Osoby, które często pieką, z pewnością już spotkały się z tym nietypowym dodatkiem. Chodzi o majonez. Używa się go między innymi do babki majonezowej, która często pojawia się na stołach podczas Wielkanocy. Po co jednak dodawać majonez do ciasta? Jest przecież tyle słodkich składników, że ten sos wydaje się zbędny. Otóż dzięki niemu ciasto zyskuje wspaniałą puszystość i jest przyjemnie wilgotne i mięciutkie. Do tego jeszcze owoce i można nie odrywać się od patery. Poniżej znajdziesz szczegółowy przepis na ciasto majonezowe. Możesz dodać do niego takie owoce, jakie chcesz lub wymieszać np. dwa rodzaje.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. W robocie kuchennym ubij jajka z cukrem. Gdy masa będzie już puszysta, dodaj majonez i zmniejsz moc urządzenia. Ubijaj dalej.
W osobnej misce wymieszaj pozostałe suche składniki: dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz sól. Mieszankę dosypuj partiami do masy z jajkami i majonezem. Gdy składniki dokładnie się połączą, ciasto przelej do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Większe owoce (truskawki, brzoskwinie, śliwki) przekrój na pół. Mniejszych (np. maliny) nie musisz. Ułóż je na wierzchu ciasta, delikatnie w nie wciskając (ale nie za głęboko). Ciasto majonezowe piecz przez 40-45 minut w 170 stopniach C. Po upływie tego czasu sprawdź patyczkiem, czy jest już gotowe. Jeśli będzie suchy, możesz je wyjąć, jeśli ciasto go oblepi, to znak, że potrzebuje jeszcze paru minut w piekarniku.
Gdy ciasto majonezowe z owocami wystygnie, posyp je cukrem pudrem. Możesz też udekorować je świeżymi owocami.