Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kajmak jest przepyszny sam w sobie, ale na wielkanocnym mazurku lub w innym cieście to dopiero rozpusta. Oczywiście żaden problem nie istnieje, kiedy zdecydujecie się zrobić kajmak z gotowca, czyli puszki słodzonego mleka skondensowanego. Nie ma jednak wątpliwości, że ten domowy kajmak jest smaczniejszy. Niestety, nie wolno odchodzić od garnuszka - z kajmakiem jest jak z małym dzieckiem - liczy się delikatność i wyczucie.
Jak zrobić domowy kajmak?
Składniki:
- 1,3 l pełnotłustego mleka
- 200 ml śmietanki
- 1,5 szklanki cukru
Sposób wykonania:
- Przygotuj garnek z grubym dnem lub większy rondelek. Następnie wsyp cukier, wymieszaj i zacznij podgrzewać na minimalnej mocy palnika.
- Masa nie może się gotować, musi być bardzo gorąca, ale nie może bulgotać. Co chwilę mieszaj i gotuj, aż masa zacznie robić się gesta - może to potrwać nawet dwie godziny (moc palnika musi być minimalna).
- Kiedy kajmak będzie już zastygał, zdejmij rondelek z palnika i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli po ostygnięciu będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę ciepłej śmietanki.
- Przed udekorowaniem ciasta domowym kajmakiem, warto go delikatnie podgrzać, by był bardziej plastyczny.
Wskazówka: Kajmak najlepiej podgrzewać w kąpieli wodnej. Wówczas Masa szybciej zrobi się plastyczna, a podczas ogrzewania w rondelku może się przypalić.