Szynka w galarecie - już dziś przetestuj przepis na wielkanocne roladki. W święta sobie podziękujesz

Szynka w galarecie to efektowna i smaczna przekąska, którą warto postawić na świątecznym stole. Wystarczy kilka podstawowych składników i około 30 minut wolnego czasu. Podajemy prosty przepis na wielkanocne must have.

Szynka w galarecie: z czym ją podać na Wielkanoc? 

Menu na święta wielkanocne bazuje na kilku tradycyjnych smakach, bez których wspólne spotkanie przy stole nie miałoby już tego wyjątkowego klimatu. Najważniejszym produktem jest oczywiście jajko, składnik wielu przystawek, np.: 

  • jajko faszerowane z pieczarkami, 
  • naturalnie farbowane jajko pawie oczko, 
  • sałatka jarzynowa z jajkiem, 
  • jajko w paście z tuńczyka, 
  • barszcz biały z ćwiartką jajka, 
  • oraz roladki z szynki w galarecie z jajecznym nadzieniem.

Z czym podać szynkę w galarecie? Tutaj smacznym dodatkiem może być wspomniane jajko, ale też świeże pieczywo czy dowolna świąteczna sałatka albo sos chrzanowy. Pełną listę składników oraz przepis na roladki z szynki w galarecie znajdziesz poniżej. Sprawdź z nami, jak w krótkim czasie przygotować ten wyjątkowy dodatek na święta

Szynka w galarecie z jajkiem - co kupić?

Chcesz zrobić najlepszą szynkę w galarecie z jajkiem na święta? Najpierw przygotuj listę składników. Przedświąteczne zakupy można opisać jako kolejną tradycję. Jak kupić wszystko to, co jest nam potrzebne i przy okazji trochę zaoszczędzić? Zacznij od konkretnej listy i upewnij się, że nie dublujesz na niej pozycji, które już są w Twojej kuchni.

Roladki z szynki w galarecie - lista produktów: 

  • żelatyna - 6 małych łyżeczek, 
  • jajka - 5 sztuk, 
  • woda - 0,7 l, 
  • szynka - 20 plastrów, 
  • chrzan - 2 małe łyżeczki, 
  • natka pietruszki - 1 pęczek, 
  • domowa kostka rosołowa - 1 sztuka (tu znajdziesz przepis).
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Jak zrobić szynkę w galarecie? Przepis na pyszne świąteczne roladki

Jak zrobić szynkę w galarecie? Oto przepis krok po kroku na pyszne roladki:

  • Zacznij od ugotowania jajek na twardo, które po wystudzeniu należy obrać i pokroić na ćwiartki.
  • W kolejnym kroku zagotuj wodę, następnie dodaj domową kostkę rosołową i gotuj jeszcze przez chwilę. Teraz zdejmij z ognia bulion, dodaj żelatynę i mieszaj, aż do rozpuszczenia żelatyny w bulionie.
  • Następnie porozkładaj plastry szynki, posmaruj chrzanem i na każdym plastrze ułóż ćwiartkę jajka. Na koniec zwiń.
  • Roladki ułóż na półmisku, zalej przygotowanym bulionem i udekoruj natką pietruszki. Przed podaniem wstaw na kilka godzin do lodówki. Galareta powinna stężeć i ładnie połączyć wszystkie składniki. Z całą pewnością nie może przelewać się po talerzu. Wodna forma oznacza, że danie nie jest gotowe.

Warto wiedzieć, że przygotowane roladki można przechowywać w lodówce nawet dwa dni.

Przepis na szynkę w galarecie z cytryną 

Kropką nad i wielkanocnych roladek jest sok z cytryny. Przepis na szynkę w galarecie bez tego dodatku zwyczajnie się nie uda. Cytryna podkreśli smak bazowych składników i doda świeżą nutę. Najlepiej pokroić ją na ćwiartki i dodatkowo udekorować natką pietruszki. Goście przed jedzeniem będą mogli skropić roladki sokiem z cytryny. 

Zobacz też: Marynata do kurczaka stworzona z myślą o smacznych świętach wielkanocnych. Uwaga: ważne są proporcje

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.