Carbonara to niemalże wizytówka Włoch. Danie składa się z makaronu, sosu na bazie jajek i sera pecorino romanu lub parmezanu, guanciale lub pancetty (ewentualnie boczku) oraz czarnego pieprzu. Wariacji tego przysmaku powstało wiele. Teraz nadszedł czas na formę naleśnikową. Przepisem podzieliła się Kinga Kurcoń, która na TikToku prowadzi profil @kuchennykodeks.
Przejadły ci się naleśniki z twarożkiem i kurczakiem? Jeśli gustujesz we włoskich smakach, ten przepis z pewnością zostanie z tobą na dłużej. Do przygotowania 6 sztuk naleśników potrzebujesz:
Składniki do sosu:
Dodatkowo:
Zacznij od przygotowania ciasta naleśnikowego. Wszystkie składniki połącz rózgą kuchenną i odstaw na około 15 minut. Cienką porcję ciasta wylej na dobrze rozgrzaną patelnię i usmaż naleśniki z dwóch stron na złoty kolor.
Następnie na ciasto połóż plaster żółtego sera i pół plastra boczku. Boki złóż do środka i zawiń całość w rulon (możesz podejrzeć na filmiku). Tak przygotowane naleśniki układaj jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym.
40 g boczku podsmaż na patelni, wlej śmietankę (wiemy, że dla niektórych to świętokradztwo) i dosyp parmezan. Gotuj krótką chwilę, do rozpuszczenia sera. Opcjonalnie możesz dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Sos wylej na naleśniki. Całość piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!