-
Haps
-
Jak przygotować
- Możesz nie zrobić sernika, ale to ciasto musi pojawić się w święta na stole. Kruche i obłędnie słodkie
Możesz nie zrobić sernika, ale to ciasto musi pojawić się w święta na stole. Kruche i obłędnie słodkie
W przedświątecznym pędzie można zapomnieć o najlepszych przepisach na wypieki, które robiły babcie. My je przypominamy i podpowiadamy, co postawić na wielkanocnym stole, by każdy członek rodziny był zadowolony. To ciasto jest punktem obowiązkowym i nie możesz go pominąć.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, powinniśmy już wiedzieć, co pojawi się na stole. Niektóre pozycje są pewne i nie trzeba nawet o nich wspominać, jednak o niektórych wiele osób zapomina. W święta wielkanocne podajemy więc barszcz, żurek, jajka i sałatki, ale także pyszne i aromatyczne ciasta. Na stole musi się więc pojawić klasyczny mazurek, który wszystkim odbiera mowę. Z tego przepisu wychodzi rewelacyjny.
Zobacz wideo Mazurek kajmakowy, czyli klasyczny wielkanocny przysmak
Przepis na mazurek czekoladowy
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- szklanka śmietany,
- 250 g masła lub margaryny,
- pół szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 garści bakalii.
Składniki na polewę
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki cukru,
- 130 g masła,
- 1,5 szklanki mleka w proszku,
- 1 łyżka kakao.
Sposób przygotowania
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do większej miski. Na środku zrób wgłębienie i wrzuć tam posiekane masło. Wsyp również cukier puder, oraz wlej żółtka.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i ugniataj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto uformuj na kształt kuli, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie przenieś ciasto na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj je na placek o wielkości posiadanej blachy. Przenieś je na wysmarowaną masłem formę i ponakłuwaj.
- Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut. Po wypieczeniu wyjmij i ostudź.
- W czasie pieczenia przygotuj masę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, wsyp cukier, kakao i dodaj masło. Wszystko gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia. Pamiętaj o stałym mieszaniu, w innym wypadku składniki mogą się przypalić.
- Połączone produkty zdejmij z palnika i dodaj do nich przesiane przez sitko mleko w proszku. Dokładnie mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Gorącą masę czekoladową wyłóż na upieczony spód. Wierzch udekoruj posiekanymi bakaliami. Po przestygnięciu przechowuj w lodówce.