Przepis na makaron, który zasmakuje rodzinie. Składniki na ten obiad z pewnością masz pod ręką

Dania z makaronu są nie tylko pyszne, ale i odpowiednie na każdą okazję. Szybki obiad lub romantyczna kolacja to idealny moment na przygotowanie pysznego i aromatycznego posiłku. Wystarczy kilka prostych składników, by zadowolić największych smakoszy. Sprawdź przepis na makaron.

Więcej przepisów na dania z makaronem znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku? A może szukasz nowej, aromatycznej receptury? Dania z makaronem sprawdzą się idealne. Są pyszne, lekkie a ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować smaczny obiad, lunch lub kolację. 

Danie z makaronu - kluczowe są dobre składniki. Możesz wykorzystać te, które znajdziesz w swojej kuchni

Jeśli chcesz przygotować smaczne danie z makaronem, nie potrzebujesz wielu składników, kluczowa jest jednak ich jakość. Wybierając makaron, pamiętaj, że każdy rodzaj i kształt ma swoje zastosowanie. Makaron warto także odpowiednio dobrać do sosu, z którym zamierzasz go podać. Świeże, organiczne warzywa, dobry jakościowo ser, czy może mięsny dodatek? To tylko kilka produktów, które idealnie komponują się z makaronem.

Przygotowaliśmy przepis na klasyczne włoskie danie w sosie pomidorowym z dodatkiem mięsa, czyli all’Amatriciana. Zachęcamy, aby go wypróbować!

Zobacz wideo 3 sposoby na pyszne spaghetti

Przepis na makaron all’Amatriciana. To proste danie, które możesz podać na kolację

Składniki:

  • 400 g makaronu bucatini lub spaghetti
  • 150 g guanciale lub wędzonego boczku
  • puszka pomidorów z puszki (całych)
  • 50 g sera Pecorino Romano lub Parmezanu
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki chili w płatkach
  • sól 
  • pieprz grubo mielony
  • świeża bazylia
  • opcjonalnie 60 ml białego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Guanciale pozbawiamy skórki i kroimy na małe paseczki. Smażymy na oliwie do uzyskania złotego koloru. Dodajemy chili i smażymy przez około 2 minuty. Wlewamy wino, mieszamy i dusimy na małym ogniu do odparowania wina.

Dodajemy pomidory z puszki, lekko rozgniatając je widelcem. Całość dusimy przez 15 minut, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. 

W międzyczasie gotujemy makaron al dente, według zaleceń producenta. Odcedzamy makaron i  pozostawiamy pół szklanki wody z gotowania.

Do sosu dodajemy makaron i wodę. Całość dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się ładnie połączyły. Posypujemy dużą ilością startego sera i ozdabiamy bazylią. Najlepiej smakuje podany gorący prosto z patelni. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: