Ania Starmach podzieliła się przepisem na mazurek malinowy. "Wchodzę i od razu takie cudo"

Anna Starmach uwielbia dzielić się z fanami swoimi przepisami. Jej receptury zawsze zbierają wysokie noty wśród jej obserwatorów. Nie inaczej jest z mazurkiem malinowym, który jurorka MasterChefa opublikowała przed Wielkanocą. "Mazurek wyśmienity!" - zachwala. W komentarzach szybko pojawili się chętni do przetestowania jej przepisu.

Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Najpopularniejszą wersją mazurka wielkanocnego jest prawdopodobnie ten z kajmakiem. Często można natknąć się też na przepis na mazurek z czekoladą. Nie wszyscy jednak chcą rok w rok piec to samo ciasto. Tu wkracza Ania Starmach, która na Instagramie podzieliła się przepisem na mazurek malinowy. Trzeba przyznać, że jest to pewna miła odmiana, choć gdyby ktoś podsunął nam pod nos mazurek z kajmakiem, to też byśmy nie odmówili...

Mazurek wyśmienity! Mój ulubiony

- zachwala swój wypiek jurorka. Jesteście ciekawi, jak go zrobić? Poniżej znajdziecie przepis. Jest dostępny również na Instagramie Ani Starmach w formie wideo:

 

Mazurek malinowy Ani Starmach. Trudno oderwać od niego oczy

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 120 g zimnego masła,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka.

Na masę:

  • 250 g mascarpone,
  • 200 ml śmietanki,
  • łyżka cukru pudru,
  • 4 łyżki konfitury malinowej.

Dodatkowo:

  • 100 ml konfitury malinowej,
  • płatki migdałów,
  • świeże maliny.
Zobacz wideo Jeżeli jesteście tradycjonalistami, to łapcie przepis na klasyczny mazurek kajmakowy

Sposób przygotowania:

Składniki na kruchy spód mieszamy, formujemy kulę, lekko spłaszczamy i wkładamy ją do lodówki na co najmniej godzinę. Później rozwałkowujemy ciasto, przekładamy je do formy, a jego dno nakłuwamy ząbkami widelca. Pieczemy ciasto przez pół godziny w 170 stopniach Celsjusza. Powinno nabrać ładnego, złocistego koloru.

Następnie robimy krem. Śmietankę i mascarpone ubijamy z cukrem. Na koniec dodajemy konfiturę malinową i wszystko mieszamy. Upieczone kruche ciasto najpierw smarujemy konfiturą malinową, a dopiero potem układamy krem śmietankowy z mascarpone. Mazurek ozdabiamy płatkami migdałów oraz malinami. 

"Wchodzę i od razu wyskoczyło mi takie cudo"

Fani kucharki na jej wielkanocny przepis zareagowali błyskawicznie. W komentarzach nie brakowało zachwytów i dodatkowych pytań od osób zainteresowanych przetestowaniem przepisu:

Weszłam na IG poszukać inspiracji na ciasta … wchodzę i od razu wyskoczyło mi takie cudo! Biorę!
Uuu, będzie pieczony w tym roku! W zeszłym mazurek pomarańczowo-migdałowy zrobił furorę.
Wygląda nieziemsko, a smakuje zapewne jeszcze lepiej.
Jakiej wielkości forma na ciasto? Jaka średnica?
Czym zastąpić konfiturę malinową?

Czy wam też spodobał się przepis na mazurek malinowy Ani Starmach? Upieczecie go na święta czy jednak pozostaniecie przy tradycyjnej wersji z kajmakiem lub z czekoladą? Piszcie w komentarzach, co zamierzacie przygotować na Wielkanoc!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.