Jajka faszerowane z tuńczykiem przygotujesz na ostatnią chwilę
Impreza na ostatnią chwilę? A może niespodziewane spotkanie świąteczne? Bez względu na okazję jajka faszerowane z tuńczykiem to fantastyczny pomysł na oryginalną i smaczną przystawkę. Dodatkowy plus jest taki, że ten przepis nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, z powodzeniem można go przekazać nawet najmłodszym, oczywiście pod czujnym okiem rodzica.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt
Faszerowane jajka tuńczykiem - czas na zakupy
Co będzie Ci potrzebne? Przed wyprawą na zakupy koniecznie sprawdź stan lodówki, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że większość produktów masz już w swojej kuchni. Zamiast kupować na zapas, wprowadź filozofię zero waste i zacznij oszczędzać. Jak zrobić faszerowane jajka tuńczykiem? Najpierw sprawdź, co będzie Ci potrzebne:
- jajka na twardo - 8 sztuk,
- puszka z tuńczykiem w kawałkach - 1 sztuka,
- czerwona papryka - połówka,
- ogórki konserwowe - 2 sztuki,
- czerwona cebula - 1 mała sztuka,
- majonez - 2 łyżki,
- musztarda - 1 łyżeczka,
- odrobina chili
Jaja faszerowane tuńczykiem krok po kroku
Jak zrobić jaja faszerowane tuńczykiem? Oto prosty przepis:
- Zacznij od ugotowania jajek na twardo (od 7 do 9 minut), które następnie należy obrać i przekroić na pół. Chcesz, aby cały proces przebiegł bez zakłóceń? Ugotuj o dwa jajka więcej niż w przepisie i nie martw się o ewentualne pęknięcia podczas gotowania lub faszerowania.
- W międzyczasie możesz zacząć szykować farsz: połowę czerwonej papryki oczyść z pestek, umyj i posiekaj na drobno. W drobną kostkę należy pokroić też ogórki konserwowe. W kolejnym kroku cebulę obieramy i siekamy także na jak najmniejsze części.
- Teraz w jednej misce wymieszaj warzywa z majonezem i musztardą i chili. Na koniec dodaj kawałki tuńczyka i całość ponownie dokładnie wymieszaj.
- Następnie wyjmij delikatnie żółtko przy pomocy łyżeczki, dodaj je do miski i całość znów dokładnie wymieszaj. Sprawdź, czy smak Ci odpowiada.
- Na koniec połówki ugotowanych białek wypełnij farszem i gotowe.
Jajka faszerowane tuńczyk - jak podawać?
Prawdziwą ucztę dla oka pomogą wyczarować liście sałaty, które po umyciu i odcięciu nieestetycznych końcówek wystarczy ułożyć na białym talerzu. Na tym "zielonym obrusie" wystarczy ułożyć jajka i całość udekorować obficie pietruszką lub szczypiorkiem.
Jajka faszerowane tuńczykiem - przez jaki czas mogą stać w lodówce?
Wcześniej przygotowany farsz można przechowywać maksymalnie przez trzy dni, natomiast proces przechowywania gotowej przystawki najlepiej skrócić do dwóch. Ten system pozwoli zachować wyjątkowy smak i aromat.
Zobacz też: Jak przygotować świąteczne jajka, które przejdą do historii? Oto 3 oryginalne przepisy na Wielkanoc