Jak udekorować jajka faszerowane? Oto gotowe pomysły na prawdziwą ucztę dla oka

Jak udekorować jajka faszerowane i podkreślić wyjątkowy smak farszu? W poszukiwaniu wielkanocnych inspiracji sprawdź przegląd najlepszych kompozycji z jajkiem w roli głównej.

Pomysły na jajka faszerowane - zacznij od nadzienia  

W Wielkanoc to przystawki grają główną rolę, oprócz nadziewanych jaj na świątecznym stole stawiamy też szynkę w galarecie, sałatki oraz półmiski pełne wędlin i kiełbasy. Pomysły na jajka faszerowane mogą nawiązywać do tradycji lub ulubionych smaków, po które najczęściej sięgamy na co dzień. Czym faszerować jajka i jak zadbać o idealną dekorację? Odpowiedzi szukaj w dalszej części artykułu.

Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Przepisy na jajka faszerowane - który wybrać? 

Im bardziej różnorodnie, tym lepiej. Z drugiej strony przygotowanie farszu w kilku wersjach może okazać się pracochłonne. Aby ułatwić przedświąteczne decyzje, poniżej znajdziesz przykładowe przepisy. Jajka faszerowane i ich przygotowanie można też zlecić zaproszonym gościom. Proces jest banalnie prosty i każdy powinien sobie poradzić z tym zadaniem. 

Faszerowane jajka-kurczaki robią furorę na wiekanocnym stole
Faszerowane jajka-kurczaki robią furorę na wiekanocnym stole fot. s-ms_1989 / pixabay.com

Czym faszerować jajka, aby były smaczne i pożywne? 

Podstawowy przepis to oczywiście jajka faszerowane pieczarkami. Wystarczy ugotować kilka jajek na twardo, podzielić je na pół i delikatnie wyjąć żółtko. Następnie smażymy pieczarki z cebulką, przekładamy do miski. Dodajemy żółtko i trochę majonezu, dokładnie mieszamy i gotowe. Tak przygotowanym farszem można napełniać połówki ugotowanego wcześniej białka. 

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne istock

Jajka faszerujemy też tuńczykiem. Proces jest bardzo podobny z tą różnicą, że zamiast smażenia po prostu mieszamy tuńczyka, pokrojoną paprykę, pokrojonego ogórka, majonez oraz żółtko. Powstałą masą wypełniamy jajeczne połówki.  

Jajka faszerowane tuńczykiem. Zdjęcie ilustracyjne
Jajka faszerowane tuńczykiem. Zdjęcie ilustracyjne Shutterstock

Jajka na Wielkanoc można faszerować też fetą z dodatkiem suszonych pomidorów. Ten oryginalny patent z pewnością pozytywnie zaskoczy tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym smakiem Wielkanocy. 

Wersja dla najmłodszych to jajka faszerowane szynką z dodatkiem ogórka kiszonego i rzodkiewki. Bardzo kolorowa i wiosenna opcja. 

Jajka faszerowane szynką
Jajka faszerowane szynką Fot. Shutterstock

Dla prawdziwych smakoszy warto przygotować jajka faszerowane łososiem i awokado. Dla lepszego połączenia wszystkich składników dodajemy też odrobinę fety. 

Jajka faszerowane awokado, czyli odrobina kulinarnej egzotyki na wielkanocnym stole. Zdjęcie ilustracyjne
Jajka faszerowane awokado, czyli odrobina kulinarnej egzotyki na wielkanocnym stole. Zdjęcie ilustracyjne istock / iko636

Kolejny nietypowy smak to jajka faszerowana pieczarkami z dodatkiem sera pleśniowego oraz cebulki. Dokładnie tak jak w pierwszym przykładzie wystarczy podsmażyć pieczarki z cebulą i następnie wymieszać z ugotowanym żółtkiem oraz wybranym serem długo dojrzewającym. 

Jajka faszerowane na święta wielkanocne - jak udekorować? 

Smaczny farsz to tylko połowa sukcesu, prawdziwy sekret udanej przystawki tkwi w dekoracji. Jajka faszerowane na święta wielkanocne to doskonała okazja do tego, aby wyczarować prawdziwą ucztę dla oka. Co warto wykorzystać w formie ozdoby? 

  • gałązki pietruszki, 
  • posiekany na drobno szczypiorek, 
  • prażone orzechy włoskie, 
  • delikatne kawałki łososia, 
  • kawior, 
  • plastry rzodkiewki, 
  • starty na tarce ogórek, 
  • chrzan ze słoiczka, 
  • ulubione oliwki, 
  • prażone pestki dyni czy słonecznika. 

Zobacz też: Aromatyczne jajka faszerowane smażonymi pieczarkami, które pokocha nie tylko Twoja druga połówka

Więcej o: