Kruche ciasto zawsze robię według metody 3:2:1. Pasuje do wielkanocnego mazurka i do owocowej tarty

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego przepis na kruche ciasto z pewnością się przyda w kuchni. Ta obłędna, maślana i jednocześnie banalna w przygotowaniu baza może zamienić się w smakowite ciasteczka, mazurka czy spód do obłędnej tarty. Ważne są jednak proporcje i wyjątkowo zimny nabiał!

Bazą dla wielu receptur jest kruche ciasto. Dla niektórych zrobienie go jest prawdziwym przekleństwem, dla innych cukierniczym banałem. Jak je zatem przygotować, by wyszło perfekcyjnie? Sekret tkwi w szczegółach, dlatego warto pilnować miarki ze składnikami, a także zadbać o odpowiedni anturaż i podanie. 

Zobacz wideo Galette z truskawkami

Kruche ciasto idealne na wielkanocny stół i nie tylko. Zastosuj trik 3:2:1

Ciasto kruche to cukierniczy banał, jednak nawet tak prosty wypiek ma swoje wymagania. Zacznijmy więc od listy zakupów. Potrzebne będą nam świeże jajka - najlepiej te wiejskie i z wolnego wybiegu. Kolejny ważny punkt to masło, które przed pieczeniem trzymamy w lodówce - musi być idealnie zimne, bo bez tego nasz wypiek niestety się nie uda. Warto pamiętać też o babcinej zasadzie 3:2:1, która wyznacza nic innego jak złote proporcje produktów. Ostatnim trikiem i jednocześnie wyznacznikiem smaku jest czas - im szybciej wyrobimy i zagnieciemy ciasto, tym lepiej. 

Przepis na kruche ciasto można wykorzystać na wiele sposobów. Zbliżająca się Wielkanoc od razu kojarzy się z kultowym mazurkiem, warto jednak postawić także na ciasteczka o ciekawym kształcie z kolorową dekoracją. Naszą bazę możemy także wyłożyć owocami lub dowolnym kremem, tworząc obłędną tartę. Możliwości jest wiele i panuje tu zupełna dowolność. 

Idealne kruche ciasto - z metodą 3:2:1 zawsze smakuje i doskonale się prezentuje

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • odrobina soli,
  • optymalnie - dwie łyżki śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przesiania mąki do dużej miski.
  2. Następnie dodaj żółtka, cukier, szczyptę soli, śmietanę i na końcu zimne, pokrojone na małe kawałki masło. Wskazówka - tutaj jak na dłoni widać złotą zasadę babci 3:2:1. Na początku 300 g mąki, 200 g masła i 100 g cukru. Dodając tłuszcz na końcu, mamy pewność, że się nie ogrzeje i nawet podczas wyrabiania zachowa odpowiednią temperaturę, przez co ciasto wyjdzie znakomite.
  3. Teraz szybko i sprawnie zagnieć ciasto, a następnie uformuj w kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na około dwie godziny leżakowania - czas można skrócić do 30 minut jeśli naprawdę nam się spieszy.
  4. Po tym czasie ciasto delikatnie rozwałkuj i np., przełóż do formy lub wytnij ciasteczka - wszystko zależy od tego jak je chcemy wykorzystać.  Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut do zarumienienia w temperaturze 180 st.C.
  5. Kruche ciasto można na koniec udekorować lub np. pokryć masą jak w przypadku mazurka wielkanocnego.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.