Bazą dla wielu receptur jest kruche ciasto. Dla niektórych zrobienie go jest prawdziwym przekleństwem, dla innych cukierniczym banałem. Jak je zatem przygotować, by wyszło perfekcyjnie? Sekret tkwi w szczegółach, dlatego warto pilnować miarki ze składnikami, a także zadbać o odpowiedni anturaż i podanie.
Ciasto kruche to cukierniczy banał, jednak nawet tak prosty wypiek ma swoje wymagania. Zacznijmy więc od listy zakupów. Potrzebne będą nam świeże jajka - najlepiej te wiejskie i z wolnego wybiegu. Kolejny ważny punkt to masło, które przed pieczeniem trzymamy w lodówce - musi być idealnie zimne, bo bez tego nasz wypiek niestety się nie uda. Warto pamiętać też o babcinej zasadzie 3:2:1, która wyznacza nic innego jak złote proporcje produktów. Ostatnim trikiem i jednocześnie wyznacznikiem smaku jest czas - im szybciej wyrobimy i zagnieciemy ciasto, tym lepiej.
Przepis na kruche ciasto można wykorzystać na wiele sposobów. Zbliżająca się Wielkanoc od razu kojarzy się z kultowym mazurkiem, warto jednak postawić także na ciasteczka o ciekawym kształcie z kolorową dekoracją. Naszą bazę możemy także wyłożyć owocami lub dowolnym kremem, tworząc obłędną tartę. Możliwości jest wiele i panuje tu zupełna dowolność.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Komentarze (0)
Kruche ciasto zawsze robię według metody 3:2:1. Pasuje do wielkanocnego mazurka i do owocowej tarty
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!