Jajka faszerowane tuńczykiem nie muszą być mdłe. Zobacz, co dodać, aby wyszły dużo lepsze niż rok temu

Jajka faszerowane tuńczykiem sprawdzą się zarówno na wielkanocnym, jak i urodzinowym stole. Jak przygotować tę smaczną przystawkę pełną aromatów? Prosty i szybki sposób na jajka faszerowane tuńczykiem znajdziesz poniżej.

Jajka faszerowane z tuńczykiem przygotujesz na ostatnią chwilę 

Impreza na ostatnią chwilę? A może niespodziewane spotkanie świąteczne? Bez względu na okazję jajka faszerowane z tuńczykiem to fantastyczny pomysł na oryginalną i smaczną przystawkę. Dodatkowy plus jest taki, że ten przepis nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, z powodzeniem można go przekazać nawet najmłodszym, oczywiście pod czujnym okiem rodzica. 

Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Faszerowane jajka tuńczykiem - czas na zakupy 

Co będzie Ci potrzebne? Przed wyprawą na zakupy koniecznie sprawdź stan lodówki, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że większość produktów masz już w swojej kuchni. Zamiast kupować na zapas, wprowadź filozofię zero waste i zacznij oszczędzać. Jak zrobić faszerowane jajka tuńczykiem? Najpierw sprawdź, co będzie Ci potrzebne: 

  • jajka na twardo - 8 sztuk, 
  • puszka z tuńczykiem w kawałkach - 1 sztuka, 
  • czerwona papryka - połówka, 
  • ogórki konserwowe - 2 sztuki, 
  • czerwona cebula - 1 mała sztuka, 
  • majonez - 2 łyżki, 
  • musztarda - 1 łyżeczka,
  • odrobina chili  

Jaja faszerowane tuńczykiem krok po kroku 

Jak zrobić jaja faszerowane tuńczykiem? Oto prosty przepis:

  • Zacznij od ugotowania jajek na twardo (od 7 do 9 minut), które następnie należy obrać i przekroić na pół. Chcesz, aby cały proces przebiegł bez zakłóceń? Ugotuj o dwa jajka więcej niż w przepisie i nie martw się o ewentualne pęknięcia podczas gotowania lub faszerowania. 
  • W międzyczasie możesz zacząć szykować farsz: połowę czerwonej papryki oczyść z pestek, umyj i posiekaj na drobno. W drobną kostkę należy pokroić też ogórki konserwowe. W kolejnym kroku cebulę obieramy i siekamy także na jak najmniejsze części. 
  • Teraz w jednej misce wymieszaj warzywa z majonezem i musztardą i chili. Na koniec dodaj kawałki tuńczyka i całość ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Następnie wyjmij delikatnie żółtko przy pomocy łyżeczki, dodaj je do miski i całość znów dokładnie wymieszaj. Sprawdź, czy smak Ci odpowiada. 
  • Na koniec połówki ugotowanych białek wypełnij farszem i gotowe.  

Jajka faszerowane tuńczyk - jak podawać? 

Prawdziwą ucztę dla oka pomogą wyczarować liście sałaty, które po umyciu i odcięciu nieestetycznych końcówek wystarczy ułożyć na białym talerzu. Na tym "zielonym obrusie" wystarczy ułożyć jajka i całość udekorować obficie pietruszką lub szczypiorkiem. 

Jajka faszerowane tuńczykiem - przez jaki czas mogą stać w lodówce? 

Wcześniej przygotowany farsz można przechowywać maksymalnie przez trzy dni, natomiast proces przechowywania gotowej przystawki najlepiej skrócić do dwóch. Ten system pozwoli zachować wyjątkowy smak i aromat.

Zobacz też: Jak przygotować świąteczne jajka, które przejdą do historii? Oto 3 oryginalne przepisy na Wielkanoc

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.