Podczas zakupów na pewno bez problemu rozpoznacie zwykłe pomidory, malinowe czy pomidorki koktajlowe. Czy wiecie jednak, że ich odmian jest jeszcze więcej? Zanim zacznie się sezon na pomidory, sprawdźcie, jak je rozpoznawać.
O tym, że z punktu widzenia biologów pomidory są owocami, na pewno słyszeliście. Na co dzień jednak traktujemy je jak warzywa i spożywamy przeważnie w wersji wytrawnej. Oto najpopularniejsze odmiany pomidorów, jakie można znaleźć na targowiskach i w dobrze zaopatrzonych sklepach:
Pomidory śliwkowe są bardzo smaczne i łatwo dostać je w sklepach. Mają niewiele nasion, słodkawy smak i zwykle są bardzo jędrne. Doskonale nadają się do suszenia, na przeciery, zupę i sosy.
Pomidory bawole serca są bardzo lubiane przez Polaków. Nic dziwnego - są niesamowicie smaczne i najlepiej jeść je na surowo. Mają słodki miąższ i niewielką ilość nasion, wręcz rozpływają się w ustach.
Piękne, wielkie pomidory, które mogą osiągać wagę nawet do 0,5-0,7 kg. Poza tym, że są ogromne, mają bardzo zwarty miąższ, są twarde, aromatyczne i bardzo smaczne. Świetne na surowo, w zupach, kanapkach, a także doskonałe do faszerowania.
Żółte pomidory występują w różnych rozmiarach - można kupić drobne, a także większe, zarówno okrągłe, jak i kształtem przypominające gruszkę. Takie pomidory zawierają mniej likopenu, ale za to są bardzo bogate w witaminę C. Można je smażyć, robić z nich konfitury, doskonale smakują także na surowo.
Pomidory, które swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznym paskom na skórce. Mogą występować w kolorze żółtym lub czerwonym. Mają bardziej kwaśny niż słodki smak, są okrągłe i twarde. Warto przygotować je na zimę do słoików.
Pomidory czekoladowe kumato wbrew pozorom nie są modyfikowane genetycznie. To dość rzadka odmiana, która charakteryzuje się słodkim smakiem (ze względu na większą zawartość fruktozy) i wysoką zawartością przeciwutleniaczy. Najlepiej smakują surowe oraz marynowane.
Drobne pomidorki koktajlowe mają słodkawy smak, są lubiane przez dzieci, dobre jako samodzielna przekąska. Dobrze smakują również na pizzy. Mogą występować w różnych kolorach - od czerwonego, przez żółty i zielony po niemal ciemnobrązowy.