Kruche ciasto zawsze robię według metody 3:2:1. Pasuje do wielkanocnego mazurka i do owocowej tarty

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego przepis na kruche ciasto z pewnością się przyda w kuchni. Ta obłędna, maślana i jednocześnie banalna w przygotowaniu baza może zamienić się w smakowite ciasteczka, mazurka czy spód do obłędnej tarty. Ważne są jednak proporcje i wyjątkowo zimny nabiał!

Bazą dla wielu receptur jest kruche ciasto. Dla niektórych zrobienie go jest prawdziwym przekleństwem, dla innych cukierniczym banałem. Jak je zatem przygotować, by wyszło perfekcyjnie? Sekret tkwi w szczegółach, dlatego warto pilnować miarki ze składnikami, a także zadbać o odpowiedni anturaż i podanie. 

Zobacz wideo Galette z truskawkami

Kruche ciasto idealne na wielkanocny stół i nie tylko. Zastosuj trik 3:2:1

Ciasto kruche to cukierniczy banał, jednak nawet tak prosty wypiek ma swoje wymagania. Zacznijmy więc od listy zakupów. Potrzebne będą nam świeże jajka - najlepiej te wiejskie i z wolnego wybiegu. Kolejny ważny punkt to masło, które przed pieczeniem trzymamy w lodówce - musi być idealnie zimne, bo bez tego nasz wypiek niestety się nie uda. Warto pamiętać też o babcinej zasadzie 3:2:1, która wyznacza nic innego jak złote proporcje produktów. Ostatnim trikiem i jednocześnie wyznacznikiem smaku jest czas - im szybciej wyrobimy i zagnieciemy ciasto, tym lepiej. 

Przepis na kruche ciasto można wykorzystać na wiele sposobów. Zbliżająca się Wielkanoc od razu kojarzy się z kultowym mazurkiem, warto jednak postawić także na ciasteczka o ciekawym kształcie z kolorową dekoracją. Naszą bazę możemy także wyłożyć owocami lub dowolnym kremem, tworząc obłędną tartę. Możliwości jest wiele i panuje tu zupełna dowolność. 

Idealne kruche ciasto - z metodą 3:2:1 zawsze smakuje i doskonale się prezentuje

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • odrobina soli,
  • optymalnie - dwie łyżki śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przesiania mąki do dużej miski.
  2. Następnie dodaj żółtka, cukier, szczyptę soli, śmietanę i na końcu zimne, pokrojone na małe kawałki masło. Wskazówka - tutaj jak na dłoni widać złotą zasadę babci 3:2:1. Na początku 300 g mąki, 200 g masła i 100 g cukru. Dodając tłuszcz na końcu, mamy pewność, że się nie ogrzeje i nawet podczas wyrabiania zachowa odpowiednią temperaturę, przez co ciasto wyjdzie znakomite.
  3. Teraz szybko i sprawnie zagnieć ciasto, a następnie uformuj w kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na około dwie godziny leżakowania - czas można skrócić do 30 minut jeśli naprawdę nam się spieszy.
  4. Po tym czasie ciasto delikatnie rozwałkuj i np., przełóż do formy lub wytnij ciasteczka - wszystko zależy od tego jak je chcemy wykorzystać.  Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut do zarumienienia w temperaturze 180 st.C.
  5. Kruche ciasto można na koniec udekorować lub np. pokryć masą jak w przypadku mazurka wielkanocnego.
Więcej o:

Komentarze (0)

Kruche ciasto zawsze robię według metody 3:2:1. Pasuje do wielkanocnego mazurka i do owocowej tarty

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).