Kiedy zrobić zakwas na wielkanocny żur i barszcz biały? Już za chwilę trzeba ostro wziąć się do roboty

Zakwas na wielkanocny żur i barszczyk to baza, bez której te tradycyjne zupy tracą na znaczeniu. Marzą Ci się święta w dawnym klimacie? Sprawdź przepis na naturalną wkładkę do wielkanocnego żuru i ciesz się tradycyjnym smakiem na bazie produktów najwyżej jakości.

Święta wielkanocne to prawdziwy hołd dla tradycyjnych, polskich smaków. Aromatyczny żurek lub barszcz biały grają tu pierwsze skrzypce. Nieco ostry smak oraz naturalne składniki stanowią tajemnicę sukcesu najlepszego wielkanocnego żurku. Baza w postaci domowego zakwasu wniesie tę pozycję w menu na wyższy poziom. O szczegółach piszemy poniżej. 

Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

Zakwas na żurek domowej produkcji - mniej znaczy lepiej 

Współczesna wysoko przetworzona żywność jest nie tylko uboga w smaku, ale długofalowo może być też konkretnym zagrożeniem dla zdrowia. Z drugiej strony gotowe produkty, takie jak żurek z torebki, czy w kartonie oznaczają oszczędność czasu. Jak zaplanować wysokowartościowe święta bez długich i żmudnych przygotowań? Zgodnie z zasadą: mniej, znaczy lepiej. Zamiast suto zastawionego stołu lepiej postawić na kilka domowych dań wysokiej jakości i cieszyć się ich naturalnym smakiem. Zakwas na żurek domowej produkcji to dobry początek. Listę składników oraz przepis na zakwas na barszcz biały lub żurek znajdziesz w dalszej części artykułu. 

Przepis na zakwas na żur - czego będziesz potrzebować? 

Warto mieć dobry przepis na zakwas na żur. Najpierw jednak zapoznaj się listą składników:

  • mąka żytnia (typ 2000) - 6 łyżek stołowych, 
  • woda przegotowana - 500 ml, 
  • liście laurowe - 4 sztuki, 
  • ziele angielskie - 10 ziaren 
  • czosnek - 5 ząbków, 

Zakwas na żur - przepis krok po kroku 

Oto prosty przepis na zakwas na żur:

  • Zacznij od zagotowania i ostudzenia wody, którą następnie przelej do dużego słoja. Naczynie należy wcześniej wyparzyć.
  • W kolejnym kroku do wody wsyp mąkę żytnią i dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz ząbki czosnku.
  • Teraz wszystkie składniki wymieszaj, a słój przykryj czystą gazą zabezpieczoną gumką. Dostęp powietrza wspiera naturalne procesy.
  • Tak przygotowany zakwas ustaw w ciepłym miejscu. Pamiętaj o tym, aby każdego dnia zakwas lekko zamieszać przy pomocy łyżki.
  • Po upływie czterech dni poczujesz, że zakwas na żur zaczyna wydzielać ładny zapach.
  • Zakwas na żur będzie można przetestować po upływie około tygodnia. A dokładnie po ośmiu dniach Twój domowy produkt będzie już gotowy do spożycia

Zakwas na barszcz biały lub  żurek - zasady przechowywania 

Czy po upływie wspomnianych wyżej ośmiu dni należy od razu przygotować żurek z zakwasu? Nie jest to konieczne. Zakwas można przechowywać w lodówce, ale wcześniej ze słoja należy wyjąć trzy składniki: ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek. Po przelaniu przez sito, zakwas z mąką można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez okres dwóch tygodni.

Ciekawym patentem podobnie jak w przypadku zakwasu na chleb jest dodanie gotowej bazy do świeżo przygotowanej mieszanki. Taki zabieg sprawi, że produkcja nowego zakwasu nabierze rozpędu i będzie on gotowy znacznie wcześniej. 

Zobacz też: Najprostszy mazurek kajmakowy na świecie. Zrobisz go bez żadnych komplikacji

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.