W Wielkanoc to przystawki grają główną rolę, oprócz nadziewanych jaj na świątecznym stole stawiamy też szynkę w galarecie, sałatki oraz półmiski pełne wędlin i kiełbasy. Pomysły na jajka faszerowane mogą nawiązywać do tradycji lub ulubionych smaków, po które najczęściej sięgamy na co dzień. Czym faszerować jajka i jak zadbać o idealną dekorację? Odpowiedzi szukaj w dalszej części artykułu.
Im bardziej różnorodnie, tym lepiej. Z drugiej strony przygotowanie farszu w kilku wersjach może okazać się pracochłonne. Aby ułatwić przedświąteczne decyzje, poniżej znajdziesz przykładowe przepisy. Jajka faszerowane i ich przygotowanie można też zlecić zaproszonym gościom. Proces jest banalnie prosty i każdy powinien sobie poradzić z tym zadaniem.
Podstawowy przepis to oczywiście jajka faszerowane pieczarkami. Wystarczy ugotować kilka jajek na twardo, podzielić je na pół i delikatnie wyjąć żółtko. Następnie smażymy pieczarki z cebulką, przekładamy do miski. Dodajemy żółtko i trochę majonezu, dokładnie mieszamy i gotowe. Tak przygotowanym farszem można napełniać połówki ugotowanego wcześniej białka.
Jajka faszerujemy też tuńczykiem. Proces jest bardzo podobny z tą różnicą, że zamiast smażenia po prostu mieszamy tuńczyka, pokrojoną paprykę, pokrojonego ogórka, majonez oraz żółtko. Powstałą masą wypełniamy jajeczne połówki.
Jajka na Wielkanoc można faszerować też fetą z dodatkiem suszonych pomidorów. Ten oryginalny patent z pewnością pozytywnie zaskoczy tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym smakiem Wielkanocy.
Wersja dla najmłodszych to jajka faszerowane szynką z dodatkiem ogórka kiszonego i rzodkiewki. Bardzo kolorowa i wiosenna opcja.
Dla prawdziwych smakoszy warto przygotować jajka faszerowane łososiem i awokado. Dla lepszego połączenia wszystkich składników dodajemy też odrobinę fety.
Kolejny nietypowy smak to jajka faszerowana pieczarkami z dodatkiem sera pleśniowego oraz cebulki. Dokładnie tak jak w pierwszym przykładzie wystarczy podsmażyć pieczarki z cebulą i następnie wymieszać z ugotowanym żółtkiem oraz wybranym serem długo dojrzewającym.
Smaczny farsz to tylko połowa sukcesu, prawdziwy sekret udanej przystawki tkwi w dekoracji. Jajka faszerowane na święta wielkanocne to doskonała okazja do tego, aby wyczarować prawdziwą ucztę dla oka. Co warto wykorzystać w formie ozdoby?
Zobacz też: Aromatyczne jajka faszerowane smażonymi pieczarkami, które pokocha nie tylko Twoja druga połówka