Łatwy mazurek migdałowy. Jest tak pyszny, że wielkanocni goście będą zlizywać okruszki

Przepis na mazurek wielkanocny jest tak ważny, jak przepis na babkę lub żurek. Niektórym jednak wydaje się, że to ciasto wymagające czasu i włożenia trudu w przygotowanie. Nic bardziej mylnego - ten mazurek jest milion razy łatwiejszy niż choćby babka drożdżowa. Jak zatem zrobić mazurek migdałowy? Patrz.

Mazurek na Wielkanoc to tradycja tak silnie zakorzeniona w naszej tradycji, że nie wyobrażamy sobie świąt bez tego ciasta. Jednak kilka osób, które znam, ma średnie doświadczenia z tym czastem - wspominają, że bywał tak twardy, że można było połamać zęby i tak słodki, że już od zapachu bolał brzuch. Już z tym koniec - dzisiejszy przepis na mazurek wielkanocny oprócz tego, że jest prosty, to jest delikatny i słodki w sam raz dzięki migdałom. Gwarantuję, że jeden mazurek nie wystarczy - goście zjedzą do ostatniego okruszka. 

Zobacz wideo

Najlepszy mazurek na Wielkanoc - przepis z migdałami

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej, 
  • 2 żółtka,
  • 120 g masła (powinno być zimne), 
  • 4-5 łyżek zimnej wody, 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, 
  • czubata łyżka cukru pudru, 
  • opcjonalnie płaska łyżka kakao. 

Masa migdałowa:

  • 120 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej, 
  • 1 niepełna szklanka cukru, 
  • ok. 0,5 szklanki słodkiej śmietanki, 
  • 1 żółtko, 
  • łyżeczka esencji waniliowej, 

Dodatkowo: do dekoracji: kandyzowane owoce, kawałki czekolady, czekoladowe cukierki

MazurekMazurek Fot. Wabos / shutterstock.com

Mazurek migdałowy na Wielkanoc - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie mazurka zacznij oczywiście od ciasta kruchego. Na stolnicę przesiej mąkę i dodaj żółtka oraz zimne masło (wcześniej możesz pokroić je w kostkę). Dołóż śmietanę, cukier i opcjonalnie kakao. Za pomocą długiego noża zacznij siekać składniki, a kiedy masło już nieco wsiąknie w mąkę, zacznij energicznie zagniatać. 
  2. Ciasto kruche zagniataj tylko do momentu, aż składniki się połączą. Następnie uformuj ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by się schłodziło. Ciasto kruche na mazurek możesz także przygotować dzień wcześniej. 
  3. Kiedy ciasto się chłodzi, zajmij się masą migdałową. Do garnka wlej śmietankę, dodaj cukier oraz esencję waniliową i zagotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj zmielone migdały oraz żółtko - musisz uważać, żeby się nie ścięło. Całość dokładnie wymieszaj. 
  4. Schłodzone ciasto wyjmij na blat i rozwałkuj na placek o grubości ok. 1,5-2 cm. Włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez kwadrans. 
  5. Ciasto pozostaw do lekkiego ostudzenia, natomiast masę migdałową jeszcze raz zagotuj na wolnym ogniu, co chwilę mieszając. Następnie przelej ją na spód i udekoruj tak, jak tylko lubisz. Odstaw do lodówki, by masa nieco stężała. 

Taki mazurek smakuje bosko i jest w sam raz słodki. Na pewno na jednym kawałku się nie skończy, bo ten smak wciąga. Myślę, że migdałowy mazurek wygra starcie z innymi wielkanocnymi ciastami i już pierwszego dnia świąt nie pozostanie po nim ani okruszyna. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.