Święta wielkanocne to prawdziwy hołd dla tradycyjnych, polskich smaków. Aromatyczny żurek lub barszcz biały grają tu pierwsze skrzypce. Nieco ostry smak oraz naturalne składniki stanowią tajemnicę sukcesu najlepszego wielkanocnego żurku. Baza w postaci domowego zakwasu wniesie tę pozycję w menu na wyższy poziom. O szczegółach piszemy poniżej.
Współczesna wysoko przetworzona żywność jest nie tylko uboga w smaku, ale długofalowo może być też konkretnym zagrożeniem dla zdrowia. Z drugiej strony gotowe produkty, takie jak żurek z torebki, czy w kartonie oznaczają oszczędność czasu. Jak zaplanować wysokowartościowe święta bez długich i żmudnych przygotowań? Zgodnie z zasadą: mniej, znaczy lepiej. Zamiast suto zastawionego stołu lepiej postawić na kilka domowych dań wysokiej jakości i cieszyć się ich naturalnym smakiem. Zakwas na żurek domowej produkcji to dobry początek. Listę składników oraz przepis na zakwas na barszcz biały lub żurek znajdziesz w dalszej części artykułu.
Warto mieć dobry przepis na zakwas na żur. Najpierw jednak zapoznaj się listą składników:
Oto prosty przepis na zakwas na żur:
Czy po upływie wspomnianych wyżej ośmiu dni należy od razu przygotować żurek z zakwasu? Nie jest to konieczne. Zakwas można przechowywać w lodówce, ale wcześniej ze słoja należy wyjąć trzy składniki: ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek. Po przelaniu przez sito, zakwas z mąką można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez okres dwóch tygodni.
Ciekawym patentem podobnie jak w przypadku zakwasu na chleb jest dodanie gotowej bazy do świeżo przygotowanej mieszanki. Taki zabieg sprawi, że produkcja nowego zakwasu nabierze rozpędu i będzie on gotowy znacznie wcześniej.
Zobacz też: Najprostszy mazurek kajmakowy na świecie. Zrobisz go bez żadnych komplikacji