-
Haps
-
Jak przygotować
- Mazurek wielkanocny tylko na słodko? Andrzej Polan łamie te zasady. Dodał kiełbasę i konfiturę z cebuli
Mazurek wielkanocny tylko na słodko? Andrzej Polan łamie te zasady. Dodał kiełbasę i konfiturę z cebuli
Mazurek wielkanocny kojarzy się wszystkim ze słodkim wypiekiem, którym można zajadać się po świątecznym śniadaniu. Jednak Andrzej Polan postanowił to zmienić i wykonał ten przysmak w sposób wytrawny. Dodał cebulę i kiełbasę, a następnie całość zapiekł. Jak wyszło? Niezmiennie pysznie i oryginalnie.
Andrzej Polan to znany kucharz, który swoim nietuzinkowym spojrzeniem na kuchnię może wyczarować prawdziwe cuda. Jest autorem książki "Doradca smaku 3", a także właścicielem restauracji "Mała Polana Smaków". Ponadto jest stałym bywalcem programów telewizyjnych, a przed kamerą czuję się niebywale dobrze i swobodnie. Jakiś czas temu w programie śniadaniowym Dzień Dobry TVN podzielił się swoim spojrzeniem na kuchnię wielkanocną. Zdradził kilka kulinarnych smaczków oraz przepis na danie, które przyciąga do siebie swoją oryginalnością. Mowa tu o mazurku wykonanym w sposób wytrawny. Nie znajdziesz w nim czekoladowej masy, a bakalie pójdą w zapomnienie. Za to zasmakujesz białej kiełbasy, konfitury z cebuli i jajek.
Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą
Przepis na wielkanocny mazurek na słono Andrzeja Polana
Składniki
- 400 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 4 żółtka,
- szczypta soli,
- 5 czerwonych cebul,
- 300 g białej surowej kiełbasy,
- 200 ml śmietanki 30%,
- olej,
- świeży tymianek,
- 50 g rodzynek,
- 50 ml octu balsamicznego,
- 4 łyżki miodu,
- sól,
- pieprz,
- mielony kminek,
- opakowanie jajek przepiórczych,
- cebula dymka,
- koperek,
- świeży majeranek.
Sposób przygotowania
- Do większej miski wsyp przesianą przez sitko mąkę, wsyp sól, dodaj pokrojone masło i wlej żółtka. Całość energicznie zagnieć tworząc kruche ciasto. Przygotowaną masą wylep dno blaszki i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 15 minut.
- W tym czasie obierz i pokrój w plastry czerwoną cebulę. Podsmaż ją delikatnie na oleju, następnie dodaj sól, pieprz i świeży tymianek.
- Gdy warzywo lekko się zeszkli wlej ocet balsamiczny, miód i wrzuć rodzynki. Zamieszaj i smaż do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Przygotowaną konfiturą wyłóż podpieczony spód.
- Białą kiełbasę obierz i wrzuć na rozgrzany olej. Podsmaż do zarumienienia. Dodaj do niej śmietankę, majeranek i mielony kminek, wymieszaj. Farsz wyłóż na spód z konfiturą z cebuli.
- Powstały mazurek włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut.
- Po wypieczeniu udekoruj całość sadzonymi jajkami przepiórczymi.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl