Mazurek wielkanocny kojarzy się wszystkim ze słodkim wypiekiem, którym można zajadać się po świątecznym śniadaniu. Jednak Andrzej Polan postanowił to zmienić i wykonał ten przysmak w sposób wytrawny. Dodał cebulę i kiełbasę, a następnie całość zapiekł. Jak wyszło? Niezmiennie pysznie i oryginalnie.
Andrzej Polan to znany kucharz, który swoim nietuzinkowym spojrzeniem na kuchnię może wyczarować prawdziwe cuda. Jest autorem książki "Doradca smaku 3", a także właścicielem restauracji "Mała Polana Smaków". Ponadto jest stałym bywalcem programów telewizyjnych, a przed kamerą czuję się niebywale dobrze i swobodnie. Jakiś czas temu w programie śniadaniowym Dzień Dobry TVN podzielił się swoim spojrzeniem na kuchnię wielkanocną. Zdradził kilka kulinarnych smaczków oraz przepis na danie, które przyciąga do siebie swoją oryginalnością. Mowa tu o mazurku wykonanym w sposób wytrawny. Nie znajdziesz w nim czekoladowej masy, a bakalie pójdą w zapomnienie. Za to zasmakujesz białej kiełbasy, konfitury z cebuli i jajek.
REKLAMA
Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą
Przepis na wielkanocny mazurek na słono Andrzeja Polana
Składniki
400 g mąki pszennej,
200 g masła,
4 żółtka,
szczypta soli,
5 czerwonych cebul,
300 g białej surowej kiełbasy,
200 ml śmietanki 30%,
olej,
świeży tymianek,
50 g rodzynek,
50 ml octu balsamicznego,
4 łyżki miodu,
sól,
pieprz,
mielony kminek,
opakowanie jajek przepiórczych,
cebula dymka,
koperek,
świeży majeranek.
Sposób przygotowania
Do większej miski wsyp przesianą przez sitko mąkę, wsyp sól, dodaj pokrojone masło i wlej żółtka. Całość energicznie zagnieć tworząc kruche ciasto. Przygotowaną masą wylep dno blaszki i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 15 minut.
W tym czasie obierz i pokrój w plastry czerwoną cebulę. Podsmaż ją delikatnie na oleju, następnie dodaj sól, pieprz i świeży tymianek.
Gdy warzywo lekko się zeszkli wlej ocet balsamiczny, miód i wrzuć rodzynki. Zamieszaj i smaż do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Przygotowaną konfiturą wyłóż podpieczony spód.
Białą kiełbasę obierz i wrzuć na rozgrzany olej. Podsmaż do zarumienienia. Dodaj do niej śmietankę, majeranek i mielony kminek, wymieszaj. Farsz wyłóż na spód z konfiturą z cebuli.
Powstały mazurek włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut.
Po wypieczeniu udekoruj całość sadzonymi jajkami przepiórczymi.