• Link został skopiowany

Zapomniane danie z PRL-u. Smakuje lepiej niż kotlet mielony. Tak robiły go babcie

PRL był trudnym, pod względem politycznym i gospodarczym, okresem w historii Polski. Mimo to z tamtymi czasami wiąże się wiele kultowych dań. O niektórych już jednak niemal zapomnieliśmy. Wśród nich jest m.in. ten kotlety z mielonej lub siekanej wołowiny. Warto do niego wrócić, bo jest lepszy niż mielony i schabowy.
Rumsztyk
stockcreations / Shutterstock

Danie, o którym mówimy, to oczywiście rumsztyk. Ten kotlet w okresie PRL-u był prawdziwym rarytasem. Dziś jednak jest to zapomniana przez wiele osób potrawa (a niektórym może nawet zupełnie nieznana). Wciąż jednak może świetnie smakować, więc warto przygotować ją na najbliższy obiad. Jak to zrobić, by smakowała jak przed laty? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Danie z PRL-u, które odeszło w zapomnienie. Przepis na rumsztyk

Rumsztyk to aromatyczny kawałek mięsa, który w okresie PRL-u podawany był częściej niż kotlet schabowy. Robi się go z mielonej lub drobno siekanej wołowiny bądź wieprzowiny. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by wymieszać oba rodzaje mięsa. Należy jednak pamiętać, że aby rumsztyk smakował jak najlepiej, należy przede wszystkim użyć świeżego mięsa o najlepszej jakości.

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego,
  • jajko,
  • 5-6 cebul,
  • sól i pieprz,
  • ulubione przyprawy,
  • olej.

Rumsztyk z przepisu babci. Królował na stole w czasach PRL-u

  1. Dwie cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie wrzucamy je na rozgrzany olej i czekamy, aż się zeszklą.
  2. Mięso mielone przekładamy do naczynia, wbijamy jajko, dodajemy podsmażoną cebulę i doprawiamy pieprzem i solą.
  3. Zwilżamy dłonie, a następnie formujemy kotlety i delikatnie je spłaszczamy.
  4. Pozostałe cebule obieramy i kroimy w piórka, a później podsmażamy na oleju, by również się zeszkliły.
  5. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju i dekorujemy cebulą.

Jakie dodatki do rumsztyku? Zdaniem babci pełna dowolność

Rumsztyk będzie doskonale smakować z różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się gotowane ziemniaki, a także frytki czy ryż. Obłędnie smakować będzie z warzywami duszonymi na maśle, z surówką z kapusty kiszonej czy colesławem. Jeśli jednak chcemy odwzorować w pełni to danie z PRL-u, to powinniśmy podać je z duszonymi pieczarkami.

Więcej o: