Danie, o którym mówimy, to oczywiście rumsztyk. Ten kotlet w okresie PRL-u był prawdziwym rarytasem. Dziś jednak jest to zapomniana przez wiele osób potrawa (a niektórym może nawet zupełnie nieznana). Wciąż jednak może świetnie smakować, więc warto przygotować ją na najbliższy obiad. Jak to zrobić, by smakowała jak przed laty? Podpowiadamy.
Rumsztyk to aromatyczny kawałek mięsa, który w okresie PRL-u podawany był częściej niż kotlet schabowy. Robi się go z mielonej lub drobno siekanej wołowiny bądź wieprzowiny. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by wymieszać oba rodzaje mięsa. Należy jednak pamiętać, że aby rumsztyk smakował jak najlepiej, należy przede wszystkim użyć świeżego mięsa o najlepszej jakości.
Składniki:
Rumsztyk będzie doskonale smakować z różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się gotowane ziemniaki, a także frytki czy ryż. Obłędnie smakować będzie z warzywami duszonymi na maśle, z surówką z kapusty kiszonej czy colesławem. Jeśli jednak chcemy odwzorować w pełni to danie z PRL-u, to powinniśmy podać je z duszonymi pieczarkami.