Mazurek z różą jest lepszy niż z kajmakiem. Tego nie trzeba tłumaczyć. Smak mówi sam za siebie

Mazurek z różą to nietypowa i lekka propozycja na Wielkanoc. Szukasz przepisu, który oprócz wyjątkowego smaku będzie się też pięknie prezentował na świątecznym stole? Sprawdź przepis na mazurek świąteczny z różą i pozwól się pozytywnie zaskoczyć.

Mazurek wielkanocny - dlaczego róża zamiast kajmaku? 

Klasyczny mazurek wielkanocny to prawdziwa uczta dla zmysłów, ale też sporo kalorii. Wersja z różą to propozycja dla tych, którzy tworzą nową, własną tradycję i nawet w święta próbują ograniczyć kalorie. Listę zakupów oraz przepis na mazurka świątecznego z różą znajdziesz w dalszej części artykułu.  

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy, czyli klasyczny wielkanocny przysmak

Mazurek - ciasto kruche. Lista składników 

Baza jest dokładnie ta sama. Ciasto kruche na mazurka w przepisie z różą nie różni się składem od wersji z kajmakiem. Poniżej znajduje się pełna lista produktów na spód. 

  • mąka pszenna - 250 g, 
  • proszek do pieczenia - 1 mała łyżeczka, 
  • migdały - 100 g, 
  • cukier puder - 120 g, 
  • żółtka - 2 sztuki, 
  • zimne masło - 200 g.

Mazurek świąteczny - lista składników na krem waniliowy 

Różnice, które dzielą tradycyjny mazurek świąteczny, od wersji z różą zaczynają się już w tym momencie. Krem waniliowy może być zaskoczeniem, ale warto spróbować. To prosty patent na malowniczy efekt wizualny i prawdziwą poezję smaku. 

  • serek mascarpone - 250 g, 
  • śmietanka słodka 12%  - 100 ml, 
  • cukier puder - 2 łyżki, 
  • laska wanilii.

Mazurek - ciasto wielkanocne z różą. Lista kluczowych dodatków 

Co sprawia, że mazurek, czyli w tym przypadku ciasto wielkanocne z różą jest tak wyjątkowe? Cały sekret tkwi w dodatkach. Co trzeba będzie dokupić? 

  • konfitura różana - 250 g, 
  • sok z cytryny - 2 łyżki, 
  • płatki róż do dekoracji. 

Wielkanocny mazurek - przepis w siedmiu krokach 

Zastanawiasz się, czy uda Ci się przygotować mazurka z różą nawet bez większego doświadczenia w wypiekach? Przepis na wielkanocnego mazurka nie należy do trudnych. Szczegółową instrukcję znajdziesz poniżej. 

  • Weź miskę i wsyp do niej mąkę i cukier puder. Migdały zmielone na proszek i dodaj do miski. Całość wymieszaj. Teraz dodaj żółtko, masło podzielone na kostki. Zagnieć składniki, powinna powstać kula z gładkiej masy, którą owiń folią i włóż do lodówki na pół godziny. 
  • W kolejnym kroku nagrzej piekarnik do 180°C, a formę do pieczenia w kształcie prostokąta wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Czas na rozwałkowanie ciasta, którym później należy wyłożyć formę. Gotową formę wstaw do piekarnika i piecz przez pół godziny. 
  • Produkty na krem waniliowy włóż do miski (poza laską wanilii). 
  • Z rozciętej laski wanilii wyjmij ziarenka i włóż je do miski. Całość wymieszaj, aż otrzymasz gładką masę. 
  • Na ostatniej prostej konfiturę wymieszaj z sokiem z cytryny i całość rozsmaruj cienką warstwą na spodzie. 
  • Na koniec udekoruj całość płatkami róż, które możesz zastąpić też płatkami z migdałów. 

Zobacz też: Marynata do karkówki Okrasy. Dzięki niej święta będą jeszcze smaczniejsze. Sprawdzi się też na majówkę

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.