Starmach zdradza, co zrobić, aby sernik nie opadł. Patent z jajkiem może zdziwić

Sernik to ciasto kultowe, które musi pojawić się na wielkanocnym stole. Jednak problem z nim jest taki, że lubi opadać. Co zrobić, aby już więcej się to nie powtórzyło? Ania Starmach zdradza swoje sprawdzone patenty.

Ania Starmach jest cenioną osobowością w kręgach kulinarnych. Ma na swoim koncie kilka książek kucharskich i jest właścicielką portalu kulinarnego. Z jej przepisów korzystają tysiące osób i można ją zobaczyć w tak popularnych programach, jak MasterChef i MasterChef Junior. To właśnie tam pełni rolę jurorki i ocenia zmagania uczestników. W mediach społecznościowych dzieli się z fanami przepisami, a także radami, które poprawią ich kulinarne umiejętności.

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Gdy Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, na czoło wysuwają się problemy z wypiekami. Najpopularniejszy z nich to opadający sernik. Każdy z pewnością wie, że ten wypiek musi pojawić się na świątecznym stole i każda gospodyni lub gospodarz chce wykonać go jak najlepiej. Ania Starmach postanowiła podzielić się na Instagramie swoimi patentami. Podała kilka rad, dzięki którym ciasto wyjdzie wyśmienite, a jego puszystość będzie nienaruszona.

Ania Starmach radzi - nie ubijaj białek. Ale to nie wszystko

Pierwszą radą było to, aby pod żadnym pozorem nie ubijać oddzielonych od żółtek białek. Najlepiej od razu wybrać taki przepis, który wymaga użycia całych jaj. Zdaniem kucharki to naturalne, że gdy doda się pianę do masy, będzie puszysta. Lecz siłą rzeczy po wypieczeniu takie ciasto od razu opadnie. Dlatego aby uniknąć takiej sytuacji, wybierz dobry przepis.

Kolejną radą, którą podzieliła się Starmach, jest odpowiednie ustawienie temperatury pieczenia. Powinna wynosić od 160°C do 180°C. Za bardzo nagrzane urządzenie może sprawić, że wypiek nie wyjdzie taki, o jakim marzymy. Ponadto trzeba również pamiętać o tym, aby po upieczeniu pozostawić ciasto w ciepłym piekarniku. Dzięki temu zacznie się chłodzić wraz z urządzeniem. Po jakimś czasie delikatnie uchyl drzwiczki. Dodatkowo, jej zdaniem, jeśli ktoś obawia się opadającej masy, powinien piec sernik w kąpieli wodnej. Dzięki temu może uniknąć takiego kłopotu.

Na sam koniec zaznaczyła bardzo ważną rzecz, o której warto pamiętać. Nawet jeśli sernik opadnie lub w którymś miejscu pęknie, to nie jest to nic złego. Takie ciasto dalej jest dobre, a polanie go polewą lub posypanie cukrem pudrem może załatwić sprawę.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.