Sposób na najlepszą masę do mazurka, której pozazdrości ci babcia. Nie ma grama chemii

Mazurek to tradycyjne wielkanocne ciasto. Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc szczególnie warto znaleźć przepis idealny. Podpowiadamy, jak zrobić najlepszą masę do mazurka, która zaskoczy gości.

Co prawda mazurek jest tradycyjnym ciastem, jednak nie musisz przygotowywać go według tradycyjnej receptury. W kuchni również warto czasami poszaleć. Mazurek hibiskusowy to ciasto, którego pewnie nigdy nie próbowałeś, ale gwarantujemy, że jeśli zrobisz to raz, to już nigdy nie wrócisz do klasycznego przepisu.

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Sposób na najlepszą masę do mazurka. Hibiskusowy krem skradnie serce każdego

Mazurek to wspaniały deser, bez którego nie ma Wielkanocy. W tym roku warto jednak przygotować go w sposób wyjątkowy. Dzięki dodatkowi hibiskusa zyska piękny różowy kolor. Będzie też obłędnie smakował.

Składniki:

  • 250 ml śmietany 30 proc.,
  • 25 g suszonych kwiatów hibiskusa,
  • 250 g białej czekolady (lub mniej, jeśli chcemy, by masa była mniej słodka).

Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sposób przygotowania:

  1. W małym garnku podgrzewamy śmietanę i suszonego hibiskusa. Gdy składniki się zagotują, odstawiamy na kwadrans do wystudzenia, mieszając co jakiś czas.
  2. Po tym czasie odcedzamy śmietanę przez gazę lub sitko i wyciskamy pozostałość z kwiatów.
  3. Odcedzoną śmietanę znów stawiamy na ogniu. Dodajemy czekoladę i czekamy do momentu jej rozpuszczenia się. Gotową masę przelewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki.

Mazurek hibiskusowy - jak go udekorować? Ograniczeniem jest wyłącznie wyobraźnia

Mazurek hibiskusowy dzięki kwiatom zyska piękny różowy kolor. Dekoracja ciasta nie musi więc być bardzo bogata. Świetnie sprawdzi się biała polewa, którą na przykład można namalować bazie. Doskonale sprawdzą się też płatki migdałów, z których można ułożyć fantazyjne wzory.

Wierzch mazurka można również udekorować malinami, płatkami jadalnych kwiatów czy cukrowymi ozdobami wielkanocnymi.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.