Jak zrobić kajmak? Wystarczą trzy składniki, ale pamiętaj: gdy się człowiek spieszy, to... mu pewnie nie wyjdzie

Wielkanoc bez mazurka? No nie żartujmy. Dziś mamy dla was przepis, bez którego żaden dobry mazurek ani ciasto wielkanocne nie istnieje - kajmak. Przepis na domowy kajmak jest bardzo prosty, ale dziś podpowiemy wam, jak nie popełnić najprostszego błędu, by masa kajmakowa wyszła perfekcyjna. Pamiętajcie, gdy się człowiek spieszy, to... kajmak mu się przypala.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kajmak jest przepyszny sam w sobie, ale na wielkanocnym mazurku lub w innym cieście to dopiero rozpusta. Oczywiście żaden problem nie istnieje, kiedy zdecydujecie się zrobić kajmak z gotowca, czyli puszki słodzonego mleka skondensowanego. Nie ma jednak wątpliwości, że ten domowy kajmak jest smaczniejszy. Niestety, nie wolno odchodzić od garnuszka - z kajmakiem jest jak z małym dzieckiem - liczy się delikatność i wyczucie. 

Jak zrobić domowy kajmak?

Składniki:

  • 1,3 l pełnotłustego mleka
  • 200 ml śmietanki
  • 1,5 szklanki cukru

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek z grubym dnem lub większy rondelek. Następnie wsyp cukier, wymieszaj i zacznij podgrzewać na minimalnej mocy palnika. 
  2. Masa nie może się gotować, musi być bardzo gorąca, ale nie może bulgotać. Co chwilę mieszaj i gotuj, aż masa zacznie robić się gesta - może to potrwać nawet dwie godziny (moc palnika musi być minimalna).
  3. Kiedy kajmak będzie już zastygał, zdejmij rondelek z palnika i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli po ostygnięciu będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę ciepłej  śmietanki.
  4. Przed udekorowaniem ciasta domowym kajmakiem, warto go delikatnie podgrzać, by był bardziej plastyczny. 

Wskazówka: Kajmak najlepiej podgrzewać w kąpieli wodnej. Wówczas Masa szybciej zrobi się plastyczna, a podczas ogrzewania w rondelku może się przypalić.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.