Mazurek czekoladowy to wyjątkowe ciasto, które pokocha cała rodzina. To, jak bardzo przypomina popularnego batona, z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym. Jak zatem zrobić mazurek czekoladowy, by smakował obłędnie? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą
Mazurek czekoladowy - przepis babci. Najlepsze tradycyjne ciasto na Wielkanoc
Składniki na spód:
- 250 g mąki,
- 50 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150 g zimnego masła,
- 3 żółtka.
Składniki do masy kajmakowej:
- 400 g mleka słodzonego skondensowanego z puszki,
- 2 łyżki miodu (najlepiej płynnego),
- 4 łyżki masła,
- 2 łyżki likieru kawowego.
Składniki na polewę czekoladową:
- 200 g czekolady (najlepiej gorzkiej),
- 100 g masła,
- 1 szklanka lekko podprażonych orzechów włoskich.
Więcej popularnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na mazurek czekoladowy. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania spodu:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Zagniatamy ciasto kruche. W tym celu na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy zimne pokrojone masło i siekamy składniki na drobną kruszonkę. Wlewamy żółtka i miksujemy składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy z niego gładką kulę, podsypując mąką, jeśli tego wymaga.
- Ciasto kroimy nożem na plasterki i układamy je na blasze. Ugniatamy palcami na równy placek. Pieczemy przez około 20 minut.
Sposób przygotowania kajmaku:
- Do garnka wlewamy mleko skondensowane, dodajemy miód i masło.
- Gotujemy przez kilka minut na bardzo małym ogniu, mieszając, by się nie przypaliło. Masa musi zgęstnieć i zmienić kolor na jasny brąz. Czekamy, aż wystygnie i zastygnie.
Sposób przygotowania polewy czekoladowej:
- Do garnka wkładamy pokrojone na kawałki masło i rozdrobnioną czekoladę i roztapiamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Miksujemy z likierem kawowym i odstawiamy do ostudzenia.
- Na upieczonym spodzie mazurka czekoladowego rozsmarowujemy masę kajmakową. Odstawiamy na godzinę, by zastygła, a po tym czasie polewamy ciasto polewą czekoladową i rozkładamy orzechy do dekoracji.