Makarony z dodatkami i aromatycznymi sosami to pyszny, a przy tym często banalny, pomysł na szybkie i sycące danie dla całej rodziny. Mnogość składników sprawia, iż możemy przygotować je praktycznie ze wszystkim, z czego popularną opcją jest dodatek mięsa i sosu pomidorowego. Z kolei miłośnicy potraw na słodko wybierają ser biały z cukrem lub truskawki ze śmietaną. Dużym uznaniem cieszy się również carbonara, choć ja ją robię w "spolszczonym" wydaniu.
Tradycyjna, włoska carbonara składa się z makaronu spaghetti, dodatku guanciale (wędzonego boczku) lub pancetty (dojrzewający, a nie wędzony boczek), żółtek jaj i sera pecorino romano (jest robiony z mleka owczego). Niestety dorwanie naprawdę dobrej jakości składników do oryginalnej receptury może być problematyczne. Jednak nic straconego, gdyż bez obaw możesz zamienić je na bardziej polską wersję. Czego będziesz potrzebować? Przygotuj:
Zacznij od ugotowania makaronu. Zrób to wedle instrukcji na opakowaniu, czyli wrzuć do gotującej się i osolonej wody, najlepiej z dodatkiem oleju. Dzięki temu na pewno się nie sklei. Co dalej?
OSTRZEŻENIE! Pamiętaj, by podczas wlewania do makaronu serowo-jajecznej masy palniki były wyłączone. W przeciwnym wypadku jajka się zetną.