ogórki, kukurydzę i na koniec nasze tortellini. 
  4. W filiżance zrób sos - połącz jogurt z majonezem, natką, solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. 
  5. Gotowy sos przelej do naszej sałatki i dokładnie ją wymieszaj, tak by sos oblepił składniki. Smacznego!
Więcej o: