Co prawda mazurek jest tradycyjnym ciastem, jednak nie musisz przygotowywać go według tradycyjnej receptury. W kuchni również warto czasami poszaleć. Mazurek hibiskusowy to ciasto, którego pewnie nigdy nie próbowałeś, ale gwarantujemy, że jeśli zrobisz to raz, to już nigdy nie wrócisz do klasycznego przepisu.
Mazurek to wspaniały deser, bez którego nie ma Wielkanocy. W tym roku warto jednak przygotować go w sposób wyjątkowy. Dzięki dodatkowi hibiskusa zyska piękny różowy kolor. Będzie też obłędnie smakował.
Składniki:
Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sposób przygotowania:
Mazurek hibiskusowy dzięki kwiatom zyska piękny różowy kolor. Dekoracja ciasta nie musi więc być bardzo bogata. Świetnie sprawdzi się biała polewa, którą na przykład można namalować bazie. Doskonale sprawdzą się też płatki migdałów, z których można ułożyć fantazyjne wzory.
Wierzch mazurka można również udekorować malinami, płatkami jadalnych kwiatów czy cukrowymi ozdobami wielkanocnymi.