Sezonowe dania takie jak zupa z dyni, rozgrzewające potrawki, zapiekanki czy faszerowane warzywa nie mają sobie równych. Co jednak gdyby nieco zaszaleć i na nowo zinterpretować klasykę? Tego kulinarnego cudu dokonał Rozkoszny, znany z nowatorskich, smakowitych i jednocześnie prostych w przygotowaniu przepisów. Oto carbonara z kurkami, która carbonarą... nie jest. Smakuje za to wybornie!
Zaserwuj ten obłędny makaron z kurkami i kaparami - smak lepszy niż włoska klasyka
Czasami najsmaczniejsze dania powstają przez zupełny przypadek. Podobnego objawienia doznał Michał Korkosz, znany też jako Rozkoszny. Młoda postać w świecie polskich kulinariów lubi odważne połączenia, łamanie schematów i sezonowe produkty w niepozornych duetach. Tak właśnie powstała carbonara, która wcale nie przypomina włoskiego makaronu na bazie pięciu składników. Jak pisze autor przepisu:
Jest to jakby carbonara, ale w miejsce pancetty wchodzą kurki smażone z szalotką, rozmarynem i białym winem oraz kapary przełamujące jedwabisty smak jajecznego sosu.
Pancetta zamiast guanciale jest jak najbardziej akceptowalna, jednak tym razem nie o tym mowa. Chodzi oczywiście o bajeczny sos kurkowy. Nie trzeba tu wiele, króluje prostota. Wystarczy zadbać o jakość produktów, a obronią się one doskonałym smakiem. Sam sos rozpieści kubki smakowe i doskonale oblepi makaron.
Zobacz wideo Finalista "Masterchefa", Matteo Brunetti, przedstawia szybki przepis na makaron
Przepis na sezonową carbonarę Rozkosznego z kurkami i kaparami
Składniki:
- 200 g kurek,
- 2 łyżki mąki,
- 3 łyżki oliwy,
- szalotka,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 125 ml białego wina,
- łyżka posiekanego rozmarynu,
- pół szklanki startego grana padano lub parmezanu,
- 200 g ulubionego makaronu (najlepiej tagliatelle),
- 30 g kaparów,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na początek oczyść kurki z piachu i runa. Grzyby obtocz w mące, a następnie zalej zimną wodą - wówczas wszystkie niedoskonałości i zabrudzenia opadną na dno. Kurki osusz i odłóż na talerz.
- Przygotuj dużą patelnię. Do naczynia wlej oliwę, tłuszcz rozgrzej i wrzuć pokrojony czosnek, a po chwili drobno posiekaną szalotkę. Dodaj też posiekany świeży rozmaryn i sól morską. Całość duś około pięciu minut, aż składniki ładnie się zarumienią.
- Po tym czasie dodaj na patelnie kurki, smaż kilka minut do zarumienienia, po czym zalej składniki białym winem. Gdy alkohol odparuje, ściągnij patelnie z palnika i dodaj świeżo mielony pieprz oraz sól jeśli jest taka potrzeba.
- W dużej misce wymieszaj jajka, żółtka i starty na drobnych oczkach ser. Dopraw świeżo mielonym pieprzem
- Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta - zadbaj jednak o to, by wyszedł al dente.
- Gotowy makaron połącz z masą serowo-jajeczną, całość dokładnie wymieszaj.
- Pastę połącz teraz z sosem kurkowym, dodaj też odsączone z zalewy kapary. Składniki intensywnie mieszaj, aż sos ładnie oblepi makaron. Jeśli konsystencja daleka jest od ideału patelnię postaw na małym ogniu, wszystko mieszaj, aż ładnie się zredukuje i połączy.
- Wskazówka - ważne by masa jajeczna się nie ścięła, dlatego sos powinien być podgrzewany na minimalnym ogniu.
- Gotowy makaron estetycznie ułóż na talerzu, udekoruj dodatkową porcją sera i gotowe!