Jakie przekąski na święta wielkanocne? Jeśli chcesz w tym roku zaskoczyć gości, przygotuj jajka w cieście francuskim. Będą idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Już po chwili będziesz zbierać puste talerze.
piotrszczepanekfotoart / Getty Images/iStockphoto
REKLAMA
REKLAMA
Co roku serwujemy sałatkę jarzynową, talerz wędlin, jajka w majonezie, chrzan, ćwikła, babki i mazurki. Warto nieco urozmaicić ten kulinarny repertuar i podczas nadchodzącej Wielkanocy sprawić niespodziankę bliskim. Przekąska w postaci jajek w cieście francuskim podbije podniebienia nie tylko starszych, lecz także najmłodszych domowników.
REKLAMA
Zobacz wideo Ten sos jest lepszy niż majonez. Zrobiłam chrzanowy kogel-mogel
Co na przekąskę na Wielkanoc? Jajka w tej odsłonie smakują i wyglądają jak marzenie
Jajka zapiekane w ten sposób serwuję nie tylko na świąteczny stół, lecz także na każdą imprezę. Na Wielkanoc dodaję do nich świeży szczypiorek oraz rzodkiewkę, nadając im wiosennego charakteru. Co więcej, można je podawać w wersji na ciepło i na zimno. Prezentują się efektownie, a w smaku uzależniają już od pierwszego kęsa. Chrupiące ciasto francuskie sprawia, że dosłownie rozpływają się w ustach.
Lista potrzebnych składników:
opakowanie ciasta francuskiego,
8 jajek,
2 łyżki kremowego serka (np. śmietankowego lub ziołowego),
Jak zrobić jajko w cieście francuskim? Kilka minut pracy i można się cieszyć smakiem
Zrobienie tej przekąski nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Co więcej, w kuchni spędzisz jedynie kilka minut. Od czego zacząć?
Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na 8 kwadratów. Zawiń delikatnie brzegi każdego z nich do środka, tworząc podwyższone ramki (tak, by środek pozostał na jajko).
Środek każdego kwadratu posmaruj kremowym serkiem.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Włóż przygotowane kwadraty i piecz przez 10 minut, aż lekko się zarumienią.
Po 10 minutach wyjmij ciasto, do środka każdego kawałka ostrożnie wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem.
Wstaw ponownie do piekarnika i piecz kolejne 10-12 minut, aż białka się zetną, a żółtko pozostanie płynne lub półpłynne.
Przed podaniem posyp całość świeżo posiekanym szczypiorkiem i udekoruj plasterkami rzodkiewki.