Malinowe i koktajlowe to pestka. A znacie gargamele albo kumato? Przegląd najlepszych pomidorów

Sezon na pomidory już niebawem. Czy znacie ich różne odmiany? Zanim najlepsze pojawią się na bazarkach i w sklepach, sprawdźcie koniecznie, jak wybrać najlepsze pomidory. Mamy dla was krótki przewodnik.

Podczas zakupów na pewno bez problemu rozpoznacie zwykłe pomidory, malinowe czy pomidorki koktajlowe. Czy wiecie jednak, że ich odmian jest jeszcze więcej? Zanim zacznie się sezon na pomidory, sprawdźcie, jak je rozpoznawać. 

Różne oblicza pomidorów

O tym, że z punktu widzenia biologów pomidory są owocami, na pewno słyszeliście. Na co dzień jednak traktujemy je jak warzywa i spożywamy przeważnie w wersji wytrawnej. Oto najpopularniejsze odmiany pomidorów, jakie można znaleźć na targowiskach i w dobrze zaopatrzonych sklepach:

  • pomidory śliwkowe
Pomidory śliwkowe
Pomidory śliwkowe Bartosz Luczak/shutterstock.com

Pomidory śliwkowe są bardzo smaczne i łatwo dostać je w sklepach. Mają niewiele nasion, słodkawy smak i zwykle są bardzo jędrne. Doskonale nadają się do suszenia, na przeciery, zupę i sosy.

  • pomidory bawole serca
Pomidory bawole serca
Pomidory bawole serca Tibanna79/shutterstock.com

Pomidory bawole serca są bardzo lubiane przez Polaków. Nic dziwnego - są niesamowicie smaczne i najlepiej jeść je na surowo. Mają słodki miąższ i niewielką ilość nasion, wręcz rozpływają się w ustach. 

  • pomidory gargamele
Pomidory gargamele
Pomidory gargamele MPH Photos/shutterstock.com

Piękne, wielkie pomidory, które mogą osiągać wagę nawet do 0,5-0,7 kg. Poza tym, że są ogromne, mają bardzo zwarty miąższ, są twarde, aromatyczne i bardzo smaczne. Świetne na surowo, w zupach, kanapkach, a także doskonałe do faszerowania.

  • żółte pomidory
Żółte pomidorki koktajlowe
Żółte pomidorki koktajlowe kariphoto/shutterstock.com

 Żółte pomidory występują w różnych rozmiarach - można kupić drobne, a także większe, zarówno okrągłe, jak i kształtem przypominające gruszkę. Takie pomidory zawierają mniej likopenu, ale za to są bardzo bogate w witaminę C. Można je smażyć, robić z nich konfitury, doskonale smakują także na surowo. 

  • pomidory tygrysie
Pomidory tygrysie
Pomidory tygrysie vaivirga/shutterstock.com

Pomidory, które swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznym paskom na skórce. Mogą występować w kolorze żółtym lub czerwonym. Mają bardziej kwaśny niż słodki smak, są okrągłe i twarde. Warto przygotować je na zimę do słoików.

Zobacz wideo
  • czarne pomidory (kumato)
Czarne pomidory kumato
Czarne pomidory kumato Andrey Starostin/shutterstock.com

Pomidory czekoladowe kumato wbrew pozorom nie są modyfikowane genetycznie. To dość rzadka odmiana, która charakteryzuje się słodkim smakiem (ze względu na większą zawartość fruktozy) i wysoką zawartością przeciwutleniaczy. Najlepiej smakują surowe oraz marynowane. 

  • pomidorki cherry
Pomidorki cherry
Pomidorki cherry NataliaPopova/shutterstock.com

Drobne pomidorki koktajlowe mają słodkawy smak, są lubiane przez dzieci, dobre jako samodzielna przekąska. Dobrze smakują również na pizzy. Mogą występować w różnych kolorach - od czerwonego, przez żółty i zielony po niemal ciemnobrązowy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.