Mazurek wielkanocny - dlaczego róża zamiast kajmaku?
Klasyczny mazurek wielkanocny to prawdziwa uczta dla zmysłów, ale też sporo kalorii. Wersja z różą to propozycja dla tych, którzy tworzą nową, własną tradycję i nawet w święta próbują ograniczyć kalorie. Listę zakupów oraz przepis na mazurka świątecznego z różą znajdziesz w dalszej części artykułu.
Zobacz wideo Mazurek kajmakowy, czyli klasyczny wielkanocny przysmak
Mazurek - ciasto kruche. Lista składników
Baza jest dokładnie ta sama. Ciasto kruche na mazurka w przepisie z różą nie różni się składem od wersji z kajmakiem. Poniżej znajduje się pełna lista produktów na spód.
- mąka pszenna - 250 g,
- proszek do pieczenia - 1 mała łyżeczka,
- migdały - 100 g,
- cukier puder - 120 g,
- żółtka - 2 sztuki,
- zimne masło - 200 g.
Mazurek świąteczny - lista składników na krem waniliowy
Różnice, które dzielą tradycyjny mazurek świąteczny, od wersji z różą zaczynają się już w tym momencie. Krem waniliowy może być zaskoczeniem, ale warto spróbować. To prosty patent na malowniczy efekt wizualny i prawdziwą poezję smaku.
- serek mascarpone - 250 g,
- śmietanka słodka 12% - 100 ml,
- cukier puder - 2 łyżki,
- laska wanilii.
Mazurek - ciasto wielkanocne z różą. Lista kluczowych dodatków
Co sprawia, że mazurek, czyli w tym przypadku ciasto wielkanocne z różą jest tak wyjątkowe? Cały sekret tkwi w dodatkach. Co trzeba będzie dokupić?
- konfitura różana - 250 g,
- sok z cytryny - 2 łyżki,
- płatki róż do dekoracji.
Wielkanocny mazurek - przepis w siedmiu krokach
Zastanawiasz się, czy uda Ci się przygotować mazurka z różą nawet bez większego doświadczenia w wypiekach? Przepis na wielkanocnego mazurka nie należy do trudnych. Szczegółową instrukcję znajdziesz poniżej.
- Weź miskę i wsyp do niej mąkę i cukier puder. Migdały zmielone na proszek i dodaj do miski. Całość wymieszaj. Teraz dodaj żółtko, masło podzielone na kostki. Zagnieć składniki, powinna powstać kula z gładkiej masy, którą owiń folią i włóż do lodówki na pół godziny.
- W kolejnym kroku nagrzej piekarnik do 180°C, a formę do pieczenia w kształcie prostokąta wyłóż papierem do pieczenia.
- Czas na rozwałkowanie ciasta, którym później należy wyłożyć formę. Gotową formę wstaw do piekarnika i piecz przez pół godziny.
- Produkty na krem waniliowy włóż do miski (poza laską wanilii).
- Z rozciętej laski wanilii wyjmij ziarenka i włóż je do miski. Całość wymieszaj, aż otrzymasz gładką masę.
- Na ostatniej prostej konfiturę wymieszaj z sokiem z cytryny i całość rozsmaruj cienką warstwą na spodzie.
- Na koniec udekoruj całość płatkami róż, które możesz zastąpić też płatkami z migdałów.
Zobacz też: Marynata do karkówki Okrasy. Dzięki niej święta będą jeszcze smaczniejsze. Sprawdzi się też na majówkę