Mazurek wielkanocny tylko na słodko? Andrzej Polan łamie te zasady. Dodał kiełbasę i konfiturę z cebuli

Mazurek wielkanocny kojarzy się wszystkim ze słodkim wypiekiem, którym można zajadać się po świątecznym śniadaniu. Jednak Andrzej Polan postanowił to zmienić i wykonał ten przysmak w sposób wytrawny. Dodał cebulę i kiełbasę, a następnie całość zapiekł. Jak wyszło? Niezmiennie pysznie i oryginalnie.

Andrzej Polan to znany kucharz, który swoim nietuzinkowym spojrzeniem na kuchnię może wyczarować prawdziwe cuda. Jest autorem książki "Doradca smaku 3", a także właścicielem restauracji "Mała Polana Smaków". Ponadto jest stałym bywalcem programów telewizyjnych, a przed kamerą czuję się niebywale dobrze i swobodnie. Jakiś czas temu w programie śniadaniowym Dzień Dobry TVN podzielił się swoim spojrzeniem na kuchnię wielkanocną. Zdradził kilka kulinarnych smaczków oraz przepis na danie, które przyciąga do siebie swoją oryginalnością. Mowa tu o mazurku wykonanym w sposób wytrawny. Nie znajdziesz w nim czekoladowej masy, a bakalie pójdą w zapomnienie. Za to zasmakujesz białej kiełbasy, konfitury z cebuli i jajek.

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą

Przepis na wielkanocny mazurek na słono Andrzeja Polana

Składniki

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 4 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 5 czerwonych cebul,
  • 300 g białej surowej kiełbasy,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • olej,
  • świeży tymianek,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 ml octu balsamicznego,
  • 4 łyżki miodu,
  • sól,
  • pieprz,
  • mielony kminek,
  • opakowanie jajek przepiórczych,
  • cebula dymka,
  • koperek,
  • świeży majeranek.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski wsyp przesianą przez sitko mąkę, wsyp sól, dodaj pokrojone masło i wlej żółtka. Całość energicznie zagnieć tworząc kruche ciasto. Przygotowaną masą wylep dno blaszki i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 15 minut.
  2. W tym czasie obierz i pokrój w plastry czerwoną cebulę. Podsmaż ją delikatnie na oleju, następnie dodaj sól, pieprz i świeży tymianek.
  3. Gdy warzywo lekko się zeszkli wlej ocet balsamiczny, miód i wrzuć rodzynki. Zamieszaj i smaż do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Przygotowaną konfiturą wyłóż podpieczony spód.
  4. Białą kiełbasę obierz i wrzuć na rozgrzany olej. Podsmaż do zarumienienia. Dodaj do niej śmietankę, majeranek i mielony kminek, wymieszaj. Farsz wyłóż na spód z konfiturą z cebuli. 
  5. Powstały mazurek włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut.
  6. Po wypieczeniu udekoruj całość sadzonymi jajkami przepiórczymi.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: