• Link został skopiowany

Kajmakowa powódź na mazurku? Sprawdź, czy nie popełniasz któregoś z 6 słodkich grzechów

Czy kajmak trzeba podgrzewać? Czasami zdarza się, że masa do mazurka nie twardnieje, a wręcz spływa z ciasta niczym lawa, przez co psuje finalny efekt. Czas przyjrzeć się najczęstszym przyczynom.
mazurek
fot. Kamil Gozdan / Agencja Wyborcza.pl

Wielkanoc bez mazurka? W wielu polskich domach taki scenariusz nie wchodzi w grę. To jedno z ciast, które powinno znaleźć się zarówno na świątecznym stole, jak i w koszyczku do święconki. Aby jednak wypiek wyszedł idealnie, warto unikać kilku typowych błędów dotyczących przygotowywania masy kajmakowej. 

Zobacz wideo Ten sos jest lepszy niż majonez. Zrobiłam chrzanowy kogel-mogel

Masa do mazurka na Wielkanoc 2025. Co zrobić, żeby kajmak zastygł?

Czasami szczegóły mogą decydować o tym, jaki będzie finalny efekt. Podobnie jest w przypadku masy kajmakowej, czyli jednej z najpopularniejszych do wykończenia mazurka. Jeśli jednak coś pójdzie nie tak i po zakończeniu procesu przygotowywania deseru okaże się, że masa nie gęstnieje, powodów może być kilka.

  • Za krótki czas gotowania. Kajmak potrzebuje długiego, powolnego gotowania wynoszącego ok. 2,5-3 godziny, by uzyskać idealną konsystencję oraz gęstość.
  • Zbyt wysoka temperatura i zbyt szybkie gotowanie. Jeśli będziesz to robić na dużym ogniu, możesz sprawić, że masa, zamiast zgęstnieć, po prostu się przypali.
  • Dodawanie masła. Zbyt intensywne łączenie masy krówkowej wraz z masłem przy pomocy np. miksera może skończyć się rozrzedzeniem masy, zamiast jej zagęszczeniem.
  • Nieprawidłowe proporcje składników. Zbyt dużo mleka lub masła w stosunku do reszty składników rozrzedzi kajmak.
  • Za wczesne użycie. Ciepły kajmak wydaje się rzadszy, jednak trzeba go najpierw całkowicie wystudzić, najlepiej w lodówce.
  • Zbyt dużo dodatków (np. alkoholu lub śmietanki). Dodatki tego typu mogą zmienić konsystencję i utrudnić tężenie.
masa/kajmak
masa/kajmak Alvaro Fernandez Echeverria / Getty Images/iStockphoto

Jak zagęścić masę do mazurka? Masz kilka opcji do wyboru

Mimo że nie ma jednego "magicznego" rozwiązania, które w mig zagęściłoby masę kajmakową, istnieją sposoby, które mogą znacznie pomóc uratować sytuację. W takim przypadku pierwszym krokiem powinno być ponowne, dłuższe gotowanie, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Alternatywnie można również dodać do kajmaku niewielką ilość mleka w proszku. Efekt może się jednak różnić w zależności od rodzaju masy. Kolejną metodą jest użycie żelatyny, która może skutecznie ustabilizować zbyt płynną masę. Jak?

  1. Rozpuść żelatynę, np. 1 łyżeczkę w 2-3 łyżkach ciepłego mleka.
  2. Ostudź ją lekko, by nie była gorąca.
  3. Wymieszaj dokładnie z masą kajmakową i pozostaw do stężenia.
Więcej o: