Możesz nie zrobić sernika, ale to ciasto musi pojawić się w święta na stole. Kruche i obłędnie słodkie

W przedświątecznym pędzie można zapomnieć o najlepszych przepisach na wypieki, które robiły babcie. My je przypominamy i podpowiadamy, co postawić na wielkanocnym stole, by każdy członek rodziny był zadowolony. To ciasto jest punktem obowiązkowym i nie możesz go pominąć.

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, powinniśmy już wiedzieć, co pojawi się na stole. Niektóre pozycje są pewne i nie trzeba nawet o nich wspominać, jednak o niektórych wiele osób zapomina. W święta wielkanocne podajemy więc barszcz, żurek, jajka i sałatki, ale także pyszne i aromatyczne ciasta. Na stole musi się więc pojawić klasyczny mazurek, który wszystkim odbiera mowę. Z tego przepisu wychodzi rewelacyjny.

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy, czyli klasyczny wielkanocny przysmak

Przepis na mazurek czekoladowy

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • szklanka śmietany,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 garści bakalii.

Składniki na polewę

  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • 130 g masła,
  • 1,5 szklanki mleka w proszku,
  • 1 łyżka kakao.

Sposób przygotowania

  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do większej miski. Na środku zrób wgłębienie i wrzuć tam posiekane masło. Wsyp również cukier puder, oraz wlej żółtka.
  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i ugniataj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto uformuj na kształt kuli, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na około 30 minut.
  3. Po tym czasie przenieś ciasto na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj je na placek o wielkości posiadanej blachy. Przenieś je na wysmarowaną masłem formę i ponakłuwaj.
  4. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut. Po wypieczeniu wyjmij i ostudź.
  5. W czasie pieczenia przygotuj masę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, wsyp cukier, kakao i dodaj masło. Wszystko gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia. Pamiętaj o stałym mieszaniu, w innym wypadku składniki mogą się przypalić.
  6. Połączone produkty zdejmij z palnika i dodaj do nich przesiane przez sitko mleko w proszku. Dokładnie mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy.
  7. Gorącą masę czekoladową wyłóż na upieczony spód. Wierzch udekoruj posiekanymi bakaliami. Po przestygnięciu przechowuj w lodówce.
Więcej o: