Daleko jej do oryginału, za to królują tu kurki. Oto sezonowa carbonara prosto z kuchni Rozkosznego

Przepis Rozkosznego na carbonarę mocno różni się od oryginału, jednak ten boski, sezonowy makaron nie ma sobie równych. Wszystko przez kremowy sos na bazie kurek, białego wina, jajek i włoskiego sera. Całość idealnie otuli makaron - takie połączenie jest ekspresowe i dosłownie rozpływa się w ustach.

Sezonowe dania takie jak zupa z dyni, rozgrzewające potrawki, zapiekanki czy faszerowane warzywa nie mają sobie równych. Co jednak gdyby nieco zaszaleć i na nowo zinterpretować klasykę? Tego kulinarnego cudu dokonał Rozkoszny, znany z nowatorskich, smakowitych i jednocześnie prostych w przygotowaniu przepisów. Oto carbonara z kurkami, która carbonarą... nie jest. Smakuje za to wybornie! 

Zaserwuj ten obłędny makaron z kurkami i kaparami - smak lepszy niż włoska klasyka

Czasami najsmaczniejsze dania powstają przez zupełny przypadek. Podobnego objawienia doznał Michał Korkosz, znany też jako Rozkoszny. Młoda postać w świecie polskich kulinariów lubi odważne połączenia, łamanie schematów i sezonowe produkty w niepozornych duetach. Tak właśnie powstała carbonara, która wcale nie przypomina włoskiego makaronu na bazie pięciu składników. Jak pisze autor przepisu: 

Jest to jakby carbonara, ale w miejsce pancetty wchodzą kurki smażone z szalotką, rozmarynem i białym winem oraz kapary przełamujące jedwabisty smak jajecznego sosu.

Pancetta zamiast guanciale jest jak najbardziej akceptowalna, jednak tym razem nie o tym mowa. Chodzi oczywiście o bajeczny sos kurkowy. Nie trzeba tu wiele, króluje prostota. Wystarczy zadbać o jakość produktów, a obronią się one doskonałym smakiem. Sam sos rozpieści kubki smakowe i doskonale oblepi makaron. 

Zobacz wideo Finalista "Masterchefa", Matteo Brunetti, przedstawia szybki przepis na makaron

Przepis na sezonową carbonarę Rozkosznego z kurkami i kaparami 

Składniki: 

  • 200 g kurek,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • szalotka, 
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 125 ml białego wina,
  •  łyżka posiekanego rozmarynu,
  • pół szklanki startego grana padano lub parmezanu,
  • 200 g ulubionego makaronu (najlepiej tagliatelle),
  • 30 g kaparów,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz. 
 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek oczyść kurki z piachu i runa. Grzyby obtocz w mące, a następnie zalej zimną wodą - wówczas wszystkie niedoskonałości i zabrudzenia opadną na dno. Kurki osusz i odłóż na talerz. 
  2. Przygotuj dużą patelnię. Do naczynia wlej oliwę, tłuszcz rozgrzej i wrzuć pokrojony czosnek, a po chwili drobno posiekaną szalotkę. Dodaj też posiekany świeży rozmaryn i sól morską. Całość duś około pięciu minut, aż składniki ładnie się zarumienią. 
  3. Po tym czasie dodaj na patelnie kurki, smaż kilka minut do zarumienienia, po czym zalej składniki białym winem. Gdy alkohol odparuje, ściągnij patelnie z palnika i dodaj świeżo mielony pieprz oraz sól jeśli jest taka potrzeba. 
  4. W dużej misce wymieszaj jajka, żółtka i starty na drobnych oczkach ser. Dopraw świeżo mielonym pieprzem
  5. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta - zadbaj jednak o to, by wyszedł al dente. 
  6. Gotowy makaron połącz z masą serowo-jajeczną, całość dokładnie wymieszaj. 
  7. Pastę połącz teraz z sosem kurkowym, dodaj też odsączone z zalewy kapary. Składniki intensywnie mieszaj, aż sos ładnie oblepi makaron. Jeśli konsystencja daleka jest od ideału patelnię postaw na małym ogniu, wszystko mieszaj, aż ładnie się zredukuje i połączy. 
  8. Wskazówka - ważne by masa jajeczna się nie ścięła, dlatego sos powinien być podgrzewany na minimalnym ogniu. 
  9. Gotowy makaron estetycznie ułóż na talerzu, udekoruj dodatkową porcją sera i gotowe! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.