Mazurek czekoladowy - przepis babci, bez którego nie ma Wielkanocy. Smakuje jak popularny baton

Mazurek czekoladowy to wspaniałe ciasto na Wielkanoc, które dla wielu jest miłym wspomnieniem z dzieciństwa. Dziś coraz rzadziej pojawia się na naszych stołach, ponieważ jest wypiekiem bardzo wymagającym. Jednak jeśli poznacie przepis mojej babci, który dzięki masie kajmakowej niezwykle przypomina popularnego batona, nie będziecie mogli się oprzeć.

Mazurek czekoladowy to wyjątkowe ciasto, które pokocha cała rodzina. To, jak bardzo przypomina popularnego batona, z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym. Jak zatem zrobić mazurek czekoladowy, by smakował obłędnie? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą

Mazurek czekoladowy - przepis babci. Najlepsze tradycyjne ciasto na Wielkanoc

Składniki na spód:

  • 250 g mąki,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g zimnego masła,
  • 3 żółtka.

Składniki do masy kajmakowej:

  • 400 g mleka słodzonego skondensowanego z puszki,
  • 2 łyżki miodu (najlepiej płynnego),
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżki likieru kawowego.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 200 g czekolady (najlepiej gorzkiej),
  • 100 g masła,
  • 1 szklanka lekko podprażonych orzechów włoskich.

Więcej popularnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na mazurek czekoladowy. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania spodu:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Zagniatamy ciasto kruche. W tym celu na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy zimne pokrojone masło i siekamy składniki na drobną kruszonkę. Wlewamy żółtka i miksujemy składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy z niego gładką kulę, podsypując mąką, jeśli tego wymaga.
  3. Ciasto kroimy nożem na plasterki i układamy je na blasze. Ugniatamy palcami na równy placek. Pieczemy przez około 20 minut.

Sposób przygotowania kajmaku:

  1. Do garnka wlewamy mleko skondensowane, dodajemy miód i masło.
  2. Gotujemy przez kilka minut na bardzo małym ogniu, mieszając, by się nie przypaliło. Masa musi zgęstnieć i zmienić kolor na jasny brąz. Czekamy, aż wystygnie i zastygnie.

Sposób przygotowania polewy czekoladowej:

  1. Do garnka wkładamy pokrojone na kawałki masło i rozdrobnioną czekoladę i roztapiamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Miksujemy z likierem kawowym i odstawiamy do ostudzenia.
  2. Na upieczonym spodzie mazurka czekoladowego rozsmarowujemy masę kajmakową. Odstawiamy na godzinę, by zastygła, a po tym czasie polewamy ciasto polewą czekoladową i rozkładamy orzechy do dekoracji.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.