Mazurek stanowił nagrodę za zakończenie postu. Już tylko kilka dni dzieli cię od słodkiej uczty

Interesuje cię pyszny mazurek? Przepis na to ozdobne ciasto zależy od regionu. Najbardziej popularna wersja to ta z kajmakiem. Szukasz patentu na pyszną Wielkanoc? Sprawdź, ile kroków dzieli cię od słodkiej uczty.

Pyszny mazurek - nagroda za zakończenia postu

Mazurek stanowił słodką nagrodę na zakończenie Wielkiego Postu. Po czterdziestu dniach pokutnych dla wiernych następował długo wyczekiwany okres kulinarnego rozluźnienia, także na terenie Polski. Ostateczny smak oraz forma uzależniona była od konkretnego regionu. Wyróżniamy mazurki z tak zwaną nakładą, otwarte, nadziewane dżemem, kremem lub kajmakiem. Ta ostatnia wersja jest najbardziej popularna. Prosty przepis na ciasto na mazurek znajdziesz poniżej. 

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy, czyli klasyczny wielkanocny przysmak

Ciasto na mazurek - lista składników 

Najlepszą bazą jest kruche ciasto, które fantastycznie kontrastuje z kajmakową masą. Na tegoroczne święta marzy Ci się domowe ciasto na mazurek z kajmakową masą? Zanim wyruszysz na zakupy,  sprawdź, co będzie Ci potrzebne.  

Składniki na ciasto: 

  • mąka - 30 dag,
  • masło - 20 dag, 
  • żółtka - 3 sztuki, 
  • cukier puder - 10 dag, 
  • sól 

Składniki na masę: 

  • cukier - 15 dag, 
  • masło - 15 dag, 
  • żółtka - 2 sztuki, 
  • kakao 4 dag, 
  • mleko - 4 łyżki stołowe, 
  • cukier waniliowy

Ciasto na mazurek - przepis krok po kroku

Oto przepis na ciasto na mazurek: 

  • Zawsze zaczynamy od wyrobienia kruchego ciasta z wyżej wymienionych składników. Można to zrobić ręcznie lub w mikserze.
  • Powstałą kulę owijamy w srebrną folię i przekładamy do lodówki na około pół godziny.
  • Po upływie tego czasu należy wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na płaski placek, którym następnie wykładamy blachę, wcześniej wysmarowaną masłem i oprószoną przy pomocy bułki tartej.
  • Już na tym etapie warto zostawić kawałek ciasta, z którego później spleciemy ozdobny warkocz.
  • Ciasto pieczemy przez 20 minut w temperaturze około 180°C. Po upływie tego czasu wyjmujemy placek z piekarnika i studzimy. 

Jak zrobić mazurek wielkanocny z masą? Następne kroki

Jak zrobić mazurek wielkanocny z masą? Oto przepis na masę:

  • Przygotowanie masy zaczynamy od połączenia mleka, cukru i kakao. Następnie całość gotujemy na małym ogniu i od czasu do czasu mieszamy.
  • W momencie, gdy masa stanie się gęsta, należy dodać żółtka, nie zapominając o ciągłym mieszaniu.
  • Jak zrobić mazurek wielkanocny? Na ciepły spód wylewamy masę i odstawiamy do momentu, aż stężeje.
  • Na koniec najbardziej przyjemny etap, czyli dekoracja. O szczegółach piszemy poniżej. 

Mazurek - przepis bogato zdobiony 

Ażurowe rysunki na przykład z wiosennym motywem jaskółek można wyczarować przy pomocy dedykowanego długopisu. Miękkie bazie można zrobić z masy cukrowej, a kolorowe kwiaty z bakalii. Przed zdobieniem mazurek wielkanocny jest jak czyste płótno, które można dowolnie zagospodarować i pokazać swoją artystyczną duszę.  

Zobacz też: Jajka faszerowane tuńczykiem nie muszą być mdłe. Zobacz, co dodać, aby wyszły dużo lepsze niż rok temu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.