Takie spaghetti robi tylko włoska Nonna. Tu króluje prostota i solidna porcja dorodnych warzyw

Jak przygotować ekspresowy obiad, zaoszczędzić i jednocześnie zaimponować domownikom? Najlepszą metodą jest inspiracja rodem z włoskiej kuchni, czyli klasyczne spaghetti z solidną porcją sosu. Tu króluje prostota i prawdziwe smaki Italii.

Dania z makaronu są nie tylko pyszne, ale i odpowiednie na każdą okazję. Szybki obiad lub romantyczna kolacja to idealny moment na przygotowanie pysznego i aromatycznego posiłku. Tu lepiej nie kombinować i postawić na klasykę w najprostszej postaci. Oto doskonałe spaghetti w pomidorowym anturażu. 

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Spaghetti w tym sosie zda egzamin na każdą okazję. Włoska babcia byłaby dumna

Marzysz o włoskim obiedzie, ale brakuje ci czasu na długie przygotowywania pizzy czy np. risotto. Zamiast kombinować czy modyfikować klasyczne receptury znacznie lepiej jest postawić na klasykę klasyki, czyli najprostsze na świecie spaghetti w sosie pomidorowym. Taki obiad doceni każdy smakosz bez względu czy to 15-minutowy lunch, czy też romantyczna, dostojna kolacja. 

Włoski przepis to łatwizna z którą poradzi sobie nawet największy nowicjusz. Wystarczy ugotować makaron al dente i zanurzyć go w kremowym i wyrazistym sosie. A ten z kolei przygotujemy ze świeżych pomidorów, czosnku, ziół i nieco zwariowanego dodatku jak np. anchois, sera Provolone czy chilli. Wszystko ekspresowo dusimy i gotowe!

Ekspresowe spaghetti w pomidorach z dodatkiem anchois

Składniki: 

  • 360 g makaronu spaghetti,
  • 1 kg świeżych pomidorów lub te dobrej jakościowo z ok. dwóch puszek,
  • 4 fileciki anchois,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • kilka listków bazylii,
  • sól,
  • pieprz grubo mielony,
  • 100 g sera Provolone lub klasycznie parmezan.

Sposób przygotowania: 

  1. Zanurz pomidory w gorącej wodzie, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Jeśli korzystasz z tych z puszki, przełóż je do miseczki i dokładnie rozgnieć widelcem.
  2. Do dużego garnka wlej wodę i postaw ją na palniku. gotuj z odrobiną soli.
  3. Pokrój drobno cebulę oraz czosnek - warzywa smaż na patelni z odrobiną oliwy. Gdy całość się zarumieni, dodaj anchois. Po chwili dodaj pomidory, liście bazylii, sól i pieprz i zredukuj sos.
  4. W tym czasie ugotuj spaghetti al dente. Makaron na koniec odcedź i szybko przełóż do naczynia z sosem. 
  5. Wszystko pięknie wymieszaj, aż pomidory pokryją pastę.
  6. Na koniec posyp spaghetti serem i gotowe.
  7. Wskazówka - pamiętaj by nigdy nie płukać makaronu zimną wodą. Dopraw sos, jeśli czujesz, że czegoś brakuje - można np. dodać chilli. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.