• Link został skopiowany

Bez guanciale i śmietanki. Carbonara "po polsku" to mój ulubiony przepis na szybki obiad

Jak samemu zrobić carbonarę? Jeśli masz problem z kupnem składników na iście włoski przysmak, przyrządź jego polską wersję. Będzie równie pyszna i sycąca, a przy tym tańsza i łatwiejsza w przygotowaniu.
Jak samemu zrobić carbonarę?
Polska carbonara. Fot. Redakcja

Makarony z dodatkami i aromatycznymi sosami to pyszny, a przy tym często banalny, pomysł na szybkie i sycące danie dla całej rodziny. Mnogość składników sprawia, iż możemy przygotować je praktycznie ze wszystkim, z czego popularną opcją jest dodatek mięsa i sosu pomidorowego. Z kolei miłośnicy potraw na słodko wybierają ser biały z cukrem lub truskawki ze śmietaną. Dużym uznaniem cieszy się również carbonara, choć ja ją robię w "spolszczonym" wydaniu.

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Jakie składniki są potrzebne na carbonarę? Wybierz polskie odpowiedniki

Tradycyjna, włoska carbonara składa się z makaronu spaghetti, dodatku guanciale (wędzonego boczku) lub pancetty (dojrzewający, a nie wędzony boczek), żółtek jaj i sera pecorino romano (jest robiony z mleka owczego). Niestety dorwanie naprawdę dobrej jakości składników do oryginalnej receptury może być problematyczne. Jednak nic straconego, gdyż bez obaw możesz zamienić je na bardziej polską wersję. Czego będziesz potrzebować? Przygotuj:

  • 300 g makaronu (może być do spaghetti, penne, jaki masz),
  • 200 g boczku,
  • 4 żółtka,
  • 50 g sera żółtego (w tym wypadku cheddar, wybierz, jaki masz),
  • pieprz czarny,
  • opcjonalnie: 1 cebula.
Jak samemu zrobić carbonarę?
Jak samemu zrobić carbonarę? Polska carbonara. Fot. Redakcja

Jak samemu zrobić carbonarę? Postaw na polską wersję

Zacznij od ugotowania makaronu. Zrób to wedle instrukcji na opakowaniu, czyli wrzuć do gotującej się i osolonej wody, najlepiej z dodatkiem oleju. Dzięki temu na pewno się nie sklei. Co dalej?

  1. Roztrzep żółtka, następnie dodaj do nich pieprz i starty ser.
  2. Boczek pokrój w grubszą kostkę, podsmaż na patelni (możesz dodać cebulkę).
  3. Gdy makaron się ugotuje, wylej z garnka wodę, wyłącz ogień, następnie dodaj do niego boczek i wymieszaj. Następnie polej całość jajkiem i serem, przypraw wedle uznania i nałóż gorące.

OSTRZEŻENIE! Pamiętaj, by podczas wlewania do makaronu serowo-jajecznej masy palniki były wyłączone. W przeciwnym wypadku jajka się zetną. 

Więcej o: