Dla wielu osób na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznej babki. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich, tradycyjny wypiek wzbogać o pyszną niespodziankę, która sprawi, że będzie smakował jeszcze lepiej. Tym bardziej że przepis jest naprawdę prosty. Co jest potrzebne do zrobienia babki?
Wielkanocny stół powinien uginać się nie tylko od jajek, chrzanu, żuru z białą kiełbasą i sałatki, lecz także pysznych wypieków. Prym niewątpliwie wiodą różnego rodzaju mazurki, jednak poza nimi warto postawić na tradycyjny wypiek, jakim jest babka. Jeśli przygotujesz ją z pysznym nadzieniem, wyjdzie idealnie puszysta i wilgotna w środku.
REKLAMA
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Jaka jest najlepsza babka wielkanocna? Postaw na pyszne nadzienie
Przygotowanie tradycyjnej babki nie jest szczególnie skomplikowane, jednak jeżeli chcesz, aby wyszła lekka i wilgotna w środku, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Ponadto w tym roku możesz postawić na nieco unowocześnioną wersję. Ja stawiam na twarogowo-owocowe nadzienie. Z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Czego będziesz potrzebować?
kilka sztuk ulubionych owoców (borówki, maliny, truskawki),
6 łyżek cukru,
średniej wielkości jajko,
ekstrakt waniliowy,
2-3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.
Babka wielkanocnaFot. iStock, androsov58
Jak zrobić babkę, żeby była wilgotna? Przepis krok po kroku
Przygotowanie babki zacznij od zrobienia nadzienia. Wszystko dlatego, że musi potem trafić do zamrażalnika. Tak więc do miski przełóż wszystkie składniki poza owocami. Dokładnie wymieszaj, a najlepiej zmiksuj na jednolitą masę. Gdy będzie gotowa, wetknij w nią pokrojone owoce, następnie uformuj z całości niewielkie kulki i włóż do zamrażalnika. Pamiętaj, że potem włożysz je do masy w taki sposób, by nie dotykały formy.
Gdy nadzienie będzie się chłodzić, przygotuj ciasto. Najpierw utrzyj masło i cukier, by powstała puszysta masa. Następnie, cały czas ucierając, zacznij dodawać do niej jajka, śmietanę, a na końcu ekstrakt. Rób to stopniowo i powoli.
Do masy przesiej mąkę i sodę. Całość delikatnie wymieszaj, następnie dodaj rozpuszczone w wodzie kakao.
Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
Gotową masę na ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (do 25 cm średnicy). Ale uwaga, na początku wypełnij ją tylko w połowie, po czym dodaj zamrożone kulki nadzienia. Ułóż je w taki sposób, by nie dotykały formy, bo w przeciwnym wypadku się wyleją.
Włóż ciasto do piekarnika i piecz około godziny. Gdy wbity w nie patyczek będzie suchy, oznacza to, że jest gotowe. Przed wyjęciem z formy odstaw do ostygnięcia. Podawaj z dodatkiem ulubionych owoców, po polaniu czekoladą bądź lukrem, lub oprószeniu cukrem pudrem. Smacznego!
Lubisz babkę wielkanocną? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.